De sendte hende billeder af en sav

At kronprins Mohammed bin Salman har svært ved at tolerere kritik, er en kendt sag. Hjemme i Saudi-Arabien har han fængslet hundredvis af aktivister og dødsdømt politiske fanger. Nu dukker en række foruroligende historier op om landets operationer i Europa.

Den arabiske aktivist og forfatter Iyad el-Baghdadi er en af flere kritikere af Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. Ifølge norske Dagbladet er Iyad el-Baghdadi truet i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan Kelly /NTB/Ritzau Scanpix

Hvordan vurderer man, hvorvidt en trussel er alvorlig, når de, som står bag, tidligere har dræbt og parteret ens ven på et konsulat i et fremmed land?

Tør man tage chancen?

Tør man lade være?

Fra sit eksil i Oslo har Iyad el-Baghdadi de seneste fem år ikke været bange for at lange hårdt ud efter hverken det saudiarabiske regime eller landets magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, bedre kendt som MBS.

»Jeg plejer at fortælle mig selv, at hvis ikke de ønsker at dræbe mig, så gør jeg ikke mit job godt nok,« som han har forklaret til norske Dagbladet.

De seneste dage har den norske avis kunnet beskrive en række foruroligende sager, der viser, at end ikke i europæiske lande, er kritikere af den magtfulde kronprins i sikkerhed.

Saudiske diplomater har ifølge avisen truet og chikaneret flere statsborgere, og havde det ikke været for det norske udenrigsministeriums opmærksomhed, kunne det om muligt være gået endnu mere galt.

Dagbladet kunne i denne uge afsløre, at det saudiske regime i sommeren 2018 sendte et mystisk hold på ti sikkerhedsvagter til Oslo – vagterne skulle tilknyttes ambassaden.

Blot få måneder forinden havde Iyad el-Baghdadi haft besøg af en ven, Jamal Khashoggi – den regimekritiske saudiske journalist, som på det saudiske konsulat i Istanbul i oktober 2018 blev myrdet af en gruppe sikkerhedsvagter.

De to er kendte kritikere af det saudiske regime og aftalte projekter sammen. Dette blev dog aldrig til noget.

Til gengæld var el-Baghdadi med til at indsamle information om og afdække mordet på sin ven, som altså blev dræbt blot få måneder efter, at Saudi-Arabien sendte sikkerhedsvagterne til Norge.

Norge afviste at tildele sikkerhedsvagterne diplomatstatus, idet forespørgslen forekom meget usædvanlig. Året efter modtog de norske myndigheder da også en advarsel fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA om, at der kunne være en trussel fra Saudi-Arabien mod Iyad el-Baghdadis sikkerhed i Norge.

I dag frygter han for sin sikkerhed og flytter rundt mellem forskellige adresser i Oslo.

Hr. Kødsav

At kronprins Mohammed bin Salman har svært ved at tolerere kritik er en kendt sag. Den brutale kronprins har i løbet af sine få år ved magten allerede fængslet og tortureret flere af sine familiemedlemmer, ligesom han har fængslet hundredvis af aktivister og dødsdømt politiske fanger.

Loujain al-Hathloul, en af kongerigets mest prominente menneskerettighedsforkæmpere, står lige nu til op til 20 års fængsel, anklaget under statens omfattende terrorismeparagraf. Hendes forbrydelse er blandt andet at tale med udenlandske diplomater og kæmpe for kvinderettigheder.

At gå efter kritikere på udenlandsk jord er alligevel en anden sag.

Det er også derfor, at det bestialske drab på Jamal Khashoggi vakte så stor international opstandelse. Og det er derfor, at Dagbladets afsløringer er værd at bide mærke i.

Samme sensommer i 2018 blev en kendt saudisk hesterytter i flere timer tilbageholdt på den saudiske ambassade i London, hvor hun arbejdede.

Udover Alya al-Huweiti var seks mænd i rummet, herunder ambassadøren. Det var efter lukketid, og ifølge al-Huweiti lod de hende ikke forlade bygningen, før hun havde lovet at slette en række tweet, hun havde skrevet.

Derefter begyndte de at chikanere hende. Hun modtog også trusler via både WhatsApp og Twitter. Fra brugere, der skriver, at de vil kaste syre i hendes ansigt, og at de vil kidnappe hende. Hun har også fået tilsendt billeder af en sav – våbnet, som sikkerhedsvagterne på konsulatet i Istanbul brugte til at partere Kashoggi med, og som gav kronprinsen med initialerne MBS tilnavnet Mr. Bone Saw.

I en anden sag fra samme år kan Dagbladet oplyse, at en kendt, saudisk kvindelig kunstner, som skulle have holdt oplæg ved en litteraturfestival, på mystisk vis forsvandt.

I næsten to år er sagen blevet holdt hemmelig i Norge, men forleden stod festivaldirektøren frem og fortalte, at kunstneren, som havde deltaget i åbningen af festivalen, den følgende dag ikke dukkede op.

Da direktøren ringede til hende, sagde hun først, at hun var faret vild. Derefter blev telefonen slukket. Siden skulle det vise sig, at hun var blevet opsøgt på sit hotel af repræsentanter fra den saudiske ambassade, der havde truet hende til ikke at deltage, men til i stedet at rejse hjem til kongedømmet.

Kunstneren skulle angiveligt være hjemme i Saudi-Arabien. Dagbladet er dog ikke lykkedes med at komme i kontakt med hende, og bekendte fortæller, at de ikke har talt med hende i over et år.

Den saudiske ambassade i Norge afviser at kende til Iyad el-Baghdadi, som ikke er saudisk statsborger, men palæstinenser. Ambassaden beskylder Iyad el-Baghdadi for at »fornærme« Saudi-Arabien med »fabrikerede og falske« påstande.

Ambassaderne i Norge og i Storbritannien har ikke svaret på Dagbladets henvendelser om de to øvrige sager.