Den dræbte Jo Cox mindet som »indbegrebet af menneskelighed«

Det britiske parlament viste sammenhold over mordet på den 41-årige Labour-politiker, mens deres EU-debat er blevet endnu mere forbitret. Nigel Farage siger, at han tror, Danmark vil forlade EU, selv hvis briterne siger ja til fortsat medlemskab.

Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, og Labours leder Jeremy Corbyn (t.h.) fulgtes fra parliamentet til St Margaret's Church, hvor politikerne mandag i fællesskab mindedes den dræbte Labour-politiker Jo Cox. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

LONDON: Labour-leder Jeremy Corbyn kan ofte lyde en smule højstemt, men mandag eftermiddag i det britiske underhus virkede hans ord helt på sin plads, da politikerne i fællesskab mindedes den dræbte Labour-politiker Jo Cox.

»Hun var politisk aktivist og feminist. Landet har lært noget ekstraordinært omkring medmenneskelighed. Hun troede på at elske ikke bare sin næste, men sin næstes næste. Hun troede på, at alle liv er lige meget værd,« sagde Corbyn i den dybt bevægende parlamentssamling.

 

Politikere fra forskellige partier rejste sig én efter én og fortalte, hvordan den dræbte 41-årige politiker med sine handlinger, vilje, forståelse og energi havde været et helt særligt lysende eksempel for dem på, hvorfor man er politiker. Corbyn konstaterede, at drabet på hende var et »angreb på vores demokrati og et angreb på vores land«, og citerede hende for at have sagt, at hendes valgkreds i Yorkshire var blevet »gjort stærkere af immigration«.

»Vi har meget mere til fælles, end der deler os,« citerede Corbyn fra en tale af Cox, som mange af øvrige politikere gentog som en sætning, der sammenfatter mindet om politikeren, der blev dræbt med skud og knivstik under et møde med sine vælgere.

Fik alle til at føle sig hjemme

Premierminister David Cameron kaldte Cox »indbegrebet af menneskelighed« og mindedes, hvordan hun havde evnet at møde sin valgkreds i en oprigtig respekt for »et multietnisk og multitroende samfund og sikrede sig, at alle følte, at de hørte til«.

Cameron mindedes også, hvordan han havde mødt Cox første gang, da hun arbejdede for bistandsorganisationen Oxfam i Darfur-regionen i Sudan, og hvordan hun havde insisteret på at møde en »konservativ premierminister« trods kollegers betænkeligheder.

»Det var karakteristisk for hende at række hånden ud, når det gjaldt emner, som hun syntes var så meget vigtigere end partipolitik«.

Corbyn sagde, at samlingen i Underhuset må være en påmindelse om »både herinde og udenfor ikke at opildne til had og splittelse«.

Både Camerons og Corbyns udtalelser kan blive set som endnu en del af den forbitrede og indædte debat, der raser med fuld styrke udenfor Underhusets mindesamling, og hvor mange Underhus-politikerne er en central del af den debat. Med to dage igen til den britiske EU-afstemning siger flere EU-tilhængere, at de er bekymrede over tonen i den politiske debat, og at briterne bør drage en lære fra det politiske drab. Cox var en stærk fortaler for, at Storbritannien bør forblive i EU.

Hård kritik af Farage

De udtalelser har EU-modstandere fra UKIP og De Konservative anklaget for at være et forsøg på at udnytte drabet på Cox til at sværte EU-modstandere ved at signalere en indirekte forbindelse mellem drabet og den hårde retorik i EU-modstandernes kampagner.

Især UKIP-leder Nigel Farage bliver kritiseret hårdt for en omstridt plakat med et foto af en stor menneskemængde på vej over grænsen mellem Kroatien og Slovenien i 2015 og med teksten »Bristepunktet«. I et skarpt interview med BBC, så UKIP-leder Nigel Farage trængt ud, mens han forsvarede plakaten, der blev præsenteret få timer før drabet på Cox.

»Jeg er ked af timingen, selvfølgelig er jeg det. Der var ikke noget galt med plakaten, men timingen var meget beklagelig,« sagde Farage.

Ifølge BBCs politiske redaktion mener politikere fra andre partier blandt EU-modstandere, at Farage nu er blevet en belastning i den afgørende fase. Det er også klart, at EU-tilhængere i øjeblikket gør alt for at knytte Farage til EU-modstanden generelt, selv om han fører sin egen kampagne. EU-tilhængernes hårde angreb, hvor finansminister George Osborne har sagt, at plakaten ligner »litteratur fra 1930erne« tyder på, at man vil forsøge at fastholde kritikken af tonen i den immigrationsdebat, der blive set som EU-modstandernes stærkeste kort for at sikre flertal for britiske udmeldelse af EU.

I et opfølgende spørgsmål, der ikke havde noget med immigrationsdebatten at gøre, spurgte BBC Farage, om han ville fortsætte sin kampagne for endnu en folkeafstemning i tilfælde af et ja på torsdag til fortsat EU-medlemskab. Farage afviste trods flere spørgsmål at svare direkte men sagde, at han er sikker på, at EU vil bryde sammen af sig selv.

»Jeg tror, at hvis vi taber, vil det betyde, at Danmark vil trække sig ud før os, og Holland vil sandsynligvis følge efter,« sagde Farage.