Dem kan egypterne vælge mellem

Der kan peges på en tidligere premierminister og militærchef fra det gamle styre, eller en repræsentant for landets islamister.

Kampen står her mellem de to kandidater Mohammed Morsy fra Det Islamiske Broderskab og Ahmed Shafik, der var præsident Mubaraks sidste premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED ELFIQI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egyptens vælgere har taget hul på to dages præsidentvalg i skyggen af store uafklarede spørgsmål. Kampen står her og nu mellem de to kandidater Mohammed Morsy fra Det Islamiske Broderskab og Ahmed Shafik, der var præsident Mubaraks sidste premierminister og tidligere chef for luftvåbnet. Han ses derfor som repræsentant for det gamle styre og militærets favorit.

Præsidentvalget er det første frie af sin slags i Egypten, efter at Hosni Mubarak blev væltet under opstanden sidste forår og landet begyndte en rejse frem mod demokrati.

Weekendens præsidentvalg finder sted to dage efter, at den egyptiske forfatningsdomstol underkendte valget af en tredjedel af de nyvalgte parlamentsmedlemmer på grund af indviklede valgtekniske regler for, hvem der kan besætte pladserne.

Konsekvensen er derfor, at parlamentet skal opløses, hvilket har vakt harme blandt mange islamister, fordi de vandt en jordskredssejr ved valget.

Det er den kommende præsident, der skal udskrive et nyt parlamentsvalg, men samtidig står Egypten uden en forfatning, der fastsætter præsidentens magtbeføjelser, og uden et parlament til at danne en modpol til præsidenten, skriver Reuters.

Yderligere står det magtfulde militærråd klar i kulissen, skønt at de formelt har overgivet magten til de civile politikere.

Og vælgerne er delt mellem de to kandidater:

- Jeg stemmer på Shafik, Han er en militærmand, tidligere pilot og chef. Han har præcis det, der skal til for at bringe sikkerheden tilbage i landet, siger den 22-årige student Hamdy Saif til Reuters.

Modsat lyder det fra den 35-årige IT-operatør Ahmed Attiya:

- Jeg havde bestemt mig for at stemme på Shafik, men efter at parlamentet blev opløst, har jeg ændret opfattelse og vil stemme på Morsy. Shafik repræsenterer modrevolutionen, siger han.

Der er omkring 50 millioner registrerede vælgere i Egypten. Ved præsidentvalgets første grunde satte godt 23 millioner vælgere deres kryds.