Demonstranter brænder busser i protest mod nedskæringer

Brasilien er ramt af generalstrejke og voldsomme demonstrationer, efter at en række reformer er indført.

Politiet svarede igen med tåregas og gummikugler, da demonstranter protesterede over reformer i den brasilianske hovedstad Brasilien. Scanpix/Andressa Anholete Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En generalstrejke i Brasilien, som har lukket skoler, transport og banker, førte natten til lørdag dansk tid til voldsomme sammenstød i flere byer.

Det var blandt andet en fredelig protest i det centrale Rio de Janeiro, som blev voldsom, da oprørte demonstranter satte ild til busser, smadrede bankvinduer og opsatte barrikader. Politiet svarede igen med gummikugler og tåregas.

Der var lignende optøjer i byen São Paulo, som er landets økonomiske centrum. En folkemængde forsøgte at marchere til præsident Michel Temers private bolig.

De blev mødt af politiet, der affyrede gummikugler og chokgranater, som giver et blændende lysglimt og intens, kraftig støj.

Optøjerne opstod på dagen, hvor fagforeninger og venstrefløjen var lykkedes med at lamme en stor del af Brasilien. Det er den største generalstrejke i Brasilien i to årtier.

Det er i protest mod reformer, som den siddende præsident har indført i et forsøg på at rette op på landets skrantende økonomi.

Præsident Temers regering siger, at reformerne er nødvendige for at redde Latinamerikas største økonomi mod en endnu dybere økonomisk krise efter to år med dyb recession.

Det er især en stejl nedskæring i pensionssystemet, som er blevet mødt af protester.

- Vi kan ikke længere tie stille med en regering, som ikke blev valgt til at demontere arbejdstagernes rettigheder, siger en utilfreds bankmedarbejder fra São Paulo, Ricardo Jacques.

Strejken indtrådte, efter at nye statistikker fredag viste, arbejdsløsheden slår rekord med 13,7 procent. Det betyder at over 14 millioner mennesker står uden job.

/ritzau/AFP