Den franske efterretningstjeneste kigger oppositionen efter i kortene

Fransk politis efterretningstjeneste har gravet i fortiden hos en ny miljørådgiver for socialisternes præsidentkandidat Segolene Royal, og den borgerlige indenrigsminister beskyldes nu for at genoplive en gammel tradition for at sætte efterretningstjenesten til at lede efter snavs hos modstanderne.

PARIS: Sammenfaldet var unægtelig påfaldende.

Den 4. januar udnævnte Socialistpartiets præsidentkandidat Segolene Royal den tidligere direktør for Greenpeace Frankrig Bruno Rebelle til miljørådgiver - og samme dag begyndte efterretningstjenesten Renseignements Généraux at granske i mandens fortid.

Seks mand - tre i Paris og tre i provinsen - blev ifølge ugeavisen Den Lænkede And sat på sagen, og de holdt sig ikke til fortiden som miljøaktivist.

De interesserede sig også for Bruno Rebelles køb af en defekt Renault 5 i 1990, der var endt i et søgsmål mod bilforhandleren, men især var de interesserede i hans skilsmisse. For tænk hvis årsagen havde været, at han havde banket konen? En betjent skyndte sig at rekvirere papirer fra skilsmisseretten.

»Det gik klart ud på at kontrollere, om det var en skilsmisse på grund af en forseelse, og hvad vi kunne få ud af det,« siger en betjent til Den Lænkede And. »Hvis der havde været den mindste chance for at hænge ham op på noget, var det bare med at komme af sted. Det var til kabinettet,« tilføjede en anden.

Der var dog ikke rigtig noget at komme efter, men alligevel røg et notat om Rebelle angiveligt af sted til indenrigsminister Nicolas Sarkozys kabinet. Både Den Lænkede And og avisen Le Parisien citerer kilder tæt på ministeren og i politiet, der hævder, at notatet var politisk bestillingsarbejde fra en rådgiver hos Sarkozy, der er regeringens præsidentkandidat ved valget til april.

»Det er ikke på ordre eller ønske fra indenrigsministerens kabinet at vi - mellem den 4. og 8. januar - opdaterede notatet om denne Greenpeace-leder, men på foranledning af vores egen chef,« protesterer Renseignements Généraux imidlertid over for Liberation.

Også Sarkozy afviser som »latterligt«, at han eller nogen i hans stab skulle have givet ordre til at lede efter snavs hos modstanderne, og hans medierådgiver benægter, at man overhovedet har fået et notat.

Dobbeltrolle står for skud
Men den tror man naturligvis ikke på i Socialistpartiet, der føler sig overbevist om, at Sarkozy har genoplivet en gammel tradition for at sætte efterretningstjenesten til at lede efter snavs hos de politiske modstandere.

En tradition, der officielt blev aflivet i 1995, efter at en betjent blev afsløret i at lytte med under et lukket møde i Socialistpartiets top. Siden da har Renseignements Généraux, Frankrigs svar på PET, skullet holde nallerne fra de politiske partier. Og når de endelig overvåger potentielle oprørere på de politiske yderfløje, må de ikke rode i privatlivet.

Flere franske medier opfordrer nu ministeren til at træde tilbage. »Man har allerede kunnet bedømme, at det ikke er sundt, at ministeren, med ansvar for organisering og godt forløb af valget på samme tid er kandidat,« skriver Le Monde i en leder.

»Man kan tilføje, at det er endnu mindre ønskværdigt hvad angår de demokratiske regler, at han også er minister for politiet.«