De tre personer vi skal lære at kende - og som skal redde Trump fra at trykke på den forkerte knap

Hvis man var konspiratorisk anlagt, så ville man nikke ja til følgende udsagn: Tre personer er udpeget til at pakke den valgte præsident Donald Trump grundigt ind de første 100 dage i Det Hvide Hus, så han ikke ved et uheld kommer til at trykke på en knap, han ikke ved, hvad skal bruges til.

Arkivfoto. Tre personer er udpeget til at pakke den valgte præsident Donald Trump grundigt ind de første 100 dage i Det Hvide Hus.De tre er New Jerseys guvernør, Chris Christie, den tidligere formand for Repræsentanternes Hus Newt Gingrich, og New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre er New Jerseys guvernør, Chris Christie, den tidligere formand for Repræsentanternes Hus Newt Gingrich, og New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani.

Og som en diplomat i Washington siger til Berlingske, så er det ikke helt forkert. De tre er rutinerede og dygtige politikere, der kan få den politisk urutinerede Trump til at optræde professionelt fra første dag, selv om nogle amerikanere nok vil være lidt betænkelige ved et par af navnene.

Christie blev af Trump vraget som vicepræsidentkandidat og nævnes til gengæld som en mulig stabschef i Det Hvide Hus, selv om alt selvfølgelig er rygter lige nu.

Chris Christie, der nævnes som mulig stabschef i Det Hvide Hus. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Han har en sag hængende over hovedet. En sag med en bro fra New Jersey til New York – den såkaldte George Washington Bridge – som hans nærmeste medarbejdere arrangerede et falskt vejarbejde på for at svække en politisk modstander, som var borgmester i den by, hvor broen begyndte.

Vejarbejdet skulle være så irriterende for den demokratiske borgmesters vælgere, at de ville stemme ham ud af rådhuset.

Barnligt. Ja, men ikke desto mindre var det tilsyneladende det, som Christies mest betroede medarbejdere gjorde for at straffe den pågældende borgmester for hans modstand mod guvernøreren. Selvfølgelig uden at Christie vidste noget om det.

De er lige blevet kendt skyldige i den retssag, der blev rejst imod dem, og Christies popularitet i hans hjemstat er røget i bund. Kun 20 procent af hans ellers tidligere begejstrerede vælgere mener i dag, at han gør et godt stykke arbejde.

Så er der Newt Gingrich, som har været en succesfuld republikansk formand for Repræsentanternes Hus, da Demokraterne sad i Det Hvide Hus i skikkelse af præsident Bill Clinton.

Newt Gingrich, tidligere formand for Repræsentanters Hus. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Amerikanerne kalder ham for »den periodevise bimse«, fordi han offentligt kan miste besindelsen, hvis han er i sin »bimse« periode. Men når han er i den »normale« periode, er han en særdeles begavet og dygtig politiker.

Newt Gingrich som udenrigsminister? Amerikanerne er ikke overraskede over noget mere, selv om Gingrich er kendt for en række kontroversielle udtalelser f.eks. denne om de 22.000 mennesker, som blev hårdest ramt af orkanen Katrina, da den ramte Louisiana og byen New Orleans:

»De 22.000 var så dårligt uddannede og så uforberedte, at de ikke forstod faren.« Og om sin ekskones muligheder som eventuel førstedame, da han var på valg i 2012: »Hun er hverken ung eller smuk nok til at blive førstedame. Og så har hun kræft.«

Gingrich har en stor viden om international politik, som han kender til fra sin tid i Kongressen, og når han udtaler sig om kriser rundt om i verden, er det tydeligt, at han rent faktisk ved, hvad han taler om. Han anses for at være en af de bedst begavede af de kommende nære rådgivere for Trump.

Endelig er der New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani. En politisk handyman, der kan alt, men som man også er lidt nervøs ved i dag, fordi han under valgkampen er kommet med en række uoverlagte udtalelser om politiske modstandere.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: Former New York City Mayor Rudy Giuliani attends Republican presidential nominee Donald Trump's election night event at the New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. Americans today will choose between Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton as they go to the polls to vote for the next president of the United States. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere

Giuliani er den drevne politiske taktiker, der får tingene til at ske. Da han var borgmester i New York, fik han kriminaliteten væk fra Manhattan ved ganske enkelt at hyre mere politi.

Han omdannede Times Square fra at være et offentligt bordel til at være storbyens charmerende centrum. Pornobutikkerne og de prostituerede er væk, og man kan i dag bevæge sig rundt i New York uden at blive berøvet.

Og så husker folk ham som den effektive og nærværende borgmester, da to fly ramte World Trade Center 11. september 2001. Han ville være blevet valgt til Senatet, da han stillede op i 2001, men han trak sig i valgkampen, da han blev ramt af prostata-kræft.

Til gengæld vil én person få det svært: Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, der gentagne gange har været stærkt kritisk over for Donald Trump. Hans position, den tredjemest magtfulde i USA, kan endda være truet, fordi han i dén grad har sat sig i opposition.

Og ham der får det svært: Paul Ryan, for-?­­mand for Repræsentanternes Hus. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Han blev dog valgt til endnu en toårig periode tirsdag og har siden støttet Trump, selv om det har været tydeligt, at Ryan ikke synes, at Trump er republikaner.

Kristian Mouritzen er Berlingskes USA-korrespondent