Den første gerningsmand bag Paris-terror er identificeret

Fransk politi har ransaget en lejlighed, der tilhører en af de formodede gerningsmænds far samt brorens bolig. Identiteten på den første af selvmordsbomberne er frigivet.

Tusinder af mennesker har de seneste dage vist deres sympati med de mange ofre i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Oplysningerne om de - formentlig - syv gerningsmænd fra weekendens terrorangreb i Paris dukker langsomt op.

Det første spor kom, da der blev fundet et syrisk pas i umiddelbar nærhed af, hvor en af bomberne blev detoneret ved et stadion i Paris fredag. Græske myndigheder har efterfølgende bekræftet, at passet blev brugt af en person, der rejste ind i Europa via den græske ø Leros i oktober. Myndighederne mener, at det er »sandsynligt«, at også en anden af de formodede gerningsmænd kom til Europa via den rute.

Af de gerningsmænd, der befandt sig ved Stade de France, havde mindst en købt billet til den fodboldkamp, der blev spillet mellem Frankrig og Tyskland. Men en unavngiven sikkerhedsvagt fortæller The Wall Street Journal, at manden blev opdaget i forbindelse med kropsvisitationen forud for kampen, og derfor ikke blev lukket ind.

De brugte alle sprængstoffet TATP, oplyser statsadvokat Francois Molins til norske VG. Der er tale om et sprængstof, som er relativt let at fremstille, men som er meget ustabilt, og derfor har fået tilnavnet »Satans mor.«

Det første navn på en af gerningsmændene er frigivet. Ismael Omar Mostefai skulle være en af selvmordsbomberne. Han boede angiveligt i den franske by Chartres sydvest for Paris i hvert fald indtil 2012, oplyser byens borgmester til TV-stationen.

Ifølge the Guardian har fransk politi siden 2010 vurderet, at Ismael Omar Mostefai var i farezonen for at blive radikaliseret. Hans far og bror blev lørdag aften tilbageholdt af politiet og fik deres hjem ransaget. Den 34-årige bror tog angiveligt selv kontakt til politiet.

Også i Belgien førte attentatet til ransagninger. I boligkvarteret Molenbeek i Bruxelles blev tre personer lørdag anholdt med relation til terrorangrebet. Det bekræftede den belgiske justitsminister, Koen Geens, overfor flere medier.

Fransk politi opdagede det belgiske spor, da man blev opmærksom på to biler tæt ved gerningsstederne i Paris. Begge havde belgiske nummerplader, og den ene var lejet af en fransk statsborger, der er bosat i Belgien. Han blev anholdt på grænsen mellem Belgien og Frankrig lørdag i en tredje bil.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har taget skylden for angrebet, der foreløbigt har dræbt 129 personer. 352 er sårede, hvor 99 fortsat er i kritisk tilstand.