Den Lille Røde version 2 er en app

Mao Zedong havde Den Lille Røde. Nu har Kinas øverste leder, Xi Jinping, fået sin egen og mere moderne version – en app til mobilen.

Xi har fået sin lille røde - nu som app. Foto: Wu Hong/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG

BEIJING: Der er gået et halvt århundrede, siden første version af Den Lille Røde blev publiceret.

I årene, der fulgte, var samlingen af Mao Zedongs citater i lommeformat med til at ændre Kina. Den var afgørende for kult­dannelsen omkring Mao, et samlingspunkt under Kulturevolutionen og et propagandainstrument med global tiltrækningskraft. Hjemme i Kina var den umulig at komme udenom. Ligegyldigt, om man var bonde, soldat, fabriksarbejder eller skoleelev, var de 427 citater obligatorisk curriculum.

Siden blev bogen symbol på en tid, da Maos ideologiske projekt sendte landet på en social og økonomisk nedtur af dimensioner. De seneste årtier har ledelsen af Kinas Kommunist­parti været en mere kollektiv affære. Men noget tyder på, at propagandatraditionen fra de revolutionære tider igen vinder frem.

På partiskolen i Beijing har det alle dage været en disciplin at hylde Kommunist­partiets top. Partiets interne uddannelses­system er stedet, hvor medlemmer et stykke oppe i partihierarkiet bliver skolet og testet. Nu har stedet designet en app til mobil­telefoner. Den skal vække interesse for socialis­tiske ideologier og er designet som en slags digitalt opslagsværk over partisekretær Xi Jinping.

Studér Xis Kina

Navnet er »Xuexi zhonguo«, hvilket kan oversættes til »Studér Kina«, men fordi et af de kinesiske tegn er det samme som Xi Jinpings efternavn, kan titlen også oversættes med »Studér Xis Kina«. Når programmet er downloadet til mobilen, kan brugeren vælge imellem 12 forskellige funktioner.

Det er muligt at læse Xi Jinpings taler, se de seneste nyheder om ham eller finde baggrunds­artikler om alt fra hans ungdoms­år til hans interesse for fodbold. Udtryksformen er tekst og billeder. Af den formelle slags. Brugerinvolvering er der ikke meget af, og underholdningsværdigen er minimal. Læs og lær, synes at være oplægget.

Xi har, siden han kom til magten i efteråret 2012, markeret sig som en mere udadvendt og handlekraftig leder end sine forgængere. Og som en leder, der går et skridt eller to foran resten af Kommunistpartiets top. Appen er blot det seneste eksempel på, at han gerne lader sig hylde i det offentlige rum.

»Dette er det 21. århundredes svar på Den lille røde. Han vil være den øverste autoritet og opbygge prestige. Personkultkampagnen vil kun fortsætte,« siger Willy Lam, ekspert i kinesisk politik ved Chinese University of Hong Kong, til CNN.

Der er dog stadig lang vej til noget, der bare minder om tilstandene under Mao Zedong. Det er også mere end tvivlsomt, om Xis software bliver lige så udbredt som den røde lommebog. Den Lille Røde menes at være trykt i omkring en milliard eksem­plarer, hvilket giver den en historisk andenplads kun overgået af Bibelen.

Til gengæld kan Xi Jinping og partiskolen trøste sig med, at appen får ros af brugerne. De fleste kommentarer på Apples kinesiske hjemmeside, hvor den kan downloades, er positive. På en skala fra en til fem stjerner har Studer Xis Kina et gennemsnit på tre en halv.

Spørgsmålet er så bare, om kommen­tarerne er skrevet af normale brugere eller af folk med et ønske om at stige hurtigere i graderne i partiet.

»Forsvind, alle jer, der har givet én stjerne! Hvis man ikke har tænkt sig at bruge den, så lad være med at kommentere. Hvis man ikke kan lide at være i Kina, så forlad Kina,« skriver en bruger, der ikke overraskende giver fem stjerner til Xis lille app.