Demokrater raser: FBI søger at kuppe valget

FBIs chef James Comey har placeret sig lige præcis dér, hvor en FBI-chef ikke bør være. Som centrum i en valgkamp og under anklage for at forsøge at kuppe valget. »Han begår lovbrud,« siger demokraternes leder.

WILTON MANORS, FL - OCTOBER 30: Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton speaks during a campaign event at The Manor Complex on October 30, 2016 in Wilton Manors, Florida. With less than two weeks to go until election day, Hillary Clinton continues to campaign in Florida and other battleground states. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Amerikanerne har oplevet en historisk beskidt valgkamp, og den går nu ind i sin sidste uge med en aplomb som en fyrværkerimester, der beslutter at give den hele armen i en storslået finale:

Det begyndte fredag med et overraskende brev fra FBI-direktør James Comey til Kongressen, og det er nu endt med anklager mod samme Comey og mod »oprørske elementer i FBI« for at forsøge at kuppe et præsidentvalg.

Harry Reid er en af sin generations mest indflydelsesrige demokrater. Han var i et halvt årti formand for Senatet og er nu gruppeformand for demokraterne i senatet, og her er han forleden i valgkamp og i en mandekrammer med præsident Obama. reid beskylder nu reelt FBI for at forsøge at kuppe præsidentvalget til fordel for Trump.  Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE.

I nat skrev den demokratiske gruppeformand i Senatet, Harry Reid, til Comey og anklagede ham for at have brudt den amerikanske Hatch-forbundslov, som forbyder »FBI-chefer at misbruge embedet til at influere valg. Gennem dine partipolitiske handlinger har du gjort lige præcis det« og udelukkende for at skade Hillary Clinton og få valgt Donald Trump, skriver senator Harry Reid.

Han var ikke den eneste, som så sagen i den alvorlige optik.

Det gjorde flere republikanske topfolk også. Richard Painter, som var etisk chef-advokat i Det Hvis Hus under George W. Bush, indgav søndag anmeldelse mod James Comey for overtrædelse af den samme forbundslov, som Harry Reid peger på. Og Larry Thompson, som var vicejustitsminister under præsident Bush, kaldte i en kronik i Washington Post Comey og Comeys handlinger for »en trussel mod demokratiet.«

Selv en af Trumps nærmeste støttere, selv en mand, som i sidste uge truede med væbnet revolution, holdt sig for næsen. Det ildsprudlende tidligere republikanske kongresmedlem, Joe Walsh, tweetede: »Hvad Comey gør blot 11 dage før et valg - det er forkert og unfair over for Hillary.«

 

Rebelske agenter

 

Og en avis, som har været stærkt kritisk over for Hillary Clinton, satte søndag begivenhederne i FBI ind i en skræmmende kontekst. Hvis Wall Street Journal har ret, pressede selvkørende agenter i FBI på for at efterforske Hillary Clinton på alle fronter op til præsidentvalget. De havde været hos anklagere i Justitsministeriet med flere åbninger og fået at vide, at deres efterforskning var langt ude, men de fortsatte. Og for et stykke tid siden fik de pågældende nys om, at der i en urelateret sag var fundet emails, som kunne have relevans for efterforskningen af Clintons emails. Derfor gik de op i højeste gear og pressede både FBIs vicedirektør, Andrew McCabe, og direktør James Comey for at tilalde og offentliggøre en ny efterforskning.

Comey besluttede sig for at efterforske de pågældende emails og søge om dommerkendelse for at få lov til at efterforske dem. Samtidigt tog han fredag beslutningen om at orientere Kongressen om den nye udvikling - på trods af mindst fire »på trods:«

På trods af, at efterforskningen endnu ikke var begyndt.

På trods af, at han endnu ikke havde en kendelse og ingen anelse om, hvad der var og er i de pågældende emails.

På trods af, at både justitsminister Loretta Lynch og flere topfolk i Jusitsministeriet bad ham om at lade være.

Og alvorligst - på trods af, at Justitsministeriet i årtier har opereret efter et princip om, at i 60 dage op til et forbundsvalg offentliggør myndighederne ikke nye "efterforskningsmæssige skridt« af hensyn til integriteten af et valg, som tidligere vicejustitsminister Larry Thompson skrev søndag i Washington Post.

Alt det forbrød Comey sig imod - og den byrde tog han på sig.

 

Bange for lækage

 

Men hvorfor? Hvorfor gjorde Comey det?

Ifølge Wall Street Journal fordi han var bange for, at de rebelske agenter ellers selv ville lække informationerne, og Comey frygtede for konsekvenserne af sådan en lækage. De relevante agenter havde allerede i forrige uge signaleret, at de mente truslen alvorligt, for de stod bag en lækage, som satte FBIs vicedirektør, Andrew McCabe, i et dårligt lys og underminerede hans interne beslutningskraft, som bl.a. det indflydelsesrige demokratiske nyhedssite Talking Points Memo skriver. Så lækagetruslen var ikke ufunderet, men »det er den slags, som en FBI-direktør netop er ansat til at håndtere og afveje,« som TPM skriver.

I stedet gjorde direktør Comey, hvad han gjorde, og han har nu placeret FBI i en situation, hvor både fremtrædende demokrater og republikanere beskylder forbundspolitiet for at agere som en slags løbsk prætorianergarde, som efter forgodtbefindende dræber kejsere og udnævner nye.

Her er senator - og tidligere senatsformand - Harry Reids brev til FBI-direktør James Comey. Reid beskylder Comey for lovbrud, for af partipolitiske hensyn at søge at påvirke valgkampen og for at hemmeligholde Trumps nære forbindelser til Moskva. Fold sammen
Læs mere

Og samtidigt skærmer sine politiske venner, som gruppeformand Harry Reid også skrev i sit brev, hvor han beskyldte FBI og Comey for at hemmeligholde beviser for Trumps forbindelser til den russiske regering. Reid skrev:

»I min kommunikation med dig og topfolk i nationale sikkerhedskredse står det klart, at du er i besiddelse af eksplosive informationer om nære forbindelser og koordination mellem Donald Trump, hans toprådgivere og den russiske regering, en fjendtlig fremmed magt, som Trump lovpriser ved hver en lejlighed. Offentligheden har en ret til at kende disse oplysninger (...) Og du undlader ikke desto mindre fra at informere offentligheden om disse vigtige oplysninger.«

Det er det lys, som FBI nu bliver stillet i, og vi skal formentlig helt tilbage til Watergate for at finde et tilsvarende eksempel på FBIs tilsvarende og giftige involvering i amerikansk toppolitik.

Tidspres

Så hvad sker der nu?

FBI fik søndag aften dommerkendelsen til at undersøge de relevante emails, som befinder sig på en computer, som tidligere kongresmedlem Anthony Weiner delte med sin fraseparerede kone, Huma Aberdin. Weiner blev i august afsløret i angiveligt at sexte med en mindreårig, og Aberdin - som er Clintons nærmeste personlige rådgiver - forlod ham. Under efterforskningen af ham fandt FBI-agenter de pågældende emails. Wall Street Journal oplyser, at der på computeren befinder sig sammenlagt 650.000 emails, som både Weiner og Abderdin har sendt over »mange år;« ifølge New York Times er der »tusindvis af emails,« og Newsweek har skrevet, at der er tusindvis af emails, men at FBI foreløbigt kun har fundet tre, som direkte kan have relevans.

De nævnte medier skriver, at mange af de pågældende emails givetvis er duplikater af emails, som FBI allerede har efterforsket, og at der ikke er tale om emails, som Aberdin har forsøgt at tilbageholde. Under en afhøring i april i år oplyste Aberdin over for FBI, at der var downloadede arbejds-emails på den pågældende computer, men FBI undersøgte det ikke, skriver Yahoo News.

Uanset det nøjagtige antal af emails er det et omfattende arbejde at komme igennem dem, og der er ingen chance for, at efterforskningen kan være færdig inden valget 8. november, siger flere kilder til Washington Post.

Og dermed kommer amerikanerne til at gå til valg under et festfyrværkeri af skidt - og meget af det fra den mest chokerende kilde i et valg, som ellers ikke skorter på chok:

Fra forbundspolitiet FBI.