Demonstranter blokerer Bangkok

Premierministeren i det dybt splittede Thailand nægter at følge demonstranternes opfordring om at træde tilbage.

Tilhængere af den afsatte premier­minister blokerede i deres røde skjorter vejen til regeringens kommandocentral. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringsfjendtlige demonstranter lukkede i går dele af Thailands hovedstad, Bangkok, ned, om end de synes langt fra at opnå deres mål: at tvinge regeringen til at træde tilbage.

Forretninger og kontorer i den nordlige del af byen holdt dagen igennem lukket, mens kolonner af rødklædte demonstranter begav sig mod en militærbase, der var blevet omdannet til en slags felthovedkvarter for regeringen med premierminister Abhisit Vejjajiva i spidsen.

Granater, som blev affyret mod en anden militærlejr i Bangkok, sårede to soldater og satte dermed fokus på risikoen for en eskalering af volden under demonstrationerne, der har samlet mindst 100.000 mennesker - mange af dem bønder - i et kvarter med regeringsbygninger.

Det store fremmøde af demonstranter, der kalder sig selv Rødskjorter, har understreget splittelsen i det thailandske samfund. På den ene side står de fattige på landet, på den anden den etablerede elite i Bangkok, og et vedholdende stridspunkt er milliardæren og politikeren Thaksin Shinawatra, der i 2006 blev afsat ved et militærkup.

Rødskjorternes strategi synes at være at forhindre regeringen i at fungere så længe som muligt i håbet om, at premierministeren skal blive mør.

»Det er det gamle spil om, hvem der blinker først,« siger Gothom Arya, forsknings­direktør på Mahidol-universitetet i Bangkok.

»De siger: vi tager jer med ud til kanten af afgrunden og ser, hvem der først falder i.«

Indstillet på kompromis

Premierminister Abhisit har sagt, at han ikke vil opfylde demonstranternes krav om at opløse parlamentet, men han antydede i går, at han var parat til at indgå et kompromis.

»At kræve parlamentet opløst inden middag til gengæld for at gøre en ende på demonstrationerne, var vi enige om at afvise,« sagde han på landsdækkende TV og fortsatte:

»Det betyder imidlertid ikke, at regeringskoalitionen og jeg ikke vil lytte til deres idéer.«

Det er dog stadig uklart, hvor længe oppositionens ledere kan fastholde protestbevægelsen. I modsætning til deres modstandere, royalisterne - der også er kendt som Gulskjorterne - har Rødskjorterne ikke den store støtte i Bangkok.

Nogle af demonstranterne sagde også, at de var ved at løbe tør for penge. Den 50-årige Nongluck Jaingernsud sagde således, at hun nu vendte tilbage til sit arbejde som ædelstenssliber i Chantaburi-provinsen, fordi hendes familie ikke kunne klare sig uden hendes indkomst.

Radikalisering

De seneste års radikale politik i gaderne er et udtryk for, at det parlamentære system har svigtet opgaven med at slå bro over de dybtgående kløfter i det thailandske samfund.

Gulskjorterne besatte i 2008 lufthavnen i en uge og holdt samtidig premierministerens bolig i et jerngreb gennem flere måneder, mens der var voldelige sammenstød mellem politi og Rødskjorter i april sidste år.