Den gode muslim, som eksploderede

Han myrdede 12 og sårede 31, og han overlevede, og det første spørgsmål, som den formodede massemorder major Malik Nidal Hasan vil blive stillet, er: ”Hvorfor?” Familiemedlemmer siger, at han var dødsensangst for at blive sendt i krig, og at det derfor slog klik. Andre siger, at han var en jihadi, og en tredje gruppe mener, at han var depressiv.

Malik Nidal Hasan (indsat) er major på USAs største militærbase. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE
For ganske få år siden kunne Malik Nidal Hasan have været et skoleeksempel på, hvordan en muslim kan få succes i den amerikanske hær.
Eller han kunne have været et argument for, at krigene i Afghanistan og Irak ikke var krige vendt mod muslimer, for se bare på Malik Nidal Hasan – hæren havde givet ham en uddannelse som læge og psykiater, en karriere og forfremmet ham til major, og når han gik til bøn i den lokale moské, mødte han stolt op i sin uniform.

Men noget gik galt, grueligt galt, i de seneste par år. Det gik galt inde i Malik Nidal Hasan, det gik galt mellem hæren og majoren, og det gik galt mellem amerikaneren og hans med-amerikanere. Måske gik det hele galt, måske gik kun noget af det galt, men sent torsdag aften dansk tid endte det med et ragnarok.

Major Hasans frustrationer blev forløst i et blodbad på en af verdens største militærbaser Fort Hood i Texas, og da han var færdig med at skyde, var 12 døde og 31 såret.
Selv overlevede han og meldes i bedring på sygehuset, og så snart myndighederne kan afhøre ham, vil de formentlig stille ham det spørgsmål, som alle i øjeblikket stiller:

Hvorfor? Hvorfor kom det så vidt?

SE VIDEO: 12 dræbt i skudmassakre i USA

Fredag morgen nævner amerikanske medier og Hasans venner og kolleger en række muligheder.

En mulighed er, at han i det hele taget havde en skrøbelig psyke. Den 39-årige Hasan arbejdede indtil juli i år som psykiater på militærets centralhospital i Bethesda uden for Washington, og her kom han tidligt i sin karriere under behandling og ekstra opsyn, fordi ”han havde problemer i sin omgang med patienter”, som en af hans foresatte Thomas Grieger siger til nyhedsbureauet AP. Han fik i det hele taget et dårligt skudsmål af sine foresatte, og derfor blev han i år forflyttet fra Bethesda og til Fort Hood i Texas, og imamen i en lokal moske oplyste til flere medier, at Hasan var frustreret over, at han var så socialt isoleret og ikke kunne finde en kone.

En anden mulighed er, at han var dødsensangst for at blive sendt til krigszonerne i Afghanistan og Irak. Hver eneste dag lyttede han til rædsler fra hjemvendte soldater, som han behandlede for post-traumatisk stress, og jo mere han hørte om lemlæstelser og så, hvad krigen gjorde ved engang så stærke mænd, desto mere bange blev han for at blive udsendt. ”Han ansøgte for et par år siden hæren om at blive løst fra sin kontrakt, fordi han var ræd for at blive sendt til Irak eller Afghanistan,” siger hans fætter, Nader Hasan, til New York Times. ”Men forgæves.”

LÆS OGSÅ: Obama: ”Et rædselsfuldt udslag af vold”

Senator Kay Bailey Hutchison oplyste i nat, at major Hasan netop havde fået ordre om, at han skulle sendes afsted.

En tredje mulighed var, at han enten hele tiden var en jihadi, eller at han med årene udviklede sig til en jihadi, og at han bare ventede på en chance for at slå til. Ifølge AP var han i forvejen i FBIs søgelys, fordi forbundspolitiet sidste år fandt hans navn på et website, der argumenterede for hellig krig. En person med samme navn som Hasan sagde, at selvmordsbomber kun var selvforsvar, og han sammenligner en selvmordsbomber med en soldat, der smider sig over en granat for at beskytte sine kammerater.
Major Hasan var født i Virginia, men hans familie var palæstinensiske indvandrere. De kom fra en lille by uden for Jerusalem. Flere af hans kolleger oplyste i nat, at han i de senere år blev mere og mere vred på de allierede missioner i Irak og Afghanistan, og han sagde ofte kryptisk, at man ”skulle bekæmpe aggressorerne.”

Myndighederne havde først en mistankte om, at major Hasan foretog massakren sammen med to medsammensvorne, men de pågældende blev i nat løsladt, og en talsmand for Fort Hood siger, at majoren tilsyneladende ”opererede alene.”