Den naive prins med fokus på »bryster og bagdele«

Den britiske prins Andrew har levet et liv med sjov, ballade og skønne kvinder, men alvoren kan indfinde sig med de nylige, kompromitterende anklager om forbindelse til sexmisbrug af mindreårige.

Den britiske prins Andrew, der her ses med sin mor, dronning Elizabeth II til derby i Epson, er blevet draget ind i en sexskandale, der bl.a. omhandler mindreårige og prostitution. Prinsen har levet et liv omgivet ultrarige venner, der har nydt godt af den kongelige glamour, som han har kunnet bidrage med Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

LONDON: Kendere af det britiske kongehus fortæller, at dronning Elizabeth II har et særligt blødt punkt for sit tredje barn. Dronningen skrev til en slægtning om den nyfødte prins Andrew, at han var så kær, og at han utvivlsomt ville blive »forfærdeligt forkælet«. Næsten 55 år senere er prinsen efterhånden et stort barn.

Det hjælper ikke meget, at ekshustruen, Sarah Ferguson, fra deres fælles skiferie i mondæne Verbier i Schweiz netop har sagt til ventende Daily Mail uden for luksusskihytten, der angiveligt har en ugepris på omkring 210.000 kr., at Andrew er »den bedste mand i verden«. Ferguson har selv bidraget til en række af de kongelige skandaler, der er fulgt i prins Andrews fodspor og vil selv nyde godt af hans fortsatte royale pondus.

En række borgerlige kommentatorer i britisk presse og formentlig mange andre i den britiske befolkning mener, at det er på høje tid for prinsen at blive voksen. Hvis det nogensinde skal ske, er der tre oplagte muligheder i den nærmeste fremtid.

Den ene er den alvorlige samtale med moren, som kilder i hoffet siger venter eller måske allerede har fundet sted. Her skal dronning Elizabeth vurdere, om hun fortsat kan holde hånden over sin søn, og om den seneste sexskandale er så alvorlig, at den kan gøre skade på det britiske kongehus.

Næste prøve bliver at håndtere anklagerne om at have deltaget i et sexorgie med mindreårige piger og selv at have haft sex med en 17-årig, der var presset ud i prostitution. Advokat og Harvard-professor Alan Dershowitz opfordrede tirsdag prinsen til at sagsøge kvinden og advokaterne bag anklagerne. Han er selv nævnt i sagen og har netop rejst bagvaskelsessager både i USA og i Storbritannien.

Kongehuseksperter peger imidlertid på, at en amerikansk advokat kan føre en sag. Det er noget helt andet for et medlem af den britiske, kongelige familie at risikere at skulle i vidneskranken. Prinsen er nævnt, men ikke under officiel anklage, i det amerikanske søgsmål. Hvad prins Andrew så kan gøre, diskuterer han i øjeblikket med advokater og PR-eksperter. Det foregår bag hoffets skærmende mure, men på et tidspunkt skal prinsen ud i lyset igen, og her vil han blive mødt med skarpe spørgsmål.

Senere i januar vil prins Andrews fortsatte globale status skulle stå sin store prøve, når han efter planen skal være vært for en reception, der skal promovere britisk industri ved World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Stor hang til sjov og ballade med de rige

Alt i alt en særdeles udfordrende januar for en prins, der som ung var smuk nok til at erobre briternes hjerter og senere viste sit mod som helikopterpilot i Falklandskrigen. Men resten har mest været sjov og ballade. Ofte har det fremstået som manglende dømmekraft og naivitet over for kontroversielle rigmænd og skønne kvinder, der flittigt har kunnet bruge prins Andrews royale glimmer fra verdens mest omtalte og feterede kongehus.

Prins Andrew (i midten) med andre fra den kongelige familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL HACKETT.

Mange med personligt kendskab til prins Andrew har de seneste dage givet udtryk for, at det store problem er, at prinsen rent faktisk er naiv. At han er født ind i en stramt formuleret rolle, hvor han er udfordret en hel del ud over sine intellektuelle evner. Det skærmes til dels af en god portion charme og sociale evner. Men af og til er det bare en prins, der altid har kunnet få, hvad han peger på, og som mener, at han kan slippe af sted med hvad som helst. En kilde siger til The Times, at han altid har været en mand med fokus på »bryster og bagdele«.

»Han kom med nogle fuldstændigt upassende kommentarer til en, der var gravid og havde kæmpestore bryster,« siger kilden som et eksempel.

Ofte bliver bemærkninger ifølge flere kilder fulgt af prinsens skraldende latter over sine egne vittige påfund.

Problemer med både rollen og vennerne

En stadig strøm af smukke kvinder fulgte før brylluppet med og efter skilsmissen fra hertuginden af York. Koo Stark med en baggrund i blød porno vakte tidligt opsigt. Sidste år var det en kroatisk badetøjsmodel, som hoffet måtte afvise en påstået forlovelse med. Det er jetset-playboyliv på højhastighed.

Værre bliver det, når Andrew som særlig handelsudsending, hvis indsats blev betalt med offentlige midler, med en uklar dagsorden især udvalgte dyre rejsemål nær gode golfbaner for at repræsentere britiske interesser. Og samtidig benyttede sig af privatfly.

Når kvinderne og vennerne er folk som Goga Ashkenazi med tætte forbindelser til Kazakhstans præsidentfamilie, præsidenten i Aserbajdsjan, en rig libysk våbenhandler og Jeffrey Epstein, rejser det spørgsmål. Faren til Ashkenazis børn i Kasakhstans magtklike købte Andrew og Sarahs bolig, Sunninghill Park i Berkshire, for omkring 142 mio. kr., næsten 30 mio. kr. over udbudsprisen. I efteråret kom det frem, at boligen længe har stået tom og er i voldsomt forfald.

Prins Andrew i 1998 med sin ekskone Sarah Ferguson og døtrene Eugenie og Beatrice. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARCIERI.

Vanity Fair bragte i 2011 et langt portræt med titlen »Problemet med Andrew«. Heri beskriver man bl.a., at Jeffrey Epstein »lærte Andrew at slappe af« og iføre sig træningsbukser og jeans for første gang. Andre beskriver i The Times, hvordan det var en evig kilde til irritation for ekshustruen og andre ved hoffet, når »Epstein var i byen med pigerne«. Vanity Fair bygger portrættet omkring tesen om, at prins Andrew igennem mange år har fokuseret sine forbindelser omkring ekstremt rige personer, der kan finansiere eller hjælpe med at opretholde en dyr livsstil for ham selv, ekshustruen og døtrene Beatrice på 26 år og Eugenie på 24 år. Samtidig arbejder han ifølge Vanitys mange royale kilder på at fastholde familiens rolle i kongehuset, når dronningen engang overlader tronen til Andrews storebror, kronprins Charles, der angiveligt ønsker at strømline og effektivisere monarkiet.

Så er det slut med at være mors dreng, kan man næsten høre kritikernes skadefryd i de seneste dages mange kommentarer. Uanset den videre udvikling af sexanklagerne i USA har de seneste dages skandaleberetninger ikke været befordrende for prins Andrew og hans families fortsatte kongelige stråleglans.