Den forsvundne guvernørs bil er fundet

CNN fandt onsdag morgen guvernør Mark Sanfords bil, men det løser ikke mysteriet om hans "walk-about." Tværtimod.

Mark Sanford (tv.) er en toneangivende republikansk guvernør, der bl.a. er blevet tippet som partiets præsidentkandidat i 2012. Pludselig var han væk – i flere dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Stephen Jaffe/AFP

SANTA FE: - Man skal holde styr på sine løgne, sagde en vestjysk borgmester engang, og den amerikanske guvernør Mark Sanford må se at få styr på sine.

For der er noget, som ikke passer.

Siden mandag eftermiddag har den kendte guvernørs mystiske forsvinden været en mediebesættelse i USA. Mark Sanford kørte fra guvernørboligen i Columbia i South Carolina torsdag eftermiddag, han kørte i en livvagts sorte Chevrolet Suburban, og i fem dage hørte hverken venner eller familie fra ham.

Hans kone og fire børn i skolealderen fejrede søndag fars dag uden ham, og mandag sagde konen til nyhedsbureauet AP, at hun ikke vidste, hvor Sanford var - og at hun i øvrigt ikke var bekymret.

- Han havde noget, han skulle skrive, og han ville væk fra børnene, forklarede hun.

Sanfords stab forsøgte at spore ham, og de fandt ud af, at han lørdag havde foretaget ét opkald fra sin mobiltelefon - fra et sted syd for Atlanta - og tirsdag oplyste staben så, at Sanford var taget på en hike et eller andet sted på den 3.000 kilometer lange natursti Appalachian Trail.

Han havde ringet ind til guvernørkontoret, og da han hørte om mediepostyret, oplyste han, at han ville komme tilbage i dag, onsdag.

Men Sanford, som regnes for en af de mulige republikanske præsidentkandidat i 2012, har et par spørgsmål, han skal svare på.

For eksempel:

Telefonkontakt:
Han ringede tirsdag til sit kontor. Hvorfor ringede han ikke også til sin kone? CNN opsøgte tirsdag aften hustruen, som var i sommerhus sammen med de fire børn, og hun sagde, at hun ikke havde hørt fra Sanford. "Jeg er mor i dag. Jeg har ikke hørt fra min mand. Jeg tager mig af mine børn," sagde hun


Bilen:
Onsdag morgen dansk tid fandt CNNs så Sanfords sorte Chevrolet Suburban, som stod parkeret i lufthavnen i hjembyen Columbia. Hvis Sanford ville gå på Appalachian Trail, skulle han blot køre to timer mod vest. Hvorfor holdt bilen så parkeret i lufthavnen? Og hvor var han i givet fald fløjet hen?


Politikeransvar;
Hvorfor underrettede han ikke sin viceguvernør eller andre toppolitikere i staten? Hans egne partifæller - og også viceguvernøren - har været fnysende rasende over hans walk-about, og som en af dem har sagt: Tænk hvis en orkan eller en storbrand eller et terrorangreb havde ramt os - hvem ville så have stået i spidsen for staten?

Hvid pind efter præsidentdrømme
Mark Sanfords tidligere pressetalsmand sagde onsdag morgen til TV-stationen WLTX, at Sanford også i hans tid tog på den slags ture ud i det blå, bare ikke så længe, og dengang blev han ikke opdaget. Sanford er "en fyr, som havde svært ved at indordne sig under regler og sikkerhedsprocedurer," lød det fra Will Forks.

Mark Sanford har på det seneste vakt opsigt med sin stædige opposition mod præsident Obama og en række af de øvrige politikere i South Carolina. Han nægtede i første omgang at tage imod 700 mio. dollar fra Obamas hjælpepakke, og hvis han skulle tage imod pengene, så ville han bruge dem til at betale ned på South Carolinas gæld, sagde han.

Men andre politikere i staten påpegede, at South Carolina har en endog meget høj ledighed, og at de 700 mio. dollar kunne få ledige i arbejde og få statens skolebudget til at nå sammen, og til sidst sagde lokaldomstolene, at guvernøren ikke kunne modsætte sig pengene.

En talsmand for guvernøren sagde i aftes, at duellen tog temmelig hårdt på Sanford, og at han bl.a. tog afsted for at lade op igen. Andre kommentatorer har læst andre motiver - også udenomsægteskabelige - ind i hans forsvinden, og Los Angeles Times skrev tirsdag, at Sanford nu kunne skyde en hvid pind efter sine præsidentdrømme.