'De sataniske vers' i moske - måske

Den tyske journalist Günter Wallraff foreslår at læse Salman Rushdies omstridte roman »De sataniske vers« op i en moske. Politikeren Daniel Cohn-Bendit vil gerne være med.

Günter Wallraff, den 64-årige tyske journalist, der siden 1970erne har vakt opsigt ved at skrive beretninger forklædt som skandalereporter, tyrkisk indvandrer og medarbejder i et telefonisk servicecenter, vil læse op af Salman Rushdies omstridte roman »De sataniske vers« i en moske.

Wallraff tager hermed det tyrkisk-islamiske trossamfund Ditib på ordet. Ditib har foreslået at åbne sine moskeer for kulturelle arrangementer. Formålet er at fremme integrationen. Ideen med Rushdie, hvis bog 1989 udløste en såkaldt fatwah, der opfordrede til mord på forfatteren, støder dog på en vis modstand.

Den tyrkisk fødte skuespiller Sibel Kekilli udtrykker over for ugemagasinet Der Spiegels online-tjeneste frygt for, at oplæseren kan blive truet på livet.

Den jødiske kommentator Henryk Broder er heller ikke begejstret: »Der er jo heller ingen, som ville få den idé at servere mad, som ikke er kosher (i overensstemmelse med jødiske forskrifter, red.) i en synagoge,« siger han. Forfatteren Marin Walser kalder forslaget »kolonialistisk«.

En af de få, som går ind for tanken, er den gamle studenteroprører Daniel Cohn-Bendit, i dag medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne. »Dialog hedder, at det må foregå kritisk,« erklærer han. »De skal knalde noget mod vore hoveder, og vi må knalde noget mod deres hoveder. Kun sådan får man en overvindelse.« Cohn-Bendit siger, at han gerne vil læse op sammen med Wallraff.

Ditib har endnu ikke ytret sig, men det ventes ikke, at man her er positiv. Måske kan Wallraff klæde sig ud som imam og overraske med den uønskede litteratur i det muslimske gudshus. Man vil formentlig høre mere.