Den græske kirke raser over »terroristuddannelse«

Grækenland har fået sin første uddannelse i islamiske studier – og det udløser voldsomme reaktioner fra det ortodokse og konservative bagland.

BMINTERN - PÔøΩ Aristoteles Universitet i Thessaloniki er professor Nikos Maghioros (t.h.) og hans kolleger stolte af de nye islamiske studier, selv om kirken og flere nationalkonservative grupper er stÔøΩrkt kritiske over for uddannelsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Duften fra hjemmerullede cigaretter og græsk bagværk blandes i kantinen på Aristoteles Universitet i Thessaloniki. En gruppe professorer fra den nye uddannelse, islamiske studier, griner ad kritikken, der lige nu hagler ned over dem og deres fag.

»Man kan ikke gøre andet end at grine ad den gamle græske konservative frygt,« siger Nikos Maghioros, der er en af professorerne på den nye linje.

»Vi kan ikke lukke øjnene for, hvor meget islam fylder i verden i dag – og det skal vi kunne undervise i. Den græske kirke har intet at være bange for. Vi uddanner ikke terrorister her – kun oplyste, perspektiverende borgere,« fortæller han.

De studerende bliver undervist i Koranen, islamiske traditioner samt love og arabisk sprog og kultur. Og det har fået alarmklokkerne hos en række ortodokse ærkebiskopper, det ultranationalistiske parti Gyldent Daggry og flere andre nationalkonservative organisationer til at ringe. De er nemlig rædselsslagne for, at studiet vil uddanne terrorister. Thessalonikis biskop, Anthimos, har endda varslet en større demonstration mod uddannelsen i midten af februar.

Grækenlands undervisningsminister, Sia Anagnostopoulou, fortæller til det græske medie Kathimerini, at regeringen ikke vil forsøge at stoppe uddannelsen, da der ikke er nogen lovmæssige forhindringer imod den.

Grænsen til den muslimske verden

Generalsekretæren for religiøse anliggender, Giorgos Kalantzis, er begejstret for, at Grækenland endelig er ved at indhente landets vestlige naboer:

»Selv om vi er et land, der har et indfødt muslimsk mindretal, og vi er Europas grænse til den muslimske verden, har vi indtil nu ikke haft mulighed for at uddanne os i islam,« fortæller han til Kathimerini.

Tilbage i universitetskantinen sidder professorerne og venter på, at næste modul i Koranen begynder. Og selv om de er stolte af uddannelsen, er der plads til forbedringer:

»Vi har næsten ingen muslimske studerende. Det er svært for dem at komme ind i systemet – og det skal vi have lavet om på. I disse år modtager vi så uendeligt mange unge fra muslimske lande, og de skal have et sted, de hører til,« siger Nikos Maghioros.

Maria Arcel er journalist og skriver i Berlingske fra Grækenland.