Den belgiske opskrift på det gode liv

Hvordan er livet som udlandsdansker? Berlingskes EU-korrespondent fortæller om tilværelsen i Bruxelles.

Moules marinères er en klassiker i Bruxelles, selv om den madglade og kvalitetsbevidste by også er berømt for sine pommes frites. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/EPA

For mange er Bruxelles lig med store og ikke alt for kønne EU-bygninger, ekstreme bilkøer og nu også et arnested for terrorister. Men Belgiens hovedstad er heldigvis meget mere end det og byder på en ganske glimrende opskrift på det gode liv – hvis man ellers ikke har noget imod at arbejde en hel del.

For rigtigt mange arbejder til relativt sent hver dag. Her er det mere reglen end undtagelsen at have fri ved 19-tiden, men så kommer belønningen også. For få byer i Europa har så mange gode restauranter med så rimelige priser som Bruxelles. Og selv børnefamilier er langt flittigere gæster på restauranterne, end tilfældet er det i de fleste andre byer.

Man skulle måske tro, at priserne ville være skyhøje med de mange EU- og NATO-ansatte, der har særligt gunstige skatteforhold, men sådan er det ikke. Konkurrencen er simpelthen så hård, at de fleste middelmådige restauranter hurtigt lukker og slukker. Selvfølgelig er der turistfælder og restauranter, der alene kan leve af beliggenheden, men mulighederne for et godt måltid til en fair pris er særdeles talrige – især hvis man er til det franske køkken.

I Berlingskes mere end fire årtier gamle rejseguide til Belgien – ja, engang udgav Berlingske rejseguider – fremhæves køkkenet i Belgien da også som det eneste, en franskmand kan overveje at frekventere udover det franske hjemmekøkken.

At borgerne i Bruxelles elsker god mad, er man heller ikke i tvivl om, når man går i supermarkedet. Det er næsten en turistattraktion i sig selv at tage danske gæster med i en stor Delhaize, der foruden østers og skaldyr i lange baner har sine egne sushi-kokke – ja, der er flere af dem – og mindst 20 forskellige slags frisk fisk.

Endnu vildere er det i gourmetsupermarkedet Rob, hvor man mere eller mindre kan få alt, hvad hjertet begærer. Her dog til priser, som hægter de fleste af. Der er imidlertid en undtagelse, nemlig de mange fremragende belgiske øl, som selv i Rob koster nogenlunde det samme, som alle andre steder i Bruxelles. God øl til rimelige priser er tæt på en menneskeret i Belgien, og selv gourmetsupermarkeder tør tilsyneladende ikke tage ågerpriser for øl.

Den belgiske chokolade er også et kapitel og i en kvalitet for sig, men det handler ikke kun om mad. Belgierne – i såvel den fransktalende som flamsktalende del – elsker sport og deres sportshelte. Og selv om landet på mange måder er splittet mellem den fransktalende og flamsktalende del, så har næsten alle en vis stolthed over landets fodboldlandshold, som begge dele af landet leverer stjerner til.

I øjeblikket topper »de røde djævle«, som det belgiske landshold kaldes, ligefrem FIFAs rangliste over verdens bedste landshold foran store fodboldnationer som Argentina, Tyskland og Spanien. Men det tager belgierne lidt med et smil. Bevares, landsholdet er det bedste, som Belgien har haft siden midten af 1980erne, men at tale om kommende EM- eller VM-titler ligger ikke til belgierne. De fleste understreger, at den verdensrangliste vist opgøres på en underlig måde, men at de røde djævle da ikke er helt uden evner med en form for underdrivelse, som er en jyde værdig.

Mens fodbolden er vigtig året rundt, er det især om foråret, at belgierne kaster sig over den anden store sportspassion: cykelløb. Fra slutningen af februar er der ganske enkelt professionelle cykelløb hver anden eller tredje dag, indtil de store finaler med klassikerne Flandern Rundt og Liège-Bastogne-Liège i april. For hver en by på ruterne gøres disse cykelløb til en fest, og selv mindre provinsbyer arrangerer storskærmsarrangementer og fællesspisninger.

Som faste TV-seere af Flandern Rundt vil vide, er det ganske ofte, at det regner, og her er belgierne meget som danskerne. Selv om slutningen af oktober de sidste to år har budt på dage med solskin og over 20 graders varme, er belgierne ikke mere tilfredse med vejret end danskerne. Selv når solen skinner smukt, går samtalen ofte på det regnvejr, som er ventet dagen efter. Også på den måde er det nemt at føle sig hjemme i Bruxelles, som leverer en ganske glimrende opskrift på det gode liv.