Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BANGKOK: Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, opløste mandag parlamentet og udskrev valg, efter at demonstrationer mod hendes regering har lammet Bangkok gennem en måned med besatte ministerier og blokerede hovedveje, mens urolighederne har kostet fem livet og såret hundreder. Alligevel fortsatte demonstrationerne i går fredeligt, men med øget styrke, hvor 160.000 regeringsmodstandere marcherede til regeringens hovedkvarter i midten af byen.
Premierministeren annoncerede ifølge Reuters valget i en TV-tale, hvor hun sagde, at det er bedst at lade de thailandske vælgere beslutte, hvem der skal have magten:
»Når der er mange mennesker imod regeringen fra mange grupper, er det bedste at lægge magten tilbage i hænderne på det thailandske folk og afholde et valg,« sagde hun.
Beslutningen kommer, efter at Demokratpartiet – Thailands største oppositionsparti, der har spillet en central rolle i organiseringen af protesterne – søndag trak sine medlemmer fra parlamentets underhus for at tilslutte sig gårsdagens protester.
Regeringens korruption
Det er endnu uvist, om Demokratpartiet, der tidligere har boykottet valg, vil deltage. Men et valg bliver afvist som løsning på konflikten af de tætpakkede menneskemængder, der i går blokerede veje i flere kilometers afstand fra regeringens hovedkvarter.
»Jeg tror ikke, der bliver et valg. Vi har brug for en revolution. Men en god én,« sagde Sutisa Warracharoenporn, en engelsklærer fra Bangkok med viltert hår og smilerynker, der var mødt op for at demonstrere mod »regeringens korruption«.
Fløjterne – der er blevet demonstranternes kendetegn gennem de seneste uger – steg til et uudholdeligt, skingrende hyl omkring hende, da protestleder Suthep Thaugsuban i går gik på scenen. Mens solen gik ned over den sydøstasiatiske millionby og gav en smule kølighed til en ualmindeligt trykkende og forurenet dag, begyndte Suthep endnu et angreb på regeringen, der bragede ud over byen fra opsatte storskærme og højttalere på pickup-trucks.
Har tabt valg på valg
Suthep, tidligere vicepremierminister med vigende sølvhår og noget faderligt over sig, når han smiler bredt eller lægger armen om demonstrationernes andre talere, er en veteranpolitiker i Demokratpartiet. Han har oplevet adskillige valgnederlag til Thaksin Shinawatra, Yinglucks storebror, der var premierminister indtil 2006, da han blev fjernet ved et militærkup.
Selv om Thaksin har levet i eksil siden 2008 for at undgå at afsone en dom for magtmisbrug, er han den centrale figur, demonstranterne er imod. Demokratpartiet har tabt samtlige valg til Thaksin og hans allierede de seneste 12 år, og ved det seneste valg i 2011 kunne Yinglucks Pheu Thai-parti sætte sig på et absolut flertal i parlamentets underhus med overvældende opbakning fra den fattige landbefolkning fra nordøst og fra Bangkoks slum.
Nu afviser Suthep – med opbakning i middelklassen og overklassen – et valg som en acceptabel løsning på den politiske krise, han har stået i spidsen for at skabe. I stedet kræver han demokratiske valg suspenderet midlertidigt, mens regeringen skal erstattes af et råd, som skal udpeges af »folket«. Premierministeren skal ifølge Suthep udpeges af kong Bhumibol Adulyadej.
Bliver valget afholdt 2. februar, som Shinawatra lægger op til, er der nok ingen tvivl om, at hun vinder igen, vurderer Johannes Dragsbæk Schmidt, lektor på Aalborg Universitet og ekspert i thailandsk politik.
Derfor formilder valget – der ellers først skulle have været afholdt i 2015 – heller ikke demonstranterne, der kæmper mod det greb om magten, Thaksin har holdt, siden hans populistiske politikker forandrede thailandsk politik i starten af årtusindet. Da han vandt stemmerne fra den talrige og fattige landbefolkning med sundhedsydelser og adgang til mikrolån, blev de gamle magthavere fra byernes over- og middelklasse i mindretal.
»Demokraterne er ikke mere vestligt orienterede og heller ikke mere borgerlige. Det, der er den helt afgørende forskel på de to partier, er, at Pheu Thai – og dermed Thaksins familie – formelt set har foretaget en form for social omfordeling. Det opfattes som en trussel mod middelklassens og overklassens økonomiske og politiske interesse,« siger Johannes Dragsbæk Schmidt, der forklarer, at Demokratpartiet beskytter de interesser.
Ingen oplagte helte
Når man taler med regeringsmodstanderne på gaderne i Bangkok, er det derimod Shinawatra-familiens korruption, der bliver fremhævet igen og igen som årsag til modstanden mod Thaksin og Yingluck Shinawatra.
»Det thailandske folk bryder sig ikke om Yingluck,« siger Dr. Satja Trevanich, en gynækolog fra et hospital i Bangkok, der i går stod i den tætte menneskemængde, som var næsten umulig at bevæge sig igennem. Han afviser, at det udskrevne valg vil løse den politiske krise.
»Dette her er det første, vigtige skridt for det thailandske folk for at sige fra over for korruption og sige fra over for Shinawatra-familien.«
Johannes Dragsbæk Schmidt understreger, at korruptionen er en vigtig del af billedet af Thaksin, men påpeger, at den findes på begge sider af den uforsonlige, politiske skillelinje. Også protestlederen Suthep har tidligere været involveret i en korruptionssag.
»Der er ikke nogen, der er gode og onde i det her magtspil,« siger han. »Der er ikke nogen oplagte helte.«