De skøreste konspirations- teorier: Hitler levede på månen

Adolf Hitler levede til sine dages ende på månen efter 2. Verdenskrig. Sådan lyder én af mange teorier om, hvad der i virkeligheden var hændt, da nyheden om Hitlers selvmord blev offentliggjort for præcis 70 år siden.

Nazitysklands rigskansler Adolf Hitler holder tale i Østrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVEND HERLOEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 70 år siden blev verden en diktator fattigere, da det kom frem 1. maj 1945, at Adolf Hitler havde skudt sig i tindingen med sin egen pistol. Det er langt de fleste i hvert fald enige om.

Alligevel er der dem, der mener, at Der Führer i stedet undslap Berlins sønderbombede ruiner og levede resten af sit liv i fred og ro. I langt de fleste udgaver af konspirationsteorierne lykkedes det Hitler at flygte til Argentina, hvor han nød livet under de sydamerikanske, lune himmelstrøg. Men også andre, vildere udgaver af nazilederens flugt har trukket overskrifter gennem tiderne.

I 2014 afklassificerede det amerikanske efterretningsbureau FBI mere end 700 siders indberetninger om observationer og tip til, hvor Hitler befandt sig efter krigen. De mange breve, håndskrevne eller på maskine, er dateret fra 1945 til 1947.

Screendump fra FBIs arkiver Fold sammen
Læs mere

Brev fra Hitler til FBI

Blandt nogle af de mere fantasifulde af FBIs papirer er et brev fra selve Adolf Hitler. Ifølge The Daily Beast skriver den genopstandne diktator på tysk, hvordan han »ikke kunne stoppe med at smile« ved nyheden om, at hans og konen Eva Brauns kroppe var blevet  overdynget med bezin og brændt. Da var de allerede »mange kilometer sydvest fra Berlin på vores luftfart til Argentina«, som der står.

Alle breve blev vurderet, og afsenderen af Hitlers hånende brev blev stemplet som psykopat.

I et andet brev påstås det, at Hitler bor i New York City, mens en anden henviser til en artikel i avisen »Inter-America Week«, hvor en mand til venstre på et billede ligner Hitler så meget, at det har vakt bekymring.

Langt de fleste breve placerer diktatoren i Argentina. Forfatteren Harry Cooper står eksempelvis bag flere bøger om, hvordan Hitler undslap til det sydamerikanske land. Senest udgav han en bog i 2014, der med billeder, dokumenter fra både FBI og CIA tegner et billede af, at historien om Hitlers selvmord 30. april 1945 er usand.

Med ubåd til Antarktis

Blandt de vildere teorier er historien om, at Hitler skulle være undsluppet i en ubåd og nået til Antarktis. Britiske Telegraph beskriver, hvordan amerikanske og britiske tropper dernæst skulle have opdage basen i slutningen af 50erne og overdynget den med atombomber.

Og så er der den allervildeste teori: Hitler flygtede hele vejen op til månen, hvor nazisterne havde en månebase. Tværtimod skolelærdommen er månen nemlig fuldt ud beboelig - det er bare NASA, der siger noget andet, for at de fattige tredjeverdens lande ikke tager derop. Teorien har blandt andet inspireret itl filmen »Iron Sky« fra 2012.

Trods de mange spændende bud, fastholder langt størstedelen af historikere, at både Adolf Hitler og konen Eva Brauns døde kroppe blev brændt, da den røde hær indtog førerbunkeren i Berlin.