Den aktuelle terrortrussel mod Stockholm er blot »én ud af mange«

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo har modtaget en terrortrussel mod Stockholm. Ifølge sikkerhedspolitiet er det blot »én ud af mange«, og skal man tro eksperter, er der ikke grund til bekymring.

Svensk politi arbejder på det sted, hvor terrorangrebet fandst sted i Stockholm den 7. april 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan nærmest virke som om, terrortrusler er ved at blive dagligdag. I hvert fald i Sverige, hvor der lige nu er en trussel rettet mod Stockholm. For selvom det svenske sikkerhedspoliti Säpo har modtaget en terrortrussel, lyder meldingen nu fra Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei:

»Det er én trussel ud af mange, som når Säpo. Vi har en meddelelsesstrøm, hvor vi håndterer over 6.000 underretninger vedrørende terror hver måned. Vi får informationer om konkrete trusler rettet mod Sverige cirka hver anden dag.« Det siger hun til det svenske dagblad Dagens Nyheter.

Angiveligt er truslen kommet frem via sociale medier. Her skulle afsenderen skrive, at Stockholm bør forberede sig på, at Islamisk Stat vil angribe den svenske hovedstad. Det skriver det svenske dagblad Göteborgs-Posten.

Men det får altså ikke sikkerhedspolitiet Säpo til at fare i flint, da de over for nyhedsbureauet TT afviser at beredskabet er optrappet i Stockholm.

Ifølge Dagens Nyheter opfordrer private sikkerhedsfirmaer dog alligevel til at holde sig fra større menneskemængder, pladser og undergrundsbanen i Stockholm.

Også Sveriges justitsminister Morgan Johansson opfordrer til at udvise forsigtighed i den tilspidsede situation. Han anbefaler borgerne at lytte til myndighedernes anbefalinger.

»Som sædvanlig i denne slags situationer er der grund til at være ekstra årvågen,« siger han til Dagens Nyheter.

Ifølge eksperter kan borgerne dog tage det nogenlunde med ro, som det ser ud lige nu, da der måske blot er tale om en »rutinehandling«. I hvert fald indtil der er kommet mere konkrete oplysninger i sagen. Det siger terrorforsker Hans Brun fra den svenske forsvarshøjskole til mediet SVT.

Det bakkes op af Magnus Ranstorp, der ligeledes er fra den svenske forsvarshøjskole.

»Hvis der havde været en virkelig alvorlig trussel, havde Säpo mulighed for at hæve trusselsniveauet, det er nede på en treer igen. Der ville komme meget tydelige signaler om, at man bør opføre sig på en anden måde og være mere opmærksom. Nu står jeg tilfældigvis på Stockholms hovedbanegård, og jeg ser ingen øget tilstedeværelse.«

Dagbladet Expressen har spurgt den svenske rigspolitichef Dan Eliasson, fra hvem truslen kommer. Han afviser dog at udpege, hvorvidt truslen kommer fra en højreekstremistisk organisation eller en hvilken som helst anden organisation.