Den hårde linje er lagt: Sådan vil EU forhandle Brexit

Først skal borgeres rettigheder og skilsmisseregningen være gjort op, før de 27 fortsættende EU-lande vil diskutere en frihandelsaftale med Storbritannien. Det er kernen i udkastet til EUs forhandlingsposition, som ikke vil vække begejstring i Storbritannien.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og indehaveren af EUs roterende landeformandskab, Maltas premierminister Joseph Muscat (t.v), præsenterede fredag hovedlinjerne i EUs forhandlingsposition i udmeldelsesforhandlingerne med Storbritannien. Foto: Domenic Aquilina/EPA   Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMENIC AQUILINA

Forhandlingerne om den britiske skilsmisse fra EU kommer til at foregå i faser, hvor selve skilsmissen, der opgør boet og sikrer borgeres rettigheder, skal på plads, før det vil blive forhandlet en frihandelsaftale med Storbritannien.

Det er kernen i det udkast til retningslinjerne for de 27 fortsættende EU-landes forhandlingsposition, som formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har sendt til de 27 hovedstæder fredag.

»Først når vi har opnået tilstrækkelig fremskridt om udmeldelsen, kan vi diskutere rammerne for fremtiden,« sagde Donald Tusk, da han fredag formiddag holdt et pressemøde om udkastet.

Den maltesiske premierminister, Joseph Muscat, understregede ved samme pressemøde, at det er de 27 tilbageværende EU-medlemmer, der alene afgør, hvornår »tilstrækkelige fremskridt« er opnået i udmeldelsesforhandlingerne. Malta har i øjeblikket EU-landenes roterende formandskab.

De fire prioriteter, der skal afklares først, er:

1) Rettighederne for de nuværende EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU-landene.

2) Afklaring om regler for virksomheder, så de ikke skal operere i et juridisk vakuum efter skilsmissen den 29. marts 2019.

3) Storbritannien skal betale alle de forpligtelser, som landet har skrevet under på i sine 44 år som EU-medlem. Fra pensionsforpligtelser til forskningsprogrammer. På samme måde vil EU sikre, at Storbritannien får, hvad landet har krav på fra EUs mange programmer.

4) Det skal undgås, at der kommer en »hård« grænse mellem Irland og Nordirland, og alt må gøres for at undgå det. I øjbelikket er der ingen grænsekontrol mellem Irland og Nordirland. Tusk sagde også, at det er afgørende for EU at støtte den nordirske fredsaftale.

Først når der er tilstrækkeligt fremskridt på disse fire områder, kan man begynde at forhandle det fremtidige forhold, ikke mindst en omfattende frihandelsaftale.

Ifølge Financial Times er denne position nøje aftalt med Tyskland og Frankrig, og der er dermed lagt op til en hård forhandlingsposition, som Storbritanniens premierminister Theresa May ikke vil bryde sig om.

Et af de mest politisk kontroversielle punkter i forhandlingerne om betingelser for Storbritanniens EU-udmeldelse ventes at blive diskussionen om britiske, finansielle forpligtelser til EU efter udmeldelsen. Tusk nævnte ikke noget beløb, men han sagde, at det »kun er fair«, at forskere, landmænd og andre borgere får opfyldt det, som de er blevet lovet.

I Theresa Mays officielle Brexit-brev, der blev afleveret til Donald Tusk onsdag, understreges det flere gange, at Storbritannien ønsker at forhandle en frihandelsaftale sideløbende med selve skilsmissebetingelserne, men det lægger EU altså ikke op til.

I udkastet til EUs retningslinjer for forhandlingerne gøres det også klart, at EU vil være forberedt på det scenario, hvor man ikke kan enes om skilsmissebetingelserne, og skilsmisseregningen derfor skal afklares ved internationale domstole. Men det bliver understreget, at der skal gøres alt for at undgå dette scenario.

»Det vil blive hårdt, vanskeligt og nogle gange konfrontativt,« sagde Tusk og tilføjede:

»EU vil ikke straffe Storbritannien. Brexit er rigelig straf.«

Muscat sagde:

»Det bliver en hård forhandling, men det bliver ikke en krig.«