Den nationalistiske revolution i Europa er afblæst

Det er ikke ovre. Men vi står ikke over for en nationalistisk revolution, siger EU-ekspert efter fransk valg.

Læs mere
Fold sammen

Bruxelles. Den nationalistiske og EU-kritiske revolution i Europa er afblæst. I hvert fald for nu.

Det mener Josef Janning, der er senioranalytiker ved tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin, efter det franske præsidentvalg.

Her blev centrumpolitikeren Emmanuel Macron ny præsident i en klar sejr over højrenationalisten Marine Le Pen fra Den Nationale Front.

I december vandt den uafhængige præsidentkandidat, Alexander Van der Bellen, en tæt omkamp mod Norbert Hofer fra det højrenationale Frihedspartiet i Østrig.

Og i marts glippede det for Geert Wilders fra Frihedspartiet at blive Hollands største parti, som meningsmålinger ellers længe havde spået.

- Der er ingen grund til at sige, at nu er det ovre. Det tror jeg ikke, siger Josef Janning.

- Men vi står ikke over for en nationalistisk revolution i Europa, siger han.

Janning mener, at Europa har vist sig at være sværere at indtage for "populister", end mange troede, efter at Storbritannien i juni sidste år stemte sig ud af EU.

En af årsagerne til, at de højrenationale partier rammer loftet i øjeblikket, er ifølge EU-eksperten, at flygtninge- og migrationskrisen ikke er så meget ude af kontrol som tidligere.

Emmanuel Macron vil derfor også sætte sin lid til, at EU kan holde antallet af flygtninge og migranter nede på de nuværende niveauer, mener Janning.

- Jo bedre det fungerer i Italien, Spanien og Grækenland, og jo mere Tyskland arbejder på at holde antallet nede, jo bedre vil det være for Frankrig, siger Josef Janning.

Den næste store udfordring for Macron bliver nu, om han efter parlamentsvalget i juni kan finde flertal for at føre sin politik ud i livet.

Det kan afgøre, om Macron får succes som præsident, eller om han skuffer, mener eksperten.

Macron er gået til valg på en dagsorden af reformer, der skal sparke gang i den haltende franske økonomi.

De reformer kan komme til at gøre ondt på mange af de 11 millioner franske vælgere, der stemte på Marine Le Pen ved søndagens valg.

- Hvis Macron reformerer velfærdsstaten, vil de mærke det. Det vil ikke nødvendigvis være særlig populært, siger Janning.

- Derfor får Macron brug for vækst i økonomien og øget beskæftigelse, så han kan vise, at der også er en positiv side ved de reformer, han vil gennemføre, siger han.

Josef Janning forventer samtidig, at den EU-positive Macron som præsident vil presse på for at få det europæiske samarbejde til at løse flere politiske problemer end i dag.

Det kan skabe et nyt pres for et Europa i forskellige hastigheder.

/ritzau/