De unge revolutionære taber Egyptens valg

I dag og i morgen har omkring 50 mio. egyptere for første gang mulighed for at stemme på deres foretrukne præsidentkandidat ved et demokratisk valg.

Egyptere i Cairo står i kø for at afgive deres stemme i det første demokratiske præsidentvlg. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO LONGARI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilerne er tilbage i rundkørslen på den centrale Tahrir-plads i Cairo. De unge revolutionære fra oprøret for 15 måneder siden må finde sig i en birolle, mens Egyptens fremtid afgøres i tusinder af skoler landet over, der til lejligheden udgør valglokaler ved Egyptens første demokratiske præsidentvalg.

- Vi skulle have bragt nogle ledere på banen, da hele Egypten så på os på Tahrir-pladsen, men det var der ikke enighed om. Det arbejde er nu i gang, men vi har gjort det sværere for os selv, siger Ahmed Khorashied, der var med i oprøret og normalt arbejder med fødekontrol på hoteller i Sharm El-Sheikh.

Samtidig er det et valg, der kan afgøre om Egypten vil gå i en islamistisk eller vestlig orienteret retning.

- Vi skal vinde i første runde. Jeg tror vi får 55 procent af stemmerne. Egypten behøver en meget stærk mand, der har stor opbakning, siger kemiingeniør Amr Muhammed, der vil stemme på Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohammed Morsi.

Egypten skal have en stærk hånd

- Morsi vil ikke bare arbejde for broderskabet, men for hele Egypten. Vi må have en stærk hånd i regeringen for at få gennemført vores program.

For mange andre egyptere er det netop det senarie, som de frygter mest. Derfor ventes en stor del af befolkningen at stemme på en af de to kandidater, der har været knyttet til det tidligere regime.

Det er Ahmed Shafiq, der kort var udnævnt til egyptisk udenrigsminister af Hosni Mubarak i februar 2011 - midt under oprøret. Den anden er Amr Moussa, der har været generalsekretær i Den Arabiske Liga, og tidligere udenrigsminister under Mubarak.

Ingen tør spå om valgets udfald, der kan resultere i en anden valgrunde mellem de to spidskandidater midt i juni.

De unge revolutionære bliver de store tabere

Mange forventer dog at de helt store tabere ved valget i dag og i morgen vil være de unge revolutionære, der satte det hele i gang. To kandidater med tilknytning til dem forventes højest at få en birolle, og det vil være en stor overraskelse, hvis de kommer videre til anden runde.

Meningsmålingerne er upålidelige, men den generelle stemning i Egypten synes at være, at landet skal videre, og at der skal erfarne kræfter til, som kan garantere stabilitet og at få gang i økonomien.

Det er dog langt fra sikkert, at valget af en ny præsident vil skaffe fred. Skuffelser og anklager om valgsvindel kan hurtigt føre til ny uro og tusinder på gaden.

Samtidig er det et ubesvaret spørgsmål hvilken rolle det magtfulde militær har tiltænkt sig selv, hvis de som lovet overdrager magten til et civilt styre inden 1. juli. Det vil blive afgjort i en ny forfatning, der er stærkt forsinket, og først vil være på plads efter valget af en ny præsident.