Den malaysiske forbindelse

23 milliarder kroner blev stjålet fra en statsejet fond i Malaysia og investeret i alt fra Van Gogh til filmen »The Wolf of Wall Street«. Kleptokrati på et helt nyt niveau, lyder vurderingen fra den amerikanske justitsminister.

Najib Razaks parti har været ved magten uafbrudt, siden det britiske styre i landet ophørte tilbage i 1957. Men den verserende sag har skabt stor splittelse internt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Nytårsaften 2012 fejrede Leonardo DiCaprio med venner, kolleger og forretningsforbindelser i Australien. Optagelserne til filmen »The Wolf of Wall Street« var i fuld sving og flere af de medvirkende skuespillere var sammen fløjet down under. Det samme var et par malaysiske erhvervsfolk med penge i Hollywood-produktionen. Efter midnat gik selskabet om bord på et privatfly og fløj til Las Vegas, så de på grund af tidsforskellen kunne fejre nytåret en gang til.

DiCaprio og instruktøren, Martin Scorsese, havde længe ønsket at filmatisere bogen af samme navn – baseret på en historie om svindel, dekadence og det uundgåelige fald fra Wall Streets tinder. De store filmstudier var skeptiske. Projektet var dyrt og risikabelt, lød begrundelsen. Først da et lille og ukendt produktionsselskab kaldet Red Granite Pictures lagde 100 millioner dollar, kom finansieringen på plads.

Filmen blev en bragende succes – det gør historier om uhæmmet grådighed ofte. For­tæl­linger om karismatiske storsvindlere med hang til luksus og foragt for loven lige dele fascinerer og forarger. Men i tilfældet »The Wolf of Wall Street« får historien bag historien, DiCaprios eskapader i filmen til at ligne ren velgørenhed.

Investeringen fra Red Granite Pictures var stjålet fra en fond tusindvis af kilometer borte. Og de 100 millioner dollar er blot en brøkdel af udbyttet, der ifølge amerikanske myndigheder er på svimlende 23 milliarder kroner. Det enorme beløb kan føres tilbage til den malaysiske fond 1MDB, der har til opgave at investere statslige midler fra salg af naturressourcer og andre indtægtskilder. Det har den mildest talt ikke været særlig god til, for på bare fem år formåede 1MDB at oparbejde en gæld på 78 milliarder kroner. I dag mener de amerikanske myndigheder, at det til dels skyldes, at milliarder af kroner diskret er blevet overført til private konti.

En særlig FBI-enhed med speciale i økonomisk kriminalitet og korruption har længe haft færten af en ulovlig pengestrøm. Den kunne for et par uger siden fremlægge beviserne i en sag, som den amerikanske justitsminister, Loretta Lynch, betegner som kleptokrati af hidtil uset omfang.

»Desværre og ganske tragisk har en række korrupte embedsmænd behandlet denne offentlige fond som en personlig bankkonto,« forklarede hun på et pressemøde. Og fordi mange af pengene er blevet brugt i USA, og amerikanske banker er anvendt til en stor del af transaktionerne, er de amerikanske myndigheder forpligtigede til at gribe ind. Inden længe vil en lang række aktiver købt for de stjålne penge blive beslaglagt, oplyste den amerikanske justitsminister.

»Med denne handling går vi efter at beslaglægge og inddrive midler, der var beregnet til at gavne den malaysiske økonomi og støtte det malaysiske folk. I stedet blev de stjålet, hvidvasket gennem amerikanske finansielle institutioner og brugt til at berige et par embedsmænd og deres forbindelser,«lød det fra Loretta Lynch.

Premierministeren hvirvlet ind i skandalen

De mange milliarder blev kanaliseret ud af 1MDB ad flere omgange. Fonden blev etableret i 2009 og investerede kort efter i et joint venture-projekt med en saudisk olievirksomhed. Men størstedelen af pengene – omkring seks milliarder kroner – havnede i stedet på en bankkonto i Schweiz. Samme fremgangsmåde blev anvendt, da fonden nogle år senere udstedte obligationer for mange milliarder. Pengene blev sendt videre til et netværk af selskaber i skattely.

Den amerikanske undersøgelse sætter navn på adskillige mistænkte med tilknytning til 1MDB. Den øverste ansvarlige for fondens virke bliver derimod ikke nævnt. Han hedder Najib Razak, er Malaysias premierminister og kæmper en bitter kamp for at holde liv i sin politiske karriere – og skandalen på afstand af sig selv.

I begyndelsen var fokus på 1MDBs uhyre ringe investeringsresultater i kritikken rettet imod ham. Men da de første forlydender om korruption og forsvundne milliarder begyndte at svirre i Kuala Lumpur, gik der ikke længe, før premierministerens privatøkonomi blev hvirvlet ind i skandalen.

I en række artikler bragt sidste år, beskrev avisen Wall Street Journal, hvordan enorme summer var ført ud af landet og videre til Najib Razaks private konti. Avisen mente at vide, at 4,5 milliarder kroner af 1MDBs midler var blevet overført via myndigheder, banker og virksomheder i og uden for Malaysia for til sidst at ende hos landets regeringschef. Der skulle angiveligt være tale om mindst fem overførsler, hvoraf de største transaktioner fandt sted i 2013. Premierministeren nægter at have beriget sig selv. Pengene, har han forklaret, stammer fra en donation fra den saudiske kongefamilie, og størstedelen af dem er siden blevet betalt tilbage.

Justitsministeren fyret i 11. time

Najib Razaks parti har været ved magten uafbrudt, siden det britiske styre i landet ophørte tilbage i 1957. Men den verserende sag har skabt stor splittelse internt.

90-årige Mahathir Mohamad, der var premierminister i to årtier og stadig har stor indflydelse, har ladet kritikken hagle ned over premierministeren. Adskillige ministre er gået eller blevet fyret. Længe så det ud til, at Najib Razak var en færdig mand i malaysisk politik, men så strammede han grebet om magten. Landets justitsminister var i 2015 ved at lægge sidste hånd på alvorlige korruptionsanklager rettet imod Najib Razak, da han blev fyret. Hans afløser afviste efterfølgende, at beskyldningerne imod premierministeren havde noget på sig. Samtidig er chefen for den kommission, der skulle undersøge anklagerne mod 1MDB, skiftet ud. Fondens ledelse afviser, at der har fundet nogen form for ulovligheder sted. Unægtelig en anden udlægning end den FBI og USAs justitsminister har fremlagt. Den indeholder en liste over nogle af de genstande, milliarderne fra 1MDB er blevet brugt på. Købslisten tæller blandt andet kunst af Van Gogh og Monet, et privatfly, luksuslejligheder i New York, Los Angeles og London og så selvfølgelig investeringen i »The Wolf of Wall Street«.

Blandt de navngivne personer i den amerikanske undersøgelse er stifteren af produktionsselskabet Red Granite Pictures. Han hedder Riza Aziz og er premierminister Najib Razaks stedsøn. Angiveligt brugte han også midler fra 1MDB til at købe en gigantisk villa i Beverly Hills og en penthouselejlighed med udsigt over Central Park i New York.

En anden af sagens hovedpersoner er den malaysiske finansmand Jho Low. Han er uddannet i London og kendt for at holde fester, der kan tiltrække kendisser som Lindsay Lohan og Paris Hilton. Det var Lows store netværk, der skaffede forbindelsen til det saudiske oliefirma, som blev 1MDBs første samarbejdspartner. Det var også ham, der etablerede kontakten mellem Leonardo DiCaprio og Riza Aziz.

I 2011 købte han for 700 millioner kroner en andel på 20 procent af verdens største musikselskab, EMI, samt en enorm lejlighed på Manhattan. Jho Low er ikke officielt en del af 1MDB, men sidder med ved bestyrelsesmøder og menes at være en af premierminister Najib Razaks nærmeste rådgivere.

Da Leonardo DiCaprio modtog en Golden Globe for sin rolle i »The Wolf of Wall Street«, takkede han både Jho Low og Riza Aziz i sin tale. En Oscar havde han allerede fået. Ikke for sine evner foran kameraet, men fordi han havde haft fødselsdag under optagelserne. Fødselsdagsgaven fra produktionsselskabet bestod af en Oscar-statuette vundet af Marlon Brando og købt af en samler for næsten fire millioner kroner. Om Leonardo DiCaprio får lov at beholde statuetten er op til de amerikanske myndigheder at afgøre, for værdigenstande og andre aktiver købt for 1MDBs penge i USA vil med stor sandsynlighed blive beslaglagt.