Den mest magtfulde kvinde i amerikansk politik efter Trumps undtagelsestilstand: Hjælp os med at forsvare det amerikanske demokrati

Topdemokrater anklager Donald Trump for at forskyde magtbalancen og gøre skade på den amerikanske forfatning, efter at præsidenten har erklæret national undtagelsestilstand.

Nancy Pelosi, Formand for Repræsentanternes Hus, tager stærk afstand fra Donalds Trumps erklæring om national undtagelsestilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump forskyder magtbalancen. Han gør skade på den amerikanske forfatning. Og han går udover sine beføjelser som præsident.

Dårligt havde Donald Trump erklæret national undtagelsestilstand, før han mødte sønderlemmende kritik fra det demokratiske partis to mest magtfulde politikere:

Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, og Chuck Schumer, leder af demokraterne i Senatet.

I en fælles udmelding skriver de to:

»Præsidentens ulovlige erklæring over en krise, som ikke eksisterer, udøver stor skade på vores forfatning«.

Demokraterne Nancy Pelosi og Chuck Schumer

»Præsidenten er ikke hævet over loven. Kongressen må ikke lade præsidenten rive forfatningen itu«


Donald Trump har i dag erklæret national undtagelsestilstand for at frigive midler til opførslen af en mur langs den mexicanske grænse. Det sker, fordi det ikke lykkedes præsidenten at skaffe pengene under finanslovsforhandlingerne, som mere eller mindre lukkede det amerikanske statsapparet ned i 35 dage. Derfor tager Donald Trump nu mere usædvanlige og drastige midler i brug for at få sin mur.

»Det er tydeligt et magtgreb fra en skuffet præsident, som går uden for sine lovlige beføjelser i forsøget på at opnå noget, som han fejlede med i den forfatningsmæssige lovgivningsproces«, skriver de to demokrater.

Som udgangspunkt er det Kongressen, der har magten over statsbudgetterne – også kaldet the power of the purse – men i en nødsituation får præsidenten tildelt ekstra beføjelser.

Donald Trump sagde på pressemødet i dag, at han mener, at USA befinder sig i en nødsituation, fordi stoffer, kriminalitet og illegale migranter får lov til at strømme indover grænsen fra Mexico til USA.

Nancy vs. Trump

Det er ikke hvem som helst, der nu langer ud efter Donald Trump. Nancy Pelosi var kvinden, der lagde arm med Donald Trump under den rekordlange budgetstrid, som altså endte med, at præsidenten ikke fik de midler, han anmodede om til sin grænsemur.

Nancy Pelosi er den første og eneste kvinde, der har båret embedet som formand for Repræsentanternes Hus. Det siges, at Donald Trump har en vis respekt for Nancy Pelosi. Eksempelvis er den 78-årige kvinde en af Donald Trumps eneste politiske modstandere, som han ikke har tildelt et øgenavn. Han kalder hende blot Nancy.

Det var til gengæld Nancy Pelosi og kollegaen Chuck Schumer, der døbte budgetstriden og den efterfølgende nedlukning Trump Shut Down.

Hævet over loven

Donald Trump forventer at blive sagsøgt for sin erklæring, ligesom det var tilfældet, da præsidenten kort efter sin indsættelse gennemførte et indrejseforbud for personer fra udvalgte nationer. I sidste ende kan sagen ende i Højesteret, som skal beslutte, hvorvidt erklæringen er forfatningsstridig.

Nancy Pelosi og Chuck Schumer skriver da også, at Kongressen vil forsvare den amerikanske forfatning på gulvet i Kongressen, i de amerikanske retssale og i offentligheden – med alle tilgængelige midler.

»Dette overstiger partipolitik og rører ved kernen af vores grundlæggeres opfattelse af Amerika, som pålægger Kongressen at begrænse en præsident, der går over sine beføjelser. Præsidentens erklæring om undtagelsestilstand, hvis ukontrolleret, vil fundamentalt ændre magtbalancen i modstrid med vores grundlæggeres vision«.

Nancy Pelosi og Chuck Schumer opfordrer derfor deres republikanske kollegaer til sammen med demokraterne at forsvare den amerikanske forfatning.

»Præsidenten er ikke hævet over loven. Kongressen må ikke lade præsidenten rive forfatningen itu«, afslutter de deres erklæring.