Den aldeles totale republikanske krig

Trump står stærkt i New York og kan sikre sig et yderligere forspring til de øvrige kandidater. Men han ligger i krig med sit eget parti.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump på vej til et debatmøde i the Crete Civic Centre i Plattsburgh. (Foto: Christinne Muschi/Reuters)
Læs mere
Fold sammen

Krigen er brudt ud i Trump Tower i New York, hvor den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har sit hovedkvarter.

Trump har de seneste dage kritiseret den republikanske ledelse og beskyldt dem for at forsøge at sabotere hans valgkampagne. Han står nemlig til at vinde partiets kandidatur ved konventet i juli, og det er det, der er problemet.

For det vil den republikanske ledelse ikke have. De foretrækker en anden. En med mere rene konservative synspunkter.

Og tirsdag er der primærvalg i staten New York. Der står meget på spil både hos demokraterne og hos republikanerne. Men for republikanerne er det ikke bare en valgkamp mellem de tre kandidater.

Det er også et begyndende opgør mellem selve partiet på den ene side og så Donald Trump. Den mere og mere brutale og for de fleste vælgere uforståelige konfrontation mellem parti og kandidat truer med at æde Abraham Lincolns gamle parti op indefra.

Trump vinder ganske givet primærvalget i New York. Og så går kampen videre om få dage til de virkelig store stater som New Jersey, Maryland og Pennsylvania.

For selve partiet bliver kampen mod Trump dermed mere og mere håbløs. For han vinder bare hele tiden. På den demokratiske side bliver vinderen tirsdag efter al sandsynlighed Hillary Clinton, selv om Bernie Sanders er lige bagefter. Men det er ikke demokraterne, pressens søgelys er rettet mod lige nu. Det er mod en af New Yorks mest markante bygninger, Trump Tower, hvor den usædvanlige krig føres fra.

Den imposante bygning med 58 etager er blot en af de mange, som den republikanske præsidentkandidat Donald Trump ejer.

Den er beliggende midt på Manhattan på det fashionable Fifth Avenue og rummer hovedsædet for hans imperium, der ifølge ham selv er over 10 mia. dollar værd.

Og så fylder hans private lejlighed, der er på cirka 3.000 kvadratmeter og dekoreret med guld og diamanter, de øverste tre etager.

Trump er ikke en mand, der kender til janteloven. Han praler med sin rigdom, og newyorkerne elsker ham for det. Så det kan godt være, at han er hadet af partiet. Men i New York får han de republikanske stemmer.

Og Trumps praleri kender ingen grænser.

»Jeg er ikke alene dygtig. Jeg er også bedre begavet end de fleste«.

Og udtalelsen vækker ikke opsigt i New York. Det er der så meget andet, der gør, når han åbner munden. Faktisk er han så god til at dumme sig med rapkæftede bemærkninger, at det har undret alle politiske iagttagere, at han ikke forlængst er blevet lagt på is af vælgerne.

Hans syn på kvinder, på indvandrere, på muslimer og på handicappede og for den sags skyld militærfolk, der har ladet sig tage til fange i de utallige krige, USA har deltaget i, er blevet kendt over hele USA.

Men newyorkerne tillægger hans åbenmundethed hans newyorske frækhed.

»Ja, vi holder af ham. Ikke fordi han er rig, men fordi han har den helt særlige newyorske nerve. Han taler og reagerer som en newyorker, og du er en del af byen, når du i den grad – som han gør det – bærer byen udenpå tøjet«, siger den pensionerede skolelærer Ellen Smidt, som selv er født og opvokset i New York nærmere betegnet i Queens, hvor Trump også blev født.

Men den er jo også en del af New York og en af de fem såkaldte boroughs, eller distrikter, som byen New York består af. Staten New York er anderledes, men er præget af millionbyen.

Alle 20 millioner mennesker i staten New York relaterer sig til byen med de godt otte millioner indbyggere.

Republikanere er der ikke mange af i selve byen New York. De findes i den nordlige del af selve staten. Men for newyorkerne er det også af mindre betydning. Det, der virkelig tæller, er, at man lever og ånder for New York.

Så Trump skal nok vinde det republikanske partis primærvalg tirsdag foran Ohios guvernør John Kasich og foran ikke mindst hans værste konkurrent til posten som præsidentkandidat, den texanske senator Ted Cruz. For Cruz har dummet sig eftertrykkeligt.

Tidligt i valgkampen udtalte han en manglende respekt for folk i New York. Cruz antydede under et republikansk valgmøde, at newyorkerne var nogle venstreorienterede, letlevende personer med en livstil, man ikke førte andre steder i USA.

Trump brød ind i Cruz’ talestrøm og satte ham eftertrykkeligt på plads ved at fortælle ham, hvor modige og enestående newyorkerne er.

»De udviste et helt usædvanligt mod og sammenhold efter terroraktionerne i 2001«, sagde Trump. Dermed var Cruz sat på plads.

Cruz stod tilbage på scenen med bogstaveligt talt røde ører, og det hævner sig nu ved primærvalget, hvor han formentlig får så dårligt et resultat, at han forvises til en tredjeplads.

Ted Cruz har forsøgt at gøre det godt igen ved at føre valgkamp i New York. Men han er blevet mødt af en så iskold stemning, at han opgav New York og forbereder sig på de næste primærvalg i Maryland, Pennsylvania og i New Jersey, hvor hans chancer måske er bedre.

Mikrofonen på talerstolen i Syracuse står og venter på, at Donald Trump skal indtage podiet. Foto: Carlo Allegri/Reuters Fold sammen
Læs mere

»Tag linje F og U ud af byen, Ted«, hed det på forsiden af Daily News velkomstsalut til texaneren. Eller omskrevet til dansk. »Skrid ud af byen«.

»Man kan grundigt slå sig på newyorkerne. Det er ikke folk, man leger med. Og hvis man en gang har fornærmet folk i millionbyen, så tager det år at reparere på det igen. Vi er følsomme mennesker«, siger den frivillige brandmand David Miller til Berlingske. Han stemmer som en af de få republikansk, men stemmer hverken på Trump eller på Cruz, men på Kasich.

»Der er en skinger tone enten fra Trump eller fra Cruz, og Kasich repræsenterer nok mere den konservatisme, jeg kan genkende, hvor der er højt til loftet, og hvor man ikke dømmer andre mennesker ude«, siger han.

Men det betyder noget at have sine rødder i New York hos begge partier. Hos demokraterne anerkendes Hillary Clinton som en ægte newyorker, fordi hun har boet der i mere end 17 år.

Hendes værste modstander, Bernie Sanders, er født i Brooklyn og taler med den helt særlige dialekt der, hvilket også bemærkes. Og selv om Hillary Clinton ser ud til at vinde demokraternes valg der, så er Sanders lige i hælene på hende.

»Hillary Clinton er en ægte newyorker, der kender vores problemer. Hun har været senator for staten New York. Sanders har ikke boet her, siden han var 18 år. Det gør en forskel«, siger Juliane Peterson, der støtter Clinton.

Men Trump er massivt til stede, ikke alene på Manhattan, men også ude omkring, og partiets 95 delegerede vil give ham et endnu større forspring foran Cruz, hvis han vinder dem alle.

Han vil dermed være tættere på at nå de 1.237 delegerede, der skal til for at få det endelige mandat fra Det Republikanske Parti, selv om der er alle mulige kupplaner mod Trump. Stærke og indflydelsesrige kræfter vil ikke vide af ham.

Ifølge Trump er sabotageforsøgene mod hans kampagne udtænkt og taget til i styrke af ikke ringere end lederen af partiet, Reince Priebus.

Priebus beskylder på den ene side Trump for ikke at gide at sætte sig ind i partiets regler om mandatfordeling, som »var gode nok til Lincoln«, som Priebus sarkastisk sagde forleden på TV.

Trump tordner derimod mod valgreglerne, fordi han mener, at de er udemokratiske, fordi der meget ofte er en indviklet matematik forbundet ved kandidatfordelingen.

»Men sådan er partiets regler, og man kan vel kun forlange, at Trump sætter sig ind i dem«, siger partiets ledelse.

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, på ?vej til et debatmøde i the Crete ?Civic Centre i Plattsburgh. ?Foto: Christinne Muschi/Reuters Fold sammen
Læs mere

Kampen har udartet sig til en åben krig. Trump beskylder partiet for bevidst at sabotere hans valgkamp med indviklede regler for, hvor mange delegerede, man kan få i hver stat.

F.eks. mener Trump, at han blev snydt i staten Louisiana, hvor han vandt valget over Cruz, som til gengæld fik flere delegerede, end valgresultatet normalt ville berettige til. Årsagen er den simple, at nogle regioner i Louisiana giver flere delegerede end andre. Derfor havde Cruz satset strategisk på de områder.

I Wyoming er det endnu værre, og i Colorado mener Trump slet ikke, at der har været et retfærdigt valg, fordi det er foregået i et lukket forum. Derfor truer han med at mobilisere tusinder af mennesker til en protestmarch, hvis ikke partiet ændrer reglerne.

Så republikanerne kæmper ikke bare for at vinde præsidentposten i Det Hvide Hus og fravriste demokraterne den mulighed. Den republikanske ledelse kæmper også mod en Trump, som har valgt krigens strategi for at vinde, fordi han mener – nok ikke med urette – at en del af partiet og den mest magtfulde og pengestærke del vil gøre alt, hvad de kan for at forhindre ham i at vinde nomineringen.

Trump har i New York forberedt sig bedre end ved de andre valg. Og meningsmålingerne siger, at han vil vinde på tirsdag. Men kan han vinde partiets nominering, eller må han se sig slået ved konventet? Det bliver man klogere på ved de kommende primærvalg. For hvis han fortsætter med at vinde, så ender han med de 1.237 delegerede, han skal bruge ved konventet. Hvis han mangler bare ganske få, så bliver krigen total.