Den humanitære krise eksploderer i Irak

Tusinder af irakere flygter ind i irakisk Kurdistan under militante islamisters offensiv. Mens den danske regering er klar til at støtte amerikansk aktion i Irak, overvejer flere EU-lande at sende våben til den kurdiske hær.

Billedet viser irakiske familier, der flygter fra volden i den nordirakiske by Tal Afar. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAFIN HAMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Netop som Vesten for alvor mobiliserer til en storstilet redningsaktion, ser truslen om en humanitær katastrofe på Sinjar-bjerget ud til at være ved at drive over. Amerikanske specialstyrker meddeler, at de kun har fundet nogle få tusinde yazidier og i bedre tilstand end forventet.

En syrisk kurder siger til Daily Telegraph, at den kurdiske oprørsgruppe YPG har nedkæmpet de islamistiske ekstremister i et område på bjerget, hvorfra tusinder af de nødstedte natten til torsdag kunne flygte ind i Syrien og videre op mod grænsen til irakisk Kurdistan.

Til gengæld appellerer FN og myndighederne i irakisk Kurdistan nu om massiv hjælp til de store flygtningestrømme. I forvejen har Kurdistan modtaget tusindvis af syriske flygtninge, og yderligere mange tusinder irakere på flugt er ankommet de seneste uger under offensiven fra Islamisk Stat, IS.

FN vurderer, at op mod 1,2 millioner irakere har måttet flygte fra deres hjem. På den baggrund erklærede FN torsdag, at den humanitære krise i Irak nu er på niveau med Syrien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik.

Samtidig sendte IS et klart signal om, at man fortsat udgør en trussel både for kurderne i nord og centralregeringen i syd. Torsdag rykkede IS-styrker frem mod byen Qara Tappa omkring 120 kilometer nord for Bagdad.

Villighed til at bevæbne kurdisk hær

Flere europæiske lande overvejer nu muligheder for at forsyne de irakiske kurdere med bedre våben til at imødegå IS. Tjekkiets regering overvejer at gå gennem private firmaer, og Hollands regering erklærede torsdag, at »regeringen forstår« behovet for at bevæbne den kurdiske hær med den irakiske regerings medvirken, og at man vil overveje at bidrage, »hvis den nuværende sikkerhedssituation fortsætter«.

Den franske regering har erklæret, at man vil levere våben. Den britiske regering har allerede leveret våben fra Jordan og desuden placeret kampfly og helikoptere strategisk i regionen for om nødvendigt at kunne bistå USAs styrker med at hjælpe og evakuere flygtende civile.

I går aftes annoncerede den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Danmark er klar til at støtte den amerikanske militære aktion i Irak med transportfly.