Den indiske stat vil ikke lade Niels Holck-sagen hvile

Håbet, om at en dansk erhvervsdelegation kunne bryde isen i forholdet til inderne og stede en mere end tyve år gammel sag til hvile, brast hurtigt.

Arkivfoto. Håbet, om at en dansk erhvervsdelegation kunne bryde isen i forholdet til inderne og stede en mere end tyve år gammel sag til hvile, brast hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Aldrig så snart havde den danske erhvervsdelegation med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i spidsen sat fod på indisk jord, før den blev konfronteret med anstødsstenen i forholdet til Indien.

Lilleholt er sammen med en snes danske virksomheder draget til Indiens største erhvervsmesse i Gujarat, og der var store forhåbninger om, at fremstødet kunne skabe bevægelse i forholdet de to lande imellem.

»Vores vurdering er, at vi kan løfte eksporten fra ti milliarder kroner til 15-16 milliarder kroner inden for de næste fire til fem år,« sagde Lilleholt således til Ritzau mandag.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Men straks ved konferencens åbning blev den danske minister mødt af Indiens premierminister, Narendra Modi, der igen rejste spørgsmålet om udlevering af den i dag 55-årige Niels Holck, oplyser Times of India.

Holck – eller »Kim Davy« som et alias lyder – anses i Indien for at være terrorist, fordi han i 1995 deltog i nedkastning af våben over den indiske delstat Vestbengalen – angivelig tiltænkt organisationen Ananda Marga.

Tophistorie i Times of India

The Times of India havde i går historien højt prioriteret på sin hjemmeside: I en video sagde en journalist på erhversmessen bl.a., at »det vigtige er at undersøge, om den danske regering vil støtte Indien i denne sag, eller blot gemme sig bag formalia og sige, ’nå ja, domstolene arbejder med sagen, så hvad kan vi gøre’?«

Ifølge den indiske avis har regeringen i Delhi i øvrigt fremsendt en ny udleveringsbegæring til København for et par uger siden.

»Men der er ingen gode nyheder i Kim Davy-sagen,« sagde journalisten i videoen. »Intet tyder på, at danskerne reelt ønsker at gå videre og udlevere Kim Davy til Indien.«