»Den allerstørste skændsel for russisk sport«

Der vil rulle hoveder efter dopinganklager mod Rusland, forudser russiske eksperter.

Jelena Lasjmanova holder det russiske flag efter at have vundet guld i 20 kilometer kapgang ved OL i London 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: LASZLO BALOGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Benægtelse og trods. Det var den umiddelbare reaktion fra Ruslands sportsminister, Vitalij Mutko, i timerne efter mandagens rapport om systematisk doping i russisk atletik. Mutko kaldte i går anklagerne »fiktive« og »grundløse«.

Men en dags betænkningstid har skruet op for selvransagelsen i Rusland. Myndighederne vil nu »drage de nødvendige konsekvenser« af rapporten, understreger ministeriet.

Samtidig erkender Mutkos hårdt kritiserede ministerium, at det har været vidende om uregelmæssigheder.

»Mange pointer i rapporten er ikke overraskende for os. Vi er fuldt vidende om problemerne i det russiske atletikforbund, og vi har gjort alt fra vores side for at rette op på situationen,« skriver ministeriet.

Myndighederne afviser dog ikke overraskende, at embedsmændene skulle have været vidende om et »systematisk, statsligt doping-program,« sådan som rapporten siger.

Ifølge rapporten det internationale anti-dopingagentur, WADA, har de russiske anti-dopingmyndigheder blandt andet destrueret 1.400 dopingprøver kort før et kontrolbesøg.

En række sportsfolk har bestukket myndighederne for at undgå positive dopingprøver, og embedsmænd fra atletikforbundet har medvirket til svindel med urinprøver.

Hvad ministeriet ikke erkender, debatteres til gengæld heftigt blandt russiske sportseksperter. Her er dommen nådesløs.

Rapporten markerer den »mørkeste dag i russisk atletiks historie«, skriver netavisen Sport-Express.ru. Ifølge landets største sportsavis, Sovjetskij Sport, er der tale om »den største skandale i russisk atletik -  måske i hele vores sport - og den allerstørste skændsel.«

Ifølge Sovjetskij Sport burde anklagerne ikke komme som en overraskelse, eftersom de russiske anti-dopingmyndigheder har syltet selv åbenlyse overtrædelser. 24 mistænkelige stoffer blev eksempelvis fundet i en prøver fra OL-vinderen Jelena Lasjmanova.

Efter et års undersøgelser har myndighederne ikke offentliggjort nogen konklusion, skriver avisen.

Et andet eksempel er den russiske atletiktræner Viktor Tjegin. Dopingsager er rejst mod Tjegin 24 gange, men ikke desto mindre har han fortsat sit arbejde med russiske sportsfolk.

Så sent som i september anklagede den russiske verdensmester i hækkeløb, Sergej Sjibenkov, åbent Viktor Tjegin for at »plaske EPO« på sine sportsfolk.

Heller ikke det havde umiddelbart nogen konsekvenser.

Men det får nu, eftersom ikke blot Ruslands deltagelse i OL i Rio de Janeiro næste år, men også fodbold-VM i Rusland i 2018, risikerer at blive trukket ind i dopingskandalen.

»Nu bliver der konsekvenser. Ingen tvivl om det. For sagen er blevet så øredøvende, at selv FIFA undersøge anti-doping-anklager rettet mod Vitalij Mutko,« skriver Sovjetskij Sport om den russiske sportsminister.

Ifølge Sport-Express.ru står russisk atletik over for valget mellem dyb selvransagelse og udelukkelse fra international sport.

»Dagens store spørgsmål: Er det reelt, at russiske sportsfolk kan blive udelukket fra OL? Disse nye spor tyder på ja. Så er der to muligheder: Vi kan nedbryde praktisk taget hele vores sportstræningssystem til grunden og forsøge at genopbygge noget helt nyt. Eller vi kan tie stolt og nøjes med OL i Rio på tv,« skriver netavisen.