Den magtfulde mands fest er slut: Værtinderne blev begramset, og nu kommer konsekvenserne

Velgørenhedsarrangementet »Presidents Club« kun for mænd vækker fortsat bestyrtelse i Storbritannien, efter at det er kommet frem, at flere kvindelige værtinder er blevet begramset, chikaneret og udsat for krænkelser. Nu, fem dage efter afsløringerne, er konsekvenserne begyndte at rulle ind over flere af de fremstående gæster, og flere britiske politikere kræver handling over for en kultur, der objektiviserer kvinder.

Kvinderne, der skulle underskrive en tavshedserklæring, blev honoreret med knap 1300 kroner og et par hundred kroner til en taxa hjem, når den seks timer lange vagt var overstået. Men de fik ikke honorar for de timer, de brugte ved efterfesten, hvor en kvinde angiveligt blev bedt om at »tømme sit glas, smide trusserne og danse på bordet.« ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et britisk velgørenhedsarrangement, »Presidents Club«, er havnet i kraftig modvind. Det er kommet frem, at flere af de kvindelige tjenere ved arrangementet, som indtil nu har været omgærdet af mystik, er blevet udsat for seksuelle krænkelser.

Afsløringerne har medført konsekvenser og ramasjang i den britiske presse, fordi de 360 mænd, der deltog i arrangementet, er et samsurium af fremstående personer i bl.a. britisk politik, erhvervsliv, banksektor og mediebranche.

Men inden vi kommer til konsekvenserne, spoler vi tiden tilbage til arrangementet, som hele debatten udspringer af.

Det begyndte, da to kvindelige journalister fra finansmediet Financial Times gik undercover ved velgørenhedsarrangementet, hvor kun mænd var inviteret.

Altså hvis man ser bort fra de 130 kvinder, håndplukket ud fra et kriterium om at være »høje, tynde og pæne«, der letpåklædt servicerede deltagerne, der var til stede på hotellet »The Dorchester Hotel« i London for at samle penge ind til børnehospitaler og dårligt stillede børn.

En af varerne ved auktionen, en omgang plastickirurgi, var akkompagneret med ordene.

»»Add spice to your wife.««


Den britiske forfatter og komiker David Walliams, som var vært ved arrangementet, har fået fingrene i klemme. Selv om han hævder, at han ikke var vidne til nogen af hændelserne, som Financial Times har beskrevet, har flere boghandlere droppet hans bogtitler. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS.

Mens kvinderne cirkulerede rundt blandt deltagerne og serverede dem vodka, whiskey og champagne, bød mændene på forskellige varer under en auktion, der bl.a. tæller en Range Rover, en frokost med den britiske udenrigsminister Boris Johnson og retten til at navngive en karakter i børnebogsforfatteren og komikeren David Walliams næste bog. Walliams, som også agerede vært ved arrangementet.

»En kvinde blev angiveligt bedt om at »tømme sit glas, smide trusserne og danse på bordet.««


Men man kunne også byde på en nat på en stripklub eller en omgang plastikkirurgi med opfordring til at »tilføre krydderi til din kone.«

Velgørenhedsarrangementet, der har fundet sted i 33 år, havde krænkende seksuelle undertoner. Og de 130 værtinder måtte ifølge Financial Times stå vidner til lidt af hvert.

De gik parade i to rækker, da arrangementet gik i gang. De blev begramset, chikaneret, forsøgt kysset på, og flere fik frække tilbud om at gå med op hotelværelser. Flere værtinder beretter, at mænd førte deres hænder op under skørterne, mens andre ville holde i hånd med kvinderne. Sågar havde en mand også blottet sin penis. Kvinderne havde tilladelse til at drikke under vagten, og flere blev drukket styrtende berusede af gæsterne. Og hvis de opholdt sig for længe på toilettet, blev de ført tilbage til salen, hvor festlighederne foregik.

Søndag skrev The Sun desuden, at kvinder på opfordring af arrangørerne skulle bære sort neglelak, hvis de deltog i efterfesten, og rød, hvis de ikke gjorde. Det var arrangørerne, der besluttede, hvem af kvinderne der var »top girls« og blev efter midnat.

Kvinderne, der skulle underskrive en tavshedserklæring, blev honoreret med knap 1300 kroner og et par hundred kroner til en taxa hjem, når den seks timer lange vagt var overstået. Men de fik ikke honorar for de timer, de brugte ved efterfesten, hvor en kvinde angiveligt blev bedt om at »tømme sit glas, smide trusserne og danse på bordet.«

Seksuelle krænkelser må ikke finde sted under arrangementet, stod der i den tilhørende brochure, som deltagerne fik udleveret. Men det dokumenterede Financial Times altså, at flere af deltagerne var tonedøve overfor.

Financial Times bragte artiklen med afsløringerne den 23. januar, og set i lyset af #MeToo-bølgen, der fortsætter med at skylle ind over verden, har arrangementet, der samlede over 2 millioner pund sammen til godtgørende formål, fået megen mediebevågenhed.

Den britiske hær af meningsdannere har udvist foragt for arrangementet, og gæsterne ved begivenheden har haft travlt med at distancere sig fra Presidents Club og udtaler til pressen, at de ikke var vidne til noget. Bl.a. David Walliams, som var vært, da arrangementet løb af stablen, og som allerede har mærket konsekvenserne af arrangementet. Boghandlere dropper hans titler, selv om han er den bedst sælgende forfatter i 2017.

»Jeg var der udelukkende professionelt og ikke som gæst. Jeg forlod, lige da jeg var færdig med at præsentere på scenen klokken 23.30. Jeg var ikke vidne til den slags opførsel, som angiveligt fandt sted, og jeg er fuldstændig rystet,« siger han til The Guardian. Desuden har Walliams trukket sit bidrag til auktionen tilbage og beklaget, at han optrådte som vært.

Søndag kom det frem, at medarrangør og direktør for virksomheden Residential Land, Bruce Ritchie, har mistet en stor investor. Samtidig kommer det frem, at komiker Jimmy Carr kiggede liderligt efter værtinderne ved begivenheden i 2015, efter at han var gået ind i deres omklædningsrum.

Caroline Dandrigde, som ejer bureauet, der har hyret kvinder til jobbet, har lukket sin hjemmeside ned. Mange af de hospitaler og sundhedsorganisationer, som gennem velgørenhedsarrangementets levealder har modtaget donationer på mange millioner danske kroner, har ført pengene tilbage og eftertrykkeligt bedt om ikke at modtage flere donationer for eftertiden.

»Hvordan i alverden kan det være værre at beholde pengene end at ofre børnenes sundhed på det høje alter af politisk korrekthed,« spørger den britiske journalist Rachel Johnson i en kommentar på Daily Mail søndag.

Men der kommer ej heller til at være flere udgaver af det stormblæste velgørenhedsarrangement. Presidents Club er blevet tvunget til at lukke og vil bortgive de tilbageværende midler, skriver bl.a. The Guardian.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Presidents Club blev afholdt 33. og sidste gang i år på »The Dorchester Hotel« i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN.

Jo Swinson

»»Tiden er inde for det crap.««


Begivenheden har ligeledes fået megen opmærksomhed i britisk politik, da det er kommet frem, at flere af gæsterne ved arrangementet er britiske politikere. Premierminister i Storbritannien, Theresa May, er »forfærdet« over afsløringerne:

»Jeg troede, den slags objektivisering af kvinder var noget, der hørte fortiden til,« siger hun til Bloomberg.

Forretningsmand David Meller, der hjalp med at organisere Presidents Club-begivenheden, har trukket sig fra sin position i bestyrelsen i Department of Education.

Den nye uddannelsesminister Nadhim Zahawi var til stede ved arrangementet og har angiveligt fået en reprimande for ikke at have udvist bekymring for arrangementet. Men han har ad flere omgange sagt, at han »var der ikke længe nok til at kommentere begivenheden.«

Angiveligt forlod han arrangementet tidligt, fordi han følte sig utilpas, men han har flere gange understreget, at han ikke var vidne til noget af det, som Financial Times-journalisterne afslørede.

Det ser ud til, at det for nuværende ikke medfører store sanktioner for ministeren, men flere britiske medier beretter om, at der ligger et pres på Theresa May. Jonathan Mendelsohn, medlem af Overhuset for det britiske parti Labour, er blevet tvunget til at træde tilbage fra det, som briterne kalder »front bench« af Labour-lederen Jeremy Corbyn. En fremtrædende position i det britiske Labour-parti.

»Lord Mendelsohn har tidligere gjort det klart, at han deltog i begivenheden som formand for en velgørenhedsorganisation, der modtager donationer, og han havde ikke viden om en efterfest. Lord Mendelsohn var ikke vidne til nogen af de rystende hændelser, og han har uforbeholdent fordømt en sådan opførsel,« siger en talsperson for Labour til The Guardian.

I kølvandet på afsløringerne foreslår medlem af det britiske parlament Maria Miller at stramme ligestillingslovgivningen, og overalt i Storbritannien har politikere og organisationsledere travlt med at fordømme den sexistiske slipsefest. Jo Swinson fra Liberaldemokraterne siger, at »det ganske enkelt giver hende mavesmerter.«

»Mere end 300 rige forretningsmænd var helt glade for at deltage i sådan en begivenhed, som viser, at den rådne, sexistiske kultur stadig lever i dele af finansverdenen. Tiden er inde for det crap

Søndag fortsætter debatten i Storbritannien. Barbara Ellen, klummeskribent på The Guardian, mener ligeledes, at tiden er inde til at udfordre mændenes »tarvelige opførsel.«

»Gæsternes opførsel blev ikke bare tilfredsstillet, det var medregnet, planlagt til et punkt, hvor kvinder var tvunget til at underskrive en tavshedserklæring. Hvis ikke det var tilfældet, hvad var arrangørerne så bange for, at de ville afsløre - at kanapéerne var en smule kolde?«

Se en tidslinje over forløbet herunder