Demokrater er rasende på Trump: Rusland blev orienteret, men vi fik intet at vide

De demokratiske ledere i Kongressen fik stik mod normal praksis intet at vide om militæroperationen, som skulle dræbe eller føre til en tilfangetagelse af Islamisk Stats leder.

Donald Trump orienterede søndag om USAs operation i Syrien, der endte med at koste Islamisk Stats leder livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det amerikanske militær indleder farefulde operationer af stor betydning, plejer præsidenten at orientere Kongressens ledere fra begge partier.

Men da otte helikoptere med amerikanske elitestyrker begav sig af sted mod IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis skjulested i det nordvestlige Syrien, fik de demokratiske ledere i Kongressen ingenting at vide af præsident Donald Trump.

Og Nancy Pelosi – den demokratiske formand i Repræsentanternes Hus – er rasende:

»Russerne var informerede, men ikke lederne af Kongressen,« sagde hun søndag ifølge avisen The Guardian.

»Vores militær og vores allierede fortjener stærkt, klogt og strategisk lederskab fra Washington.«

Heller ikke Demokraternes leder af Senatet, Chuck Schumer, eller Adam Schiff, formand for efterretningsudvalget, fik noget at vide før resten af verden.

Trump havde informeret de republikanske ledere. Og da han søndag holdt et pressemøde for at annoncere al-Baghdadis død, fortalte han, at også Ruslands regering kort inden militæroperationen var blevet informeret om, at amerikanske helikoptere var på vej ind i det nordvestlige Syrien. Russerne kendte dog ikke til missionens formål ifølge Trump.

Men Demokraterne turde han ikke stole på. De kunne bringe hele missionen i fare, antydede præsidenten ved pressemødet.

»Jeg ville være sikker på, at det blev holdt hemmeligt. Jeg ville ikke miste nogen. Et læk kunne have resulteret i, at de alle sammen døde,« sagde Trump.

Da en journalist spurgte Trump, om de demokratiske ledere var blevet orienteret, svarede han:

»Vi planlagde at orientere dem i aftes, men vi besluttede os for ikke at gøre det. For Washington lækker, som jeg aldrig har set det før.«

»Washington er en leaking machine,« sagde han.

Militæroperationen fandt sted lørdag i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien.

Ifølge Trump døde al-Baghdadi i en tilstand af »panik«. Han havde et bombebælte spændt til kroppen, som han udløste, efter at han var kravlet ind i en tunnel uden udgang. Han havde tre børn med sig, som døde ved eksplosionen.

Et antal islamister blev dræbt under aktionen.