Demokrater kræver komitéformand erstattet i Rusland-sag

Manden, der leder granskningen af mulige russiske forbindelser til Trump, er inhabil, mener topdemokrater.

Arkivfoto: Republikaneren Devin Nunes står i spidsen for en undersøgelse af en eventuel forbindelse mellem Donald Trumps stab og Rusland, men han er mere interesseret i at beskytte præsidenten end at søge sandheden, mener demokrater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtrædende demokrater kræver, at formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, Devin Nunes, trækker sig fra de aktuelle undersøgelser af eventuelle forbindelser mellem præsident Donald Trumps stab og Rusland.

Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, opfordrer mandag Republikanernes formand, Paul Ryan, til at insistere på, at Nunes trækker sig fra undersøgelserne.

»Formand Nunes' miskrediterende adfærd har skadet komitéen. Formand Ryan bør insistere på, at Nunes som minimum erklærer sig inhabil i Trump-Rusland-undersøgelsen omgående. Det skulle være sket for længst«, udtaler Nancy Pelosi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Demokraterne skal dog umiddelbart ikke forvente, at Paul Ryan vil efterkomme opfordringen.

»Formand Ryan har fuld tillid til, at formand Nunes gennemfører en grundig, fair og troværdig undersøgelse«, skriver Paul Ryans talskvinde i en erklæring.

I forrige uge hævdede Nunes ifølge nyhedsbureauet AFP, at efterretningstjenesten før valget utilsigtet havde opfanget Donald Trumps kommunikation under overvågningen af personer, der var mistænkt for at være udenlandske agenter.

Præsident Trump, der var blevet presset for at levere dokumentation for beskyldninger om, at tidligere præsident Barack Obama stod bag aflytning af ham før valget, kaldte i den forbindelse Nunes' udmelding for en oprejsning.

Det amerikanske forbundspoliti havde ellers tidligere afvist, at der skulle være belæg for præsidentens beskyldninger mod forgængeren.

Mandag aften kom det ifølge Reuters frem, at Devin Nunes besøgte Det Hvide Hus, dagen før han udtalte sig pressen om den påståede utilsigtede overvågning af Trump.

Devin Nunes' håndtering af sagen har fået både demokrater og republikanere til at sætte spørgsmålstegn ved hans evne til at stå i spidsen for en objektiv undersøgelse af en eventuel forbindelse mellem Rusland og Trumps stab.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, ønsker at sætte Nunes fra bestillingen.

»Nunes gør ikke sit job. Han virker mere interesseret i at beskytte præsidenten end at søge sandheden«, siger Chuck Schumer ifølge Reuters.