Den britiske prins Philip er død – 99 år

Dronning Elizabeths mand, 99-årige prins Philip, er død, oplyser det britiske kongehus.

 
Sådan husker verden ham. Han levede så længe, at han længe var en ældre mand, og han var en ældre mand, som næsten altid i offentlig sammenhæng sagde et eller andet, som på den ene eller anden måde kunne forløse en stemning. Men han var aldrig bare et slotsmøbel eller en håndtaske. Han var noget. Video: AFP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske prins Philip er død.

Det oplyser det britiske kongehus fredag på sin hjemmeside.

Den 99-årige prins, der frem til sin død var gift med dronning Elizabeth, sov stille ind på Windsor Castle, oplyser kongehuset.

En nærmere dødsårsag bliver ikke beskrevet i den kortfattede udtalelse.

»Den kongelige familie tilslutter sig folk over hele verden i at sørge over hans død,« skriver kongehuset, der midlertidigt har lukket sin hjemmeside.

Prinsen var indlagt på hospitalet i omkring en måned fra midten af februar til midten af marts. Han blev indlagt 16. februar på opfordring fra den kongelige huslæge, efter at prinsen havde følt sig sløj.

Prinsen var blandt andet igennem en operation i forbindelse med hjerteproblemer, inden han blev udskrevet 16. marts.

Prins Philips officielle titel er hertug af Edinburgh, og han har danske rødder som oldebarn af Christian IX.

Han blev født 10. juni 1921 som Philip, prins af Danmark og Grækenland, og tilhører ligesom dronning Margrethe den glücksborgske kongeslægt.

Prinsens seneste offentlige optræden var ved en militærceremoni ved Windsor Castle i juli sidste år. Prins Philip og dronning Elizabeth har opholdt sig i kongeslottet vest for London under det seneste års coronanedlukninger.

Prins Philip og dronning Elizabeth fik fire børn sammen. Den ældste, 72-årige prins Charles, er nummer et i den britiske tronfølge.

Prinsens indlæggelse i februar og marts faldt sammen med et interview med prins Harry, prins Philips barnebarn, og hertuginde Meghan.

Her kom parret, der har trukket sig fra sine kongelige forpligtelser, med flere kritiske udtalelser om det britiske kongehus.

Kongehuset oplyser fredag, at det inden for den kommende tid vil komme med yderligere information om, hvordan man tager afsked med prinsen.

/ritzau/