Demokrater er skeptiske: Tidligere Starbucks-chef overvejer at stille op til præsidentvalget

Hvis Howard Schultz stiller op som uafhængig kandidat til præsidentvalget i 2020, kan det føre til endnu en valgsejr for Donald Trump, frygter Demokraterne.

Den tidligere Starbucks-chef Howard Schultz betegner sig selv som »livslang Demokrat« og overveje at stille op til det næste præsidentvalg. Som uafhængig kandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Redmond/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er milliardær, tidligere Starbucks-chef og »livslang Demokrat«.

Og nu overvejer Howard Schultz, om han kan blive USAs næste præsident. Det sagde han i et interview i programmet »60 Minutes« søndag. Men hvis han stiller op, bliver det som uafhængig kandidat.

»Vi lever i en skrøbelig tid,« forklarede han i interviewet.

»Det handler ikke bare om, at vores præsident ikke er kvalificeret til at være præsident, men også om at begge partier konsekvent ikke gør, hvad der er nødvendigt for det amerikanske folk, og hver dag er engageret i hævnpolitik,« sagde han ifølge CNN.

Milliardæren undersøger allerede, hvordan han kan komme på stemmesedlerne i alle 50 stater. Når han de næste tre måneder rejser gennem USA i forbindelse med en bog-turné, vil han også beslutte sig for, om han skal stille op, forklarer han til The New York Times.

Og hans overvejelser har vakt bekymring hos flere Demokrater.

Julian Castro, der selv er et muligt emne som præsidentkandidat for Demokraterne, fortæller til CNN, at han er bekymret for Schultz’ mulige kandidatur. Han frygter, at det er tredje-kandidater som Schultz, der kan ende med at give Trump sejren i 2020 - for han kommer højst sandsynligt til at tage flere stemmer fra Demokraternes kandidat end fra Trump.

»Jeg vil foreslå hr. Schultz kraftigt at overveje de negative konsekvenser, det kan have,« siger Castro til CNN.

Beskeden er lige så klar fra formanden for Demokraterne i staten Washington, hvor Starbucks også har hovedkvarter. Tina Podlowski skriver i en pressemeddelelse, at hun kun har to ord til Howard Schultz:

»Just. Don’t.«

Hun langer ud efter miliardæren og siger, at hans kandidatur ikke handler om, at »bringe folk sammen«, men tværtimod kun handler om én person: Nemlig Howard Schultz.

Howard Schultz selv er dog ikke bekymret for, at han kommer til at tage stemmer fra Demokraterne, forklarer han i interviewet med CBS.

»Jeg vil se amerikanerne vinde. Jeg vil se USA vinde. Jeg er ligeglad med, om du er Demokrat, uafhængig, Libertarian, eller Republikaner. Kom med dine idéer. Og jeg vil være en uafhængig person, som vil omfavne de idéer, fordi jeg ikke er, på nogen måde, i seng med noget parti.«

Men hvis Howard Schultz identificerer sig som livslang Demokrat, hvorfor stiller han så ikke bare op for dem i stedet? Over for New York Times forklarer han, at partiet har bevæget sig for langt mod venstre til, at han kan støtte det længere.

Men Howard Schultz har lang vej igen. Meget få uafhængige kandidater har rent faktisk haft en chance ved tidligere præsidentvalg, skriver The New York Times. Men det trækker milliardæren på skuldrene af. Han henviser selv til en Gallup-undersøgelse, der i januar viste, at 42 procent af de amerikanske vælgere hverken identificerer sig som Demokrater eller Republikanere, men derimod som uafhængige.

»Det er en meget anderledes tid i USA i dag i forhold til, hvor splittede vi er, og behovet for at finde sammen,« siger han til The New York Times.

Beslutter Schultz sig for at stille op, slutter han sig til et voksende felt af mulige Trump-udfordrere i 2020. Indtil videre tæller det blandt andre Demokraterne Kamala Harris, Tulsi Gabbard, John Delaney, Pete Buttigieg, Kirsten Gillibrand, Julian Castro, og flere ventes at melde deres kandidatur i de kommende måneder.