Den Kolde Krigs største bluff-nummer

Østflygtninge, der forsøgte at komme til Vesten blev udsat for en af Den Kolde Krigs værste fupnumre. De nåede aldrig vestlige grænseposter.

Tjekkiske vagter fjerner det to meter høje hegn med pigtråd, der udgjorde grænsen til østrig 11. December 1989, efter Østblokkens fald. Det var falske grænseposter længere inde i Tjekkoslovakiet, der blev brugt til at indfange borgere, der forsøgte at flygte til Vesten. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD FOUET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske avis Telegraph beretter om et tophemmeligt program Operation Stone, der fungerede fra 1948 til 1951. Operationen var blandt de mest udspekulerede og onde projekter, som kommunistlandene satte i værk under Den kolde Krig.

Operation Stone gik ud på at etablere en række grænsestationer langs den tysk-tjekkoslovakiske grænse, der så ud som om de var vestlige. Østflygtninge, der forsøgte at komme til Vesten, troede, at de var nået ind i Vesttyskland, men i virkeligheden sad de i en kommunistisk grænsepost.

Disse poster var indrettet som om, de var bemandet med amerikanere. Østtyske og tjekkoslovakiske efterretningsofficerer havde uniformer på, der lignede amerikanske uniformer. De vildførte flygtninge blev nu afhørt af efterretningsfolk, som de troede var amerikanere, og de fortalte derfor løs om deres kontakter og deres flugt.

Telegraph citerer Pavel Bret, der er leder af det tjekkiske center for undersøgelser af kommunistiske forbrydelser, for at sige:
- Det var en menneskelig tragedie. Disse mennesker troede, at de var i Vesten. Der var amerikanske flag, amerikanske uniformer og de skulle give navne på venner og bekendte, der samarbejdede med vestlige efterretningstjenester. De føler stadig en skam over, at de blev narret.

Når det hemmelige politi havde lokket navne ud af flygtningene, blev disse mennesker rutinemæssigt arresteret og fik hårde fængselsstraffe.

Igor Lukas er en tjekkisk-amerikansk historiker, der er i gang med en undersøgelse af Operation Stone. Han sige, at der stadig lever to af de officerer, der organiserede Operation Stone og de lever i luksus:

- Jeg skulle mene, at 23 år efter kommunismens fald burde staten være i stand til at bringe disse mennesker for retten, siger han til den tjekkiske avis Mlada Fronta Dnes. Han fortsætter:

- Selv om det skete for mange år siden, så bærer de mennesker, der blev narret, stadig på mentale og fysiske  sår.

Operation Stone var tophemmelig, men 10.000 sider om operationen eksisterer.