Den dobbelttydige Obama

Forud for NATO-mødet torsdag og fredag presses USAs præsident til handling over for Rusland. Det bliver ikke let.

Præsident Obamas politiske modstandere har hånet ham for at være svag, efter at han blev beskyldt for at nedtone krisen i Ukraine, da han i sidste uge holdt pressemøde om landets konflikt med Rusland. Foto: Mandel Ngan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: NATO-topmødet torsdag og fredag i Wales kan blive afgørende for, hvordan den amerikanske præsident, Barack Obamas, evner som leder af den frie verden vil blive vurderet. For de europæiske medlemslande vil nøje lytte til, hvad Obama siger, efter at han i en række udtalelser i Washington i den seneste uge er blevet beskyldt for at nedtone konflikten i Ukraine.

Ifølge præsidentens rådgivere forsøgte Obama på pressekonferencen at undgå at blive tvunget ud i en uoverskuelig optrapning af konflikten med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Men resultatet af denne strategi var forudsigelig. Obama er siden rent ud sagt blevet hånet af sine politiske modstandere for at være svag.

Og rådgiverne har ikke været sene til at komme præsidenten til undsætning. De forsikrer om, at Obama overvejer yderligere sanktioner mod Rusland. Men hans udtalelser på en pressekonference for en uge siden var så afdæmpede, at ingen rigtig kan huske, hvad han egentlig mente om situationen i Ukraine. Han har derfor igen fået et rigtigt kedeligt ry som præsidenten, der ikke tør konfrontere Putin. Denne gang på det dårligst tænkelige tidspunkt forud for NATO-mødet. Og det gør især de baltiske medlemslande og en række østeuropæiske stater urolige.

Obamas rådgivere forsøger at begrænse skaderne og fortælle, hvad Obama mente, da han sagde, at det, Rusland lige nu er i gang med, blot er en fortsættelse af russiske provokationer i Østukraine. Han anvendte med vilje ikke de store og svulstige vendinger som »invasion« om det faktum, at russerne nu er til stede i Ukraine. Han skruede ikke konflikten en tak i vejret ved en massiv og konfrontatorisk linje. Han var i det hele taget afventende i alt, hvad han sagde, fordi den hårde kurs skulle spares til topmødet.

Skærende kontrast til Putin

Obamas retorik stod desværre bare i skærende kontrast til de skingre kommentarer, Putin kom med ved sin presseoptræden. Der var hovedessensen, at Vesten ikke skal glemme, at Rusland er en atommagt, og at næste skridt i konflikten bliver en forhandling om en østukrainsk statsenhed for det russiske mindretal. Underforstået: Ellers var Rusland klar med en militær løsning. En tydelig udfordring til den vestlige forsvarsalliance, som Obama altså ikke i sidste uge bed på.

Mange af hans tilhængere har også undret sig over den meget tilbagelænede Obama ved pressekonferencen, som var den sidste, han holdt, inden han rejste til en række baltiske stater forud for mødet i Wales. Men Obama ville – ifølge sine rådgivere – ikke komme med bastante udmeldinger i en situation, hvor der i realiteten er meget lidt at gøre ud over fortsat at isolere Rusland økonomisk og politisk.

Men hans rådgivere understreger dog, at USA på NATO-mødet vil sætte hårdt mod Rusland, og at Obama vil genbekræfte USAs stærke forpligtelser til at imødegå enhver form for aggression mod NATOs områder. Nye sanktioner mod Rusland vil også blive drøftet.

Og Obama vil gennemføre et møde med Ukraines præsident, Petro O. Porosjenko. Ikke om et NATO-medlemskab. Men om muligheder for mere direkte hjælp. For den amerikanske præsident er på hjemmefronten stærkt presset af sine politiske modstandere til at forsyne ukrainerne med våben og anden form for bistand.

Opbakning til Europa

Den amerikanske præsident vil også endnu engang benytte lejligheden til at opfordre de europæiske medlemslande til at bruge flere penge på forsvarsbudgetterne.

USA vil også igen påpege, at NATOs artikel fem står ved magt, og at USA vil stå bag de europæiske lande, hvis Rusland krænker de baltiske lande eller de øvrige europæiske medlemsnationer. I forhold til den konkrete situation i Ukraine er USAs strategi også ifølge hans rådgivere klar. Der bliver ikke tale om, at USA vil sende soldater til Ukraine. Derimod kan der blive tale om yderligere støtte på forskellig vis. Og et NATO-medlemskab er ikke lige om hjørnet.

For Obama har kun få ting at spille på ud over at skærpe retorikken over for Rusland og trække grænserne tydeligt op. Og det er yderligere sanktioner sammen med europæerne. De virker. Men ikke hurtigt nok til at berolige de vestlige medlemslande.