Den kendte crashtest-dukke er nu røget på fedekur

Den klassiske crashtest-dukke repræsenterer ikke længere nutidens mennesker og må derfor fedes op. Den nye version kommer til at veje 122 kilo.

Den klassiske crashtest-dukke er blevet for tynd og skal derfor på opfedningskur. Den nye version kommer til at veje 122 kilo. Fold sammen
Læs mere
Foto: BILL PUGLIANO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Crashtest-dukken har i årtier været sidste bindeled mellem bilfabrikkerne og din sikkerhed, når den har ageret testperson i utallige sammenstød. Dukken er designet til at repræsentere mennesker, men det gør den efterhånden ikke i tilstrækkelig grad. Den er simpelthen for slank.

Virksomheden Humanetics producerer langt de fleste crashtest-dukker i verden, og her har man nu valgt at sætte dukken på fedekur.

»Det er nødvendigt at afspejle udviklingen i befolkningen,« siger sales engineer hos Humanetics i Europa, Robert Hartkopf, til metroxpress.

»Det er åbenlyst, at især i vestlige lande bliver folk tungere. Den klassiske crashtest-dukke er baseret på studier fra 1970’erne og 1980'erne, men nutildags repræsenterer den ikke længere den gennemsnitlige befolkning,« supplerer han.

I dag vejer dukkerne omkring 77 kilo. Når den nye version er klar til at sætte sig bag rattet, bliver det med en kampvægt på 122 kilo.

De ekstra kilo er ikke bare for syns skyld. I et studie fra University of Buffalo, hvor man undersøgte 150.000 biluheld, fandt man, at overvægtige mennesker har 21 procents større risiko for at dø i biluheld. For svært overvægtige med en BMI over 35 - som Humanetics’ nye dukke - er tallet 56 procent.

»Der er helt klart større risiko for at komme til skade eller dø i trafikuheld, hvis man er overvægtig. Det er bevist, og derfor er det nødvendigt at bringe en større crashtest-dukke i spil,« siger Robert Hartkopf.

Ud over den velpolstrede version er firmaet ved at udvikle dukker, der skal repræsentere børn og ældre mennesker.

BNB