Den republikanske Marxist

For USAs chefforhandler i klimaspørgsmål, Harlan Watson, handler miljøpolitik mere om ideologi end om videnskab.

Paula Dobriansky (tv), leder af den amerikanske delegation på Bali, og USAs chefforhandler, Harlan Watson. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

NUSA DUA, BALI: Harlon Watson er ikke til at ryste. Videnskabsfolk og europæiske politikere kan komme med lige så mange digre rapporter om klimaforandringernes uheldige følger, som de har lyst til. USAs chefforhandler i klimaspørgsmål har her på Bali vist, at han ikke flytter sig en tomme.

Han er lige så stædig som den elefant, der er maskot i det republikanske parti, hvor Watson igennem årene har været en tro partisoldat. Watson blev i september 2001 udnævnt til senior klimaforhandler og særlig udsending for det amerikanske udenrigsministerium. Udnævnelsen fandt ifølge Washington Post sted på anbefaling fra oliegiganten Exxon Mobil.

I 1996 deltog Watson i en høring i Repræsentanternes Hus om udfordringerne i amerikansk politik frem mod 2021. Her citerede han, hvad han kaldte sin »amerikanske yndlingsfilosof«, Groucho Marx: »Politik handler om at lede efter problemer, at finde dem overalt, at diagnosticere dem forkert og at vælge den forkerte behandling.«

Netop det var ifølge Harlan Watson problemet i amerikansk miljøpolitik. Han var dengang stabschef ved det videnskabelige udvalg i Repræsentanternes Hus, hvor han i alt arbejdede i 16 år. I sin tale redegjorde Watson for, hvordan det republikanske parti skulle bruge sit flertal fra valget i 1994 til et historisk opgør med den hidtidige miljøpolitik: »Vi skal støbe en ny miljømæssig konsensus, som rækker ud over, hvad videnskaben og teknologien kan bidrage med – som snarere ligger inden for den sociale videnskab,« sagde Watson og fortsatte: »Uanset hvilken form den vil antage, skal den give resultater, der er ’billigere, hurtigere og bedre’. Den skal sikre mindre regeringsindblanding end tidligere, og den skal i højere grad være bygget på markedsbaserede løsninger,« sagde Watson.

Efter sin udnævnelse i 2001 har Watson deltaget i alle FNs klimakonferencer. Og hver gang har budskabet været det samme som i går eftermiddag i Nusa Dua:

»Sandheden her er, at når der kommer tal ind i en tekst, så forudbestemmer det udfaldet og forsøger at trække forhandlingerne i en retning. Altså en gang til: Vi vil være sikre på, at teksten er neutral, at den holder alle optioner åbne, og at den ikke på forhånd fastlægger ting, som først skal ligge fast for enden af en to-årig periode.«