Demonstranter under omstridt Trump-besøg: Du er problemet

Byerne Dayton og El Paso har onsdag haft besøg af USA's præsident efter weekendens to masseskyderier.

Flere hundrede demonstranter stod klar i byen El Paso i Texas, som den amerikanske præsident, Donald Trump, besøgte efter masseskyderierne i weekenden. Mark Ralston/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

El Paso. Hundredvis af demonstranter mødte onsdag USA's præsident, Donald Trump, i Dayton i Ohio og El Paso i Texas efter weekendens masseskyderier.

Onsdag er USA's præsident taget til de to amerikanske byer, hvor 31 personer blev skudt og dræbt i weekenden i to masseskyderier.

Her stod flere hundrede demonstranter klar med skilte, hvorpå der blandt andet stod "gør noget", "red vores by", og "du er problemet" med henvisning til, at Trumps hårde retorik mod immigranter ifølge demonstranterne har været med til at skabe politiske og kulturelle spændinger i USA.

Trump besøgte først på dagen et hospital i Dayton, hvor mange af de sårede ligger efter masseskyderiet, der skete ved en bar natten til søndag.

Her mødte han de sårede og deres familier samt læger og sygeplejersker, der var på arbejde under masseskyderiet.

- Det var et varmt og dejligt besøg, skrev Trump efterfølgende på Twitter.

Uden for hospitalet stod omkring 200 demonstranter, der krævede mere våbenkontrol og beskyldte Trump for stigende politiske spændinger mellem de mange forskellige nationaliteter i USA.

Senere onsdag tog Trump videre til El Paso i Texas, hvor 22 mennesker blev skudt og dræbt ved et Walmart-supermarked lørdag. Her besøgte præsidenten ligeledes et hospital i byen, hvor mange af de sårede stadig ligger.

De to masseskyderier har igen åbnet debatten om våben i USA på vid gab.

Inden Trump tog afsted, gjorde han klart, at han bakker op om mere grundige baggrundstjek af personer, der vil købe våben. Dette skal ifølge præsidenten sørge for, at færre personer med psykiske problemer får fat i våben.

Det sagde Trump til journalister foran Det Hvide Hus onsdag.

Flere Demokrater har krævet et forbud mod semiautomatiske våben, som blandt andet blev brugt ved masseskyderierne i El Paso lørdag og i Christchurch i New Zealand i marts, hvor 50 personer blev skudt i to moskéer.

Det fik efterfølgende New Zealands premierminister til at forbyde salg af semiautomatiske våben.

Så langt vil Trump ikke gå.

- Der er ikke politisk opbakning til det i øjeblikkeligt, sagde Trump inden besøgene.

Flere politikere har været utilfredse med Trumps besøg i de to byer. Borgmesteren i Dayton, Nan Whaley, sagde efter Trumps besøg, at hun var glad for, at præsidenten ikke besøgte det sted, hvor skyderiet skete.

- Mange af butiksejerne er ikke interesseret i et besøg. Ofte er hans taler meget splittende, og det har vi ikke brug for i Dayton nu, sagde hun.

Det tidligere kongresmedlem i Texas Beto O'Rourke, der er fra El Paso, har kraftigt kritiseret Trumps besøg i byen.

- Han har været med til at skabe den had, der gjorde lørdagens skyderi muligt, siger han ifølge Reuters.

O'Rourke mener, at Trump er tilhænger af hvidt overherredømme.

/ritzau/AP