Den ondskabsfulde teenagemor i cyberspace

Vrede naboer mødtes med fakler foran Lori Drews hjem. De kastede sten gennem hendes vinduer, de ringede og truede hende, de tvang hende til at lukke hendes virksomhed og tvang hendes datter ud af den lokale skole. Lori Drew havde gjort noget, som ingen mor skal gøre.

Tina Meier må leve med savnet af sin 13-årige datter Megan, der hængte sig, efter at mobning i cyberspace blev for meget for hende. Efterfølgende viste det sig, at mobbekampagnen mod Megan var startet af moderen til en 16-årig pige, der boede lidt længere nede ad vejen i den stille forstad til St. Louis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

SANTA FE: Mødre er mennesker, der hjælper. Mødre er mennesker, der heler. Mødre er mennesker, der vil fred.

Lori Drew er ikke sådan en mor.

Den 13-årige Megan Meier kunne ikke tage det mere.

Hun var i månedsvis blevet mobbet i cyberspace, drenge og andre piger skrev på MySpace, at hun var tyk, at hun gik med bøjle, at ingen ville være venner med hende, og en eftermiddag ringede hun til sin mor:

»De er så onde ved mig,« græd hun.

Moderen forsøgte at trøste hende, at fortælle hende, at det nok skulle gå alt sammen, og at den slags grimme kommentarer kom fra grimme mennesker – og det er nemt nok at vide, når man er voksen og har en voksens erfaring.

Men det er noget helt andet, når man er 13 år og har en 13-årigs erfaring.

For Megan Meier var det verdens ende.

En time efter telefonsamtalen låste hun sig inde på sit værelse, gik ind i sit klædeskab og hængte sig i en livrem.

Mor i nabolag stod bag
Mødre er mennesker, der hjælper, men myndighederne fik sig en slem overraskelse, da de begyndte at efterforske sagen og cyber-mobningen.

For den værste mobber, mobberen, der havde sat det hele i scene, var ikke en pubertær pige, det var heller ikke chef-tackleren fra det lokale drengefodboldhold, derimod var det en 48-årig mor, som boede blot fire huse fra Megan Meier.

Hendes navn var Lori Drew. Hun var gift med Curt, hun havde to børn, hun drev sin egen reklamevirksomhed og hun og hendes familie blev betragtet som søjler i den anonyme og nybyggede forstad ved St. Louis i Missouri.

»Det virker som den slags forstad, der ikke har nogen som helst historie,« som lokalavisen skrev.

Men forstaden i Missouri og gaden har nu en historie at fortælle, og det er en historie om mobning, og det er en historie om hævn, om mobberen, der bliver betalt tilbage med samme mønt.

Får store konsekvenser
For nok konkluderede politiet og anklagemyndigheden lige før jul, at de ikke kunne gøre noget; der var ingen lov, som gav dem mulighed for at retsforfølge Lori Drew, men det betyder ikke, at den 48-årige mor slipper uskrammet fra sin mobning.

100 lokale beboere mødtes med fakler foran hendes hus og råbte skældsord efter hende og talte om Megan Meier; på internettet kan man finde websteder dedikeret til at hade Lori Drew, man kan finde websteder, som opgiver hendes adresse og som viser Google Earth-billeder af hendes hus; hun har modtaget trusselbreve, ditto telefonopkald, og hun har fået en mursten gennem sit stuevindue, og Anti-Lori-bevægelsen har også henvendt sig til hendes reklamekunder, der stort set alle som én har forladt hende, og hun har været nødt til at lukke sin virksomhed.

Hendes datter er blevet tvunget til at forlade den lokale kommuneskole, og hendes advokat oplyser, at det blot er et spørgsmål om tid, før familien flytter.

Byrådet i forstaden har vedtaget en lov, som slår hårdt ned på cyber-mobning, guvernøren i Missouri har nedsat en arbejdsgruppe, som skal sørge for en tilsvarende lov i delstaten, og Megan Meier og Lori Drew har sågar været emner i præsidentvalgkampen.

Blev for meget for Megan
meget for så lidt

For hvorfor begyndte Lori Drew overhovedet sin cyber-mobning mod nabodatteren? Hvad fik hende til at falde over en 13-årige pige, der i forvejen var sensitiv, overvægtig, havde det svært i skolen og var bænkevarmer i dreng-og-pige legen?

Lori Drew har ifølge nyhedsbureauet AP forklaret til politiet, at hun var interesseret i at finde ud af, hvad Megan Meier mente om hendes jævnaldrende datter, og derfor fik hun en idé. Sammen med sin datter oprettede hun en MySpace adresse for en fiktiv 16-årig dreng med navnet Josh Evans. Han så angiveligt godt ud, han var angiveligt interesseret i Megan, og han skrev søde beskedder til hende – indtil det øjeblik, hvor han vendte på en fem-øre og begyndte at skrive ondskabsfulde mails til hende. Han skrev, at hun var tyk, at hun var grim, at hun var en luder, var upopulær, og at han hadede hende.

Andre rejsende i cyberspace begyndte at læsse på, og læsset blev til sidst for meget for Megan Meier.

Hendes mor har forklaret til New York Times, at Megan i forvejen var sensitiv og fik medicin mod depression, hun var uden for alle de populære kliker i den gamle skole og blev konstant drillet, og at familien for nylig og af samme grund havde flyttet hende til en katolsk skole, hvor det gik bedre – indtil cyber-mobningen begyndte.

Megan tog sig mobningen meget nær, og »hun følte ikke, at der var anden udvej«, siger moderen, som holder Lori Drew »personligt ansvarlig« for datterens død.

En tragisk lektie
Megan Meiers død vækkede Amerika og gjorde amerikanerne opmærksomme på den til tider grusomme cyber-verden, som deres børn navigerer rundt i.

Ifølge en ny måling fra tænketanken Pew er 41 procent af alle piger og 29 procent af alle drenge i alderen 15 til 17 år blevet mobbet, én ud af otte teenagere har modtaget en truende eller aggressiv e-mail og seks procent af alle teenagere har mod deres vilje fået offentliggjort ydmygende billeder af sig selv på internettet.

Cyber-mobningen kan føles værre end fysisk mobning, siger eksperter.

»For ofret kan det virke som om hele cyber-universet er imod dem, og at ingen vil komme dem til undsætning, og mobningen er ikke begrænset til frikvarterene eller til skoletiden. Der er ingen muligheder for at undslippe,« siger professor Walter Roberts, Minnesota State University, til New York Times.

Eller som guvernøren i Missouri, Matt Blunt, siger: »Megan Meiers meningsløse dødsfald er en tragisk lektie om, at teknologien og de sociale netværkssteder har åbnet nye muligheder for bøller og kriminelle til at skabe ofre.«

Megan Meiers mor er stadig ikke kommet sig over chokket over, at det var en anden mor – og en mor i nabolaget – som stod bag.

Når en mor gør sådan noget, så hører alting op, siger hun til lokalavisen Suburban Journals.

»Børn må ikke mobbe, men en voksen ... Når en voksen gør det, så er det ondskabsfuldhed,« siger Tina Meier, der håber, at myndighederne vil finde en eller anden måde at tiltale Drew på, og på internettet er der også underskriftsindsamlinger for en retsforfølgelse. Tina Meier oplyser, at hun også overvejer et civilt søgsmål.

Føler sig ikke skyldig
Hvad føler Lori Drew selv?

Ifølge en nyligt offentliggjort politirapport føler hun sig »ikke så skyldig« over selvmordet. Hun vidste godt, at hendes cyber-konversation med Megan havde haft »en seksuel karakter, især for en 13-årig«, hun vidste også godt, at hendes initiativ havde ført til en kampagne mod Megan Meier og hun var også godt klar over, at de ubehagelige kommentarer var medvirkende til Megans selvmord, men – forklarede Lori Drew ifølge CNN – hun »havde erfaret, at Megan tidligere havde overvejet selvmord«, og at Megan led af depression, og dermed følte hun ikke så tungt et ansvar længere.

Hun havde overvejet at sige undskyld til Megan Meiers familie, men hun følte ikke, at hun var velkommen i deres hjem.

Som en internet-blogger konstaterer: »Det er hendes forklaring, men helt ærligt, den er bare ikke god nok.«

Især ikke for en mor.