Demokraterne ser ham som det perfekte vidne mod Trump: Men vil John Bolton tale?

John Bolton er respekteret i konservative kredse og kendt for at være en udenrigspolitisk høg, som ikke er bange for at spille med USAs militære muskler. Inden han forlod Det Hvide Hus, blev John Bolton rygende uenig med præsident Trump.

Under afhøringerne af præsident Trump er det kommet frem, at hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton var så skeptisk over for Trumps håndtering af Ukraine, at han faktisk forsøgte at informere advokater i Det Hvide Hus om det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix

John Bolton og Donald Trump blev angiveligt rygende uvenner, inden deres veje skiltes, og Bolton har efter sigende raset mod Trump-regeringens »narkohandel« med Ukraine.

Men det betyder ikke, at han er klar til at vidne mod præsidenten i Demokraternes indledende undersøgelse af, hvorvidt Donald Trump har misbrugt sit embede for politisk vinding. Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver er blevet indkaldt til høring i Repræsentanternes Hus, men det er stadig ikke sikkert, at han dukker op, skriver The New York Times.

John Bolton bliver ellers set som et muligt kronvidne i Demokraternes efterforskning. Den blev iværksat, efter at det kom frem, at Donald Trump i juli forsøgte at presse Ukraines nyslåede præsident, Volodymyr Selenskyj, til at indlede korruptionsundersøgelser mod familien Biden – til gengæld for amerikansk militærbistand for næsten 400 millioner dollar.

Farvel til Det Hvide Hus

John Bolton var præsident Trumps nationale sikkerhedsrådgiver indtil september, hvor Bolton forlod Det Hvide Hus efter en række uenigheder med præsidenten om USAs udenrigspolitiske linje.

John Bolton var blandt andet vred over, at Trumps stab viste sig villig til at afpresse Ukraine, har nogle af hans underordnede siden fortalt under ed. Bolton kritiserede angiveligt flere gange især Trumps topadvokat, Rudy Giuliani, som han beskyldte for at bedrive hemmelige udenrigsindsatser på vegne af regeringen.

En enkelt gang beskrev han Rudy Giuliani og hans håndtering af Ukraine som en »håndgranat, der kan sprænge os alle i luften.«

Og da ukrainske embedsmænd mødtes til et hemmeligt møde med USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, i et kælderlokale under Det Hvide Hus, eksploderede John Bolton angiveligt i raseri, har en af hans ansatte forklaret i en høring.

»Uanset hvilken narkohandel Sondland og Mulvaney brygger på, så vil jeg ikke være en del af den,« sagde Trumps nationale sikkerhedsrådgiver med henvisning til både Gordon Sondland og den fungerende stabschef Mick Mulvaney.

Og alligevel kan Demokraterne ikke regne med, at han dukker frivilligt op til en afhøring, har Boltons advokat forklaret til The New York Times.

Bolton vil udfordre stævningen i retten

Hvis det fører til en stævning af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, kan Boltons advokat, Charles Cooper, i øvrigt imødegå stævningen i retten. Det er, hvad han har gjort for en anden af sine klienter, Boltons tidligere næstkommanderende, Charles Kupperman, som i denne uge har valgt ikke at dukke op til en høring i Repræsentanternes Hus, selv om han er blevet stævnet.

Han har i stedet imødegået stævningen i retten, hvor en dommer torsdag, altså i dag, skal tage stilling til, om han behøver at dukke op til høring i Repræsentanternes Hus. Og hvis det lykkes for Kupperman, kan Bolton være ved at prøve samme undvigelsesmanøvre.

Men Demokraterne vil formentlig kæmpe for, at John Bolton skal møde op. Han er det perfekte vidne for dem – blandt andet fordi han er respekteret i konservative kredse og kendt som en udenrigspolitisk høg, der ikke er ræd for at tage USAs militære muskler i brug for at fremme regimeskifter i verdens diktaturstater. Hans forargelse vejer nemlig tungere end forargelsen fra Trumps modstandere, de såkaldte Never Trumpers.