Den diplomatiske eks-islamist

Tyrkiets nye præsident, Abdullah Gül, er et godt eksempel på den voksende klasse af religiøse, men demokratiske, moderne og frem for alt pragmatiske tyrkere. Selv i sin tid som islamist var Gül moderat.

Da undertegnede i slutningen af 1990erne interviewede Abdullah Gül på hans kontor i det tyrkiske parlament i hovedstaden Ankara, var det svært at fåøje på den benhårde og kompromisløse islamist, som hans politiske modstandere den dag i dag vil gøre ham til.

Det var i særdeleshed svært at gennemskue, at manden skulle være en del af det »center af ondskab, som systematisk forsøger at udhule Den Tyrkiske Republiks sekulære væsen,« som det hed i en opsigtsvækkende advarsel, som det sabelraslende tyrkiske militær offentliggjorde aftenen inden gårsdagens valg af Abdullah Gül som præsident.

Tværtimod var det en venlig og storsmilende mand, der tog imod og forklarede, hvad hans daværende parti, Velfærdspartiet, stod for. Det var i sandhed skrap islamisk kost i forhold til den »demokratiske konservatisme«, som Gül i de seneste fem-seks år har markedsført, men det er også et faktum, at Gül faktisk tilhørte den moderate fløj i det islamiske Velfærdsparti under ledelse af den langt mere rabiate Necmettin Erbakan.

Han blev Tyrkiets første islamiske premierminister i en regering, hvor Abdullah Gül fik en post som viceudenrigsminister og regeringstalsmand, indtil det tyrkiske militær i et såkaldt postmoderne kup afsatte regeringen i 1997.

Velfærdspartiet blev forbudt, og så stiftede Abdullah Gül sammen med en gruppe kaldet »modernisterne« Dydens Parti, som myndighederne imidlertid også forbød. Derefter dannede Gül sammen med Tyrkiets nuværende premierminister, Recep Tayyip Erdogan, AKP (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet), der vandt en jordskredssejr ved parlamentsvalget i 2002 og gentog succesen ved valget i sidste måned.

Den 56-årige Abdullah Gül, der overtager præsidentposten efter at have tjent som en succesrig udenrigsminister i fem år, blev født i byen Kayseri på den anatolske højslette i det centrale Tyrkiet. Kayseri er kendt som et sted, hvor befolkningen er en hel del mere religiøs end tyrkerne i den vestlige del af landet. Men Kayseri er i tiltagende grad også blevet en driftig handelsby med en industri, der med stor entusiasme kaster sig ud i den globaliserede kapitalisme.

Abdullah Gül, der er uddannet økonom fra Istanbul Universitet med to års studier i Storbritannien, blev i 1980 gift med Hayrunisa Ozyurt efter sigende i et arrangeret ægteskab og parret har to sønner og en datter. Både mor og datter bærer hovedtørklæde, hvilket bekræfter Güls politiske modstandere i, at han er en islamisk ulv i fåreklæder.