Demonstranter: Mindst 100 dræbt under uro i Sudan

40 lig er bjærget op fra floden Nilen. Dermed er mindst 100 dræbt under urolighederne i landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arrangører af prodemokratiske protester i Sudan siger onsdag, at 40 lig er bjærget fra floden Nilen. Dermed er mindst 100 dræbt under urolighederne i landet.

En sammenslutning af læger sagde tidligere onsdag, at antallet af dræbte i Sudan var steget til 60, efter at sikkerhedsstyrker i denne uge har slået hårdt ned på demonstranter.

De 40 lig, som er fundet yderligere, er blevet hevet op fra Nilen i hovedstaden Khartoum.

Den Sudanske Lægekomité siger, at ligene blev bjærget op fra floden tirsdag, og at de døde er transporteret til et ukendt sted af den paramilitære gruppe Hurtigstyrken.

Situationen er blevet forværret efter et blodigt angreb mandag aften mod demonstranter, der i ugevis har slået lejr foran forsvarsministeriet i Khartoum.

Den største af de civile protestbevægelser anklager blandt andet det regerende militærråd for at stå bag angrebet på en teltlejr. De betegner angrebet som en »massakre«.

Omkring 300 skal være blevet såret.

Det er de værste sammenstød i landet, siden præsident Omar al-Bashir blev afsat i april.

Angrebet benægtes af det militære overgangsråd, der stillede sig i spidsen for landet, efter at Bashir var fjernet.

Man har kun fjernet »uregerlige« personer, hedder det

Demonstranternes ledere siger onsdag, at de har afvist et forslag fra Det Militære Overgangsråd (TMC) om at åbne nye forhandlinger om udviklingen i landet.

Militæret valgte 11. april at afsætte Sudans mangeårige præsident, efter at der i månedsvis havde været massive folkelige protester imod ham.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International udtrykker dyb bekymring over udviklingen i Sudan.

Netsanet Belay, som er Afrika-direktør for Amnesty International, siger, at dette skulle have været en uge, hvor der blev festet i Sudan. Man burde have fejret afslutningen på 30 års terrorregime under Omar al-Bashir.

»Men vi ser soldater angribe og dræbe folk. 100 er dræbt, siger læger. Specialtrænede soldater fra landets RSF-styrke, som dræbte, voldtog og torturerede tusinder i Darfur, har nu iværksat en blodig kampagne i hovedstaden,« siger Belay.

Han opfordrer FN og Den Afrikanske Union til at gribe ind.

Protestbevægelserne har siden midten af april uden resultat forhandlet med militærrådet om en overgang til et demokratisk styre.

/ritzau/Reuters