Den »kommunistiske« pave

Ikke alle amerikanere jubler over Pavens besøg. Især konservative raser over det på grund af hans syn på ulighed.

»Paven er blevet spindoktor for demokraternes venstrefløj,« og »de samme mennesker, som har skaffet os Obama på halsen, er dem, der også har placeret Paven i Vatikanet,« lyder det fra nogle af de konservative kommentatorer, som sætter ord på, at det ikke er alle amerikanere, som lige begejstrede for Pave Frans’ USA-besøg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: USA er på den anden ende i disse dage. Pave Frans er på besøg. Og det går ikke stille af i et land, der indtil for et par årtier siden var meget skeptisk over for katolikker. Det i en sådan grad, at USAs præsident John F. Kennedy blev mødt med stor mistro, da han blev valgt, fordi han var katolik.

Men USA har forandret sig. Ikke alene har USA en stor katolsk befolkningsgruppe fra mellem- og sydamerika. Men i det republikanske parti er syv af præsidentkandidaterne katolikker, og det giver unægtelig et anderledes syn på den sag. Paven bliver modtaget og fejret af amerikanere i de kommende fem dage, hvor han ud over Washington D.C. besøger New York og Philadelphia, inden han vender hjem til Vatikanet.

De glade forventninger er dog ikke til stede hos alle. De mest konservative republikanere har valgt den hårde tone. Pavens udtalelser om fattigdom, rige og fattige og ulighed og en omfordeling af verdens goder samt ikke mindst hans syn på klimaforandringerne har sendt de stærkt religiøse republikanere helt op i det røde felt. Og da han samtidig er præsident Barack Obamas gæst aner de konservative en sammensværgelse.

»Paven, han er marxist. Det er rendyrket socialisme, der kommer ud af munden på paven. Han er anti-kapitalist,« nærmest råbte Rush Limbaugh – en af de mest konservative kristne radioværter – til sine millioner af lyttere, inden paven satte foden på amerikansk jord. Og ligeledes skældte en lang række konservative kommentatorer i bedste sendtetid ud på paven, som ikke alene blandede sig i politik ved at kritisere kapitalismen og støtte atomaftalen med Iran. Den katolske kirkes overhoved gik også ind for en omfordeling af værdierne i verden.

»De samme mennesker, som har skaffet os Obama på halsen, er dem, der også har placeret Paven i Vatikanet,« sagde en konservativ kommentator på FOX.

Demokraternes spindoktor

Pave Frans er i det hele taget en af de mest omstridte paver i nyere tid og lander med sine budskaber midt i den amerikanske valgkamp. De mest konservative republikanere mener, at han er bestilt af Det Demokratiske Parti og af Hillary Clinton.

»Paven er blevet spindoktor for demokraternes venstrefløj,« som en anden konservativ kommentator udtrykte det.

Tusindvis af mennesker er på gaderne, og intet tyder på, at interessen er faldende. Pavens budskaber om en omfordeling af verdens værdier, hans ønsker om dialog og hans støtte til en klimaaftale går rent ind hos de amerikanere, som i forvejen stemmer på Demokraterne, hvis to førende kandidater, Hillary Clinton og Bernie Sanders, begge har det samme budskab om mere lighed.

60 procent af amerikanerne synes godt om paven. Men blandt de konservative er støtten faldet markant fra 72 procent til 45 procent. Og det er foruden hans syn på klimaforandringerne og uligheden i verden også en frygt for, at han vil tillade skilsmisser, og at han vil acceptere, at homoseksuelle gifter sig, selv om intet tyder på, at han vil gå så langt – i hvert fald med det sidste.

»Paven har hverken accepteret homoseksualitet eller abort. Han har blot sagt, at homoseksuelle er velkomne i kirken, og at kvinder, der har fået foretaget en abort, kan få tilgivelse. Det er noget ganske andet end at acceptere det,« siger Bill Donohue, som er formand for den katolske liga for religiøse og borgerlige rettigheder.

Så paven får en sejrstur gennem dele af USA. Men bliver også mødt med betydelig skepsis.