Den indiske stat vil ikke lade Niels Holck-sagen hvile

Håbet, om at en dansk erhvervsdelegation kunne bryde isen i forholdet til inderne og stede en mere end tyve år gammel sag til hvile, brast hurtigt.

Arkivfoto. Håbet, om at en dansk erhvervsdelegation kunne bryde isen i forholdet til inderne og stede en mere end tyve år gammel sag til hvile, brast hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig så snart havde den danske erhvervsdelegation med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i spidsen sat fod på indisk jord, før den blev konfronteret med anstødsstenen i forholdet til Indien.

Lilleholt er sammen med en snes danske virksomheder draget til Indiens største erhvervsmesse i Gujarat, og der var store forhåbninger om, at fremstødet kunne skabe bevægelse i forholdet de to lande imellem.

»Vores vurdering er, at vi kan løfte eksporten fra ti milliarder kroner til 15-16 milliarder kroner inden for de næste fire til fem år,« sagde Lilleholt således til Ritzau mandag.

Men straks ved konferencens åbning blev den danske minister mødt af Indiens premierminister, Narendra Modi, der igen rejste spørgsmålet om udlevering af den i dag 55-årige Niels Holck, oplyser Times of India.

Holck – eller »Kim Davy« som et alias lyder – anses i Indien for at være terrorist, fordi han i 1995 deltog i nedkastning af våben over den indiske delstat Vestbengalen – angivelig tiltænkt organisationen Ananda Marga.

Tophistorie i Times of India

The Times of India havde i går historien højt prioriteret på sin hjemmeside: I en video sagde en journalist på erhversmessen bl.a., at »det vigtige er at undersøge, om den danske regering vil støtte Indien i denne sag, eller blot gemme sig bag formalia og sige, ’nå ja, domstolene arbejder med sagen, så hvad kan vi gøre’?«

Ifølge den indiske avis har regeringen i Delhi i øvrigt fremsendt en ny udleveringsbegæring til København for et par uger siden.

»Men der er ingen gode nyheder i Kim Davy-sagen,« sagde journalisten i videoen. »Intet tyder på, at danskerne reelt ønsker at gå videre og udlevere Kim Davy til Indien.«