Den Kongsberg-sigtede er fængslet i fire uger

Den sigtede for det dødelige angreb i Kongsberg varetægtsfængsles i fire uger, som politiet havde bedt om.

 
Espen Andersen Bråthen uploadede angiveligt denne video på YouTube i 2017. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sigtede fra Kongsberg-angrebet er varetægtsfængslet i fire uger.

Manden, den 37-årige Espen Andersen Bråthen fængsles med fuld isolation de første to uger.

Politiet har afhørt Bråthen to gange og oplyser, at der ikke vil blive foretaget flere afhøringer. Den sigtede er i sundhedsvæsnets varetægt.

Det bekræfter politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen over for det norske nyhedsbureau NTB fredag.

Ifølge forsvarsadvokat Fredrik Neumann er der taget beslutning om en fuld mentalundersøgelse af den 37-årige, som har haft tilhørsforhold til radikaliserede miljøer.

»Den sigtede samarbejder med politiet, siger advokaten. Han fortæller, at Bråthen forstår, hvad han har gjort og i detaljer har fortalt politiet om forløbet, hvor han dræbte fem mennesker og sårede tre andre.«

Den første alarm om en voldelig person bevæbnet med blandt andet bue og pil kom lidt efter klokken 18 onsdag. Manden sårede en politimand, som ikke var i tjeneste, i en Coop Extra-butik. Politimanden blev såret i skulderen.

Også en tilkaldt politipatrulje blev beskudt med pile.

»Disse kontakter mellem politiet og gerningsmanden sker inde i Coop Extra, men politiet kommer ikke i position til selv at kunne affyre skud,« siger politimester Ole B. Sæverud til NRK.

Politiet bliver her beskudt med to pile, tilføjer han.

Mens de tilkaldte politifolk venter på beskyttelsesskjolde og andet beskyttelsesudstyr, lykkes det gerningsmanden at flygte fra butikken. Det er fortsat uklart hvordan.

Først en halv time senere får politiet igen kontakt med ham og affyrer advarselsskud. Han bliver anholdt, hvilket foregår ret udramatisk. I den halve time, der er gået, siden han flygtede fra butikken, lykkedes det ham øjensynligt at dræbe fire kvinder og en mand – alle mellem 50 og 70 år.

Der blev anvendt flere våben end bue og pil, men politiet har ikke offentliggjort hvilke.

Politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen siger til norsk TV 2, at der ikke er noget, som tyder på, at angrebet var planlagt.

»Der er ingen grund til at tro, at dette er planlagt. Der er heller ingenting, som tyder på, at det var en situation i butikken, som udløste dette,« siger hun til Norges TV 2.

/ritzau/NTB