De to sorte dræbte er bare de seneste i rækken

De seneste år har der været flere sager med hvide betjente, som skyder sorte mennesker i USA. Tirsdag og onsdag i denne uge skete det så igen, da to mænd i 30’erne blev skudt flere gange af amerikansk politi.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Brown
Den 18-årige afroamerikanske teenager Michael Brown blev den 9. august 2014 skudt mindst seks gange af en hvid betjent. Skyderiet fandt sted i Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.

Det udløste efterfølgende voldsomme demonstrationer og en debat om race og retfærdighed i hele USA. Ferguson var nærmest i undtagelsestilstand, da folk gik på gaden i protest over drabet.

Michael Brown var med en ven på vej hjem, da de mødte en betjent. Det møde endte fatalt. Hvad der egentlig skete er stadig ikke enslydende, men øjenvidner har forklaret, at drabet var en ubegrundet likvidering, imens politibetjenten, ifølge oplysninger fra flere amerikanske medier, har sagt, at den 18-årige Brown angreb ham og forsøgte at fraviste ham tjenestepistolen.

Storjuryens dom var, at betjenten efter alt at dømme havde handlet i lovligt nødværge. Han blev derfor ikke tiltalt.

Laquan McDonald
17-årige Laquan McDonald blev den 20. oktober 2014 skuddræbt af en hvid betjent, da han var på flugt fra politiet i Chicago, Illinois. På 13 sekunder skød den hvide Chicago-politibetjent Jason Van Dyke 16 gange, hvor flere af dem blev affyret efter, at han var faldet om på jorden.

Jason Van Dyke forklarede først, at Laquan McDonald - der var påvirket af stoffer – gik til angreb på ham, men videoen viser en anden virkelighed. Faktisk var den unge mand på vej væk fra politiet, da han blev skudt.

Jason Van Dyke blev anklaget for overlagt mord.

Walter Scott
Den 50-årige far til fire og tidligere ansatte i den amerikanske kystvagt, Walter Scott, blev skudt den 4. april 2015 i North Charleston, South Carolina, af den hvide betjent, Michael Slager.

Politiet stoppede Walter Scott, da han kørte rundt i sin bil med en defekt bremselygte. Det udløste, at Scott forsøgte at flygte til fods, hvorefter betjenten skød ham ned bagfra med fem skud.

Betjenten har efterfølgende forklaret, at Scott efter lidt håndgemæng fik fat i betjentens strømpistol, og at han derfor følte sig truet. En optagelse filmet af en forbipasserende viser dog, at Scott tilsyneladende var i færd med at flygte, da han blev skudt og dræbt.

Michael Slager blev efterfølgende anholdt og anklaget for mord. Retssagen begynder til efteråret.

Samuel Dubose
Den 43-årige Samuel DuBose blev skudt i hovedet og dræbt 19. juli 2015 i byen Cincinatti i delstaten Ohio.

Den ubevæbnede mand blev stoppet af en ung, hvid betjent, da hans bil manglede den forreste nummerplade. Den unge betjent, 25-årige Ray Tensing, bad DuBose finde kørekortet frem. Da det tilsyneladende gik for langsomt, bad han ham tage sin sikkerhedssele af og stige ud af bilen. Det fik i stedet Samuel DuBose til at starte bilen, hvilket fik betjenten til at råbe »stop, stop« og skyde DuBose i hovedet.

Betjenten var udstyret med et kamera, der har dokumenteret begivenhederne, og på optagelserne kan man se, at dialogen mellem de to foregår roligt, indtil at DuBose tænder for motoren.

I politirapporten forklarede Tensing, at »han næsten blev kørt over«. Det tog myndighederne dog ikke for gode ord, da de anklagede ham for drab.

Retssagen forventes at begynde i oktober.

Jeremy McDole
Den 28-årige, lamme Jeremy McDole blev skudt af flere betjente i byen Wilmington i den amerikanske delstat Delaware 23. september 2015, mens han sad i sin kørestol.

Politiet blev tilkaldt, da en mand angiveligt havde skudt sig selv. Da de ankom til stedet, fandt de rigtig nok Jeremy McDole blødende i sin kørestol. De beordrede ham til at række hænderne i vejret, hvilket han ikke adlød. Det fik betjentene til at åbne ild og affyre mindst ti skud. På en videooptagelse filmet af et øjenvidne, kan man se McDole falde livløs ud af kørestolen.

Politiet har sidenhen forklaret, at McDole havde haft en pistol i skødet, og i videoen kan man på et tidspunkt se ham bevæge sig i sin stol, men det er uklart, hvad han foretager sig. Efterfølgende fortalte politiet, at man havde fundet en pistol ved siden af hans lig.

Det bestrider McDoles mor dog:

»Han var i kørestol, lammet fra taljen og ned. En video viser, at han ikke trak en pistol. Jeg kræver svar,« lød det ifølge flere amerikanske medier fra Phyllis McDole på et pressemøde på politistationen.

De fire involverede betjente er blevet omplaceret, mens sagen efterforskes.

Christian Taylor
Den 19-årige Christian Taylor fra Texas, der til hverdag studerede på Angelo State University og spillede på skolens fodboldhold, blev skud af betjent Brad Miller 7. august 2015.

Politiet var blevet tilkaldt til det, der blev kaldt et røveri, da Christian Taylor var kørt ind i bygningen, hvor en bilforhandler lå.

Da politiet kom frem, instruerede betjente Taylor i at lægge sig fladt på jorden, men i stedet forsøgte han at flygte. Det har politimesteren efterfølgende forklaret. Det endte i en konfrontation mellem Taylor og Miller, der endte med at skyde ham fire gange, hvilket dræbte ham.

Der blev efterfølgende fundet spor af stoffer i Taylors blod, hvilket kan forklare, hvorfor han skulle havde opført sig mærkeligt under indbruddet. Alligevel vurderede politichefen, at Miller ikke burde havde skudt Taylor, og Miller blev derfor fyret.