Den perfekte fjende

Den nye leder af Taleban i Pakistan har fået en hård modtagelse i de internationale medier. »Billedet på ondskab,« som en populær blogger skriver. Han er med andre ord perfekt.

Maulana Fazlullah er den nye leder af Taleban i Pakistan. Hans CV over terror og barbariske metoder taler så klart et sprog, at han fremstår som et fuldendt fjendebillede. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er noget godt at sige om Maulana Fazlullah, så er det en dyb hemmelighed.

I forrige uge blev han udnævnt til ny leder for Taleban i Pakistan, og nyheden er modtaget med en blanding af hovedrysten og galoperende gysen. Som Nicholas Schmidle skriver i New Yorker:

»Selv efter Talebans perverterede standard er Fazlullah i en klasse for sig. Han er ung, skånselsløs og har over årene taget ansvar for en imponerende samling af barbariske handlinger.«

I den vestlige verden er han mest kendt for at være manden, der gav ordre om at dræbe den 15-årige Malala Yousafzai, der advokerede for pigers ret til skolegang. Men i Pakistan er Malala blot et af mange ofre, og Pakistan Daily Times beskrev tidligere på ugen, hvordan han i de seneste ti år har regeret Swat-dalen som sit eget shariavælde. Dalen ligger i den nordvestlige del af Pakistan, og Fazlullah forvandlede Den Grønne Plads i hovedstaden Mingola til et center for henrettelser. »Politimænd og såkaldte informanter blev klynget op i pæle, og syndere blev pisket,« skriver avisen, for sådan ville Gud have det, som Fazlullah sagde i de radiotransmissioner, der gav ham tilnavnet »Radio-Mullahen«.

Krævede den strammeste udlægning af sharia

Radio-Mullahen krævede altid den mest ekstreme udlægning af sharia, han prædikede mod kvinders ret til at stemme, arbejde og skolegang, han opfordrede til angreb på musikforretninger, han forbød dans, og han hadede TV som djævelen selv, skriver den pakistanske journalist Dauk Khattak i Foreign Policy. Fazlullah pralede af, hvordan han personligt havde afbrændt TV-apparater og computere til en værdi af 20 mio. rupier eller godt én mio. danske kroner.

»Tv er årsagen til enhver synd,« sagde han.

Swat-dalen er også et af de globale centre for polio, fordi Fazlullah betragter poliovacciner som et »jødisk og kristent overgreb, der fører til impotens«.

Det er den mand, som nu er blevet chef for Taleban i Pakistan, en terrororganisation, som ifølge amerikanske rapporter tæller flere end 30.000 medlemmer.

Det er der ikke meget godt at sige om – eller er der?

Sikkerhedspolitiske realister kan få øje på to positive elementer af udnævnelsen af Fazlullah, og den ene er, at han uden tvivl vil splitte Taleban i Pakistan.

Den pakistanske regering har i årevis forhandlet fred med organisationen, og talebanisterne er splittet både ideologisk og etnisk i spørgsmålet. Fazlullahs forgænger som leder, Hakimullah Mehsud, var forholdsvis åben over for en våbenhvile, men amerikanerne slog ham ihjel ved et droneangreb i sidste måned, og da et storråd 7. november udnævnte Fazlullah som ny leder, udvandrede flere af deltagerne, skriver Reuters.

»Talebans dage er talte. Vi er færdige,« sagde en kritisk deltager til nyhedsbureauet.

Fazlullah tilhører en anden klan end den hidtil dominerende klan i pakistansk Taleban, og han vil absolut ikke høre tale om fred. Hans første beslutning var da også at afvise yderligere fredsforhandlinger og diktere et »grusomt hævntogt« for drabet på Hakimullah Mehsud.

Dermed kan han være med til at splitte pakistansk Taleban indefra, siger realisterne.

Den anden fordel handler mere om vestlig optik – og om en ideel fjende. Det var afgørende for kampen mod terror at have en ideel fjende som Osama bin Laden, der både i holdninger og handlinger kunne mobilisere folkestemningen.

Superskurke a la Dr. Fu Manchu

Professor Samuel Winch har i tidsskriftet Journalism Studies offentliggjort en undersøgelse af, hvordan meningsdannerne siden 1999 »opbyggede Osama bin Ladens image som et ondt geni«, og han sammenligner ham med superskurken Dr. Fu Manchu, som i en stribe romaner for 100 år siden samlede alle tidens dårlige kvaliteter og krævede alle tidens gode kræfter at overvinde. Osama bin Laden blev tildelt »mytiske kvaliteter, han blev tildelt magt og viden«, og det var med til at skabe et nødvendigt, hitlersk, fjendebillede.

Men med bin Laden døde også fjendebilledet; ikke kun fordi han i sit skjul blev afsløret som en sølle eksistens, men også fordi der ikke var en ny ærkefjende til at tage hans plads. Al-Qaedas nuværende leder, Aymen al-Zawahiri, har ikke bin Ladens historie og karisma, og han holder generelt lav profil, og flygtige fjendebilleder som den amerikanske videoprædikant Anwar al-Awlaki eller den »hvide enke«, briten Samantha Lewthwaite, viser sig netop flygtige.

Derfor kan Maulana Fazlullah være vigtig, siger realisterne, fordi han har det, der kan skabe en ny bin Laden, en ny Fu Manchu.

Fazlullah er både prædikant, politiker og terrorist, og som khan af Swat-dalen har han efterladt et blodspor, der viser, hvad han er gjort af, og han er ikke tilfreds med Swat-dalen, men vil tilkæmpe sig mere land, som The New Yorker noterer. Han er en mand med territoriale krav; han repræsenterer ufordrageligheden selv, og han forsøgte som bekendt at slå Malala ihjel.

»Han er det nye billede på ondskab,« som bloggeren Andrew Sullivan skrev for nyligt.

Maulana Fazlullah er med andre ord perfekt – en perfekt fjende.