Demokraterne bombarderede hende med spørgsmål: Her er det, den nye højesteretsdommer ikke ville svare på

På anden dag i høringen af den Trump-udpegede nye højesteretsdommer, Amy Coney Barrett, var Demokraterne især interesserede i at høre, hvordan hun forholdt sig til spørgsmål om sygesikring, abort og en mulig retssag om præsidentvalget. Hun ville ikke svare.

 
Demokraterne frygter, at den nyudpegede kandidat til højesteret, dommer Amy Coney Barrett, vil stemme imod Barack Obamas sundhedslov, Affordable Care Act, også kendt som Obama Care. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demokraterne frygter, at hun er en konservativ kristen, der vil arbejde for at slippe af med abort og Obamacare og sætte en stopper for en strammere våbenlovgivning.

Men intet af det fik de ud af den Trump-udpegede kandidat til højesteret, dommer Amy Coney Barrett, som igen tirsdag måtte sidde igennem en flere timer lang høring. Hun gjorde det i stedet klart, at hendes personlige overbevisninger intet har at gøre med hendes arbejde som dommer.

Det skriver The Wall Street Journal.

Med kun tre uger til valgdagen har Demokraterne protesteret over, at Amy Coney Barrett overhovedet er blevet udpeget til den ledige plads i højesteret. De mener, at kandidaten ikke bør godkendes til stillingen af Senatet indtil efter valget, hvor flertallet i Senatet måske vil se anderledes ud.

Tirsdag zoomede Demokraterne ind på tre emner, som de forsøgte at få kandidaten til at tale om. Dog uden meget held. Ligesom mange andre tidligere kandidater til højesteret, forsøgte Amy Coney Barrett høringen igennem at undgå at udtale sig om de mest kontroversielle emner.

Det ville hun ikke, forklarede hun, fordi det kunne sende et signal til advokater om, at hun lænede den ene eller anden vej i en sag.

Abort

Det gælder for eksempel spørgsmålet om abort. Amy Coney Barrett ville under høringen hverken svare på, hvad hun mener om højesterets historiske afgørelser på abortområdet, eller hvordan hun vil stemme, såfremt abortlovgivningen blev udfordret i højesteret.

Retten til abort er fastslået i den historiske højesteretsafgørelse »Roe v. Wade« fra 1973. Da den californiske, demokratiske senator, Dianne Feinstein, spurgte dommeren, om hun var uenig i den afgørelse, afviste Amy Coney Barrett at svare.

Det ville ikke være passende, forklarede hun, eftersom der stadig i dag kører mange abortsager ved de amerikanske domstole.

Se her, hvordan Amy Coney Barrett svarer på spørgsmålene om abort fra Dianne Fernstein:

»Det er bekymrende ikke at få et klart svar,« fortsatte Dianne Feinstein:

»Jeg forstår fuldstændigt, hvorfor du stiller spørgsmålet, men igen kan jeg ikke svare på forhånd og sige: »Ja, jeg går med denne agenda,« for det gør jeg ikke,« svarede dommeren:

»Jeg har ingen agenda.«

Dommeren blev under høringen blandt andet konfronteret med, at hun i 2006 skrev under på en avisannonce imod abort, men hun forklarede, at det var noget, hun havde underskrevet på vej ud af sin kirke.

»Mine personlige holdninger har intet at gøre med, hvordan jeg vurderer sager, og det vil jeg ikke have, at nogen er i tvivl om,« gentog hun.

Hendes tidligere domsafsigelser peger dog på, at hun mener, at delstater skal have større frihed til at regulere på abortområdet, skriver The Wall Street Journal.

Obamacare

Demokraterne har flere gange anklaget præsident Donald Trump for at udpege Amy Coney Barrett til posten, fordi han vil have hende til at stemme imod Barack Obamas sundhedslov, den såkaldte Affordable Care Act, som også er kendt som Obamacare.

10. november, altså blot en uge efter præsidentvalget, skal højesteret nemlig afsige en principiel afgørelse om sundhedsloven og tage stilling til, om den er lovlig. Får Amy Coney Barrett posten som højesteretsdommer, vil seks af de i alt ni dommere være udpeget af konservative præsidenter, og Demokraterne frygter derfor, at de kan fjerne sundhedslovens beskyttelse, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Demokraternes vicepræsidentkandidat, Kamala Harris, deltog i høringen over en videoforbindelse og udspurgte blandt andet Amy Coney Barrett om hendes holdning til Obamacare:

Amy Coney Barrett har tidligere ikke lagt skjul på, at hun forholder sig kritisk til loven. Men tirsdag slog hun fast, at det ikke nødvendigvis betød, at hun var imod loven.

»Jeg er ikke her med en mission om at ødelægge Affordable Care Act,« sagde hun.

Præsidentvalget

Præsident Donald Trump har blandt andet forklaret, at udpegelsen af en ny dommer til højesteret ikke kan vente indtil efter valget, fordi han mener, at højesteret om en måneds tid kan ende med at skulle afgøre, hvem der har vundet præsidentvalget.

Det fik tirsdag Demokraterne til at spørge Amy Coney Barrett, om hun ville holde sig ude af sagen i det tilfælde, at præsidentvalget skal afgøres i højesteret.

Hun forklarede, at det var for tidligt at tage stilling til, om hun ville holde sig ude af sagen, men at hun ville overveje det seriøst og tale med sine kolleger om det i det tilfælde, at sådan en sag kommer til højesteret.

»Jeg håber så sandelig, at alle medlemmer af komiteen har mere tillid til min integritet, end at I tror, jeg ville tillade mig selv at blive brugt som en brik til at afgøre valget for det amerikanske folk,« sagde hun ifølge The Wall Street Journal.