De russiske statsmedier elsker Marie Krarup

Dansk Folkepartis forsvarsordfører har indtaget en fremtrædende plads i Ruslands statslige medier. Vladimir Putins regering bruger hende som »nyttig idiot,« mener Venstres udenrigsordfører.

Her ses Marie Krarup og Christian Langballe (DF) ved Folketingets åbning i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes indlæg bliver læst, delt og kommenteret – på russisk.

Marie Krarup (DF) har de seneste måneder fået en trofast læserskare i Rusland. Baggrunden er, at landets statslige nyhedsbureau, Rossija Segodnja, oversætter den danske politikers debatindlæg til russisk og offentliggør dem på sin hjemmeside. Herfra har de spredt sig og trukket markante overskrifter i en lang række medier i det store land.

Det russiske medie InoSmi under det statslige russiske nyhedbureau Rossija Segodnj har en hel underside, der samler og oversætter udmeldinger fra Marie Krarup. Her ses indlæg gengivet fra Berlingskes Politiko.dk, Berlingske og Jyllands-Posten fra september og oktober. Fold sammen
Læs mere

»Dansk politiker fortæller om ’EUs elite-propaganda-soldater’, der kæmper mod Rusland,« lød det i sidste uge på netsiden for de russiske væbnede styrkers TV-kanal, TV-Svjesda.

Nyheden handler om et af Marie Krarups blogindlæg, hvor hun kritiserer EU-embedsmænd for være negativt indstillet over for Rusland.

»Dansk parlamentariker: Hellere Putin end EU,« lyder en anden overskrift hos den Kreml-finansierede nyhedskanal Sputnik.

Mange af de oversatte indlæg har fundet et stort publikum. Et blogindlæg fra september om »EUs propaganda« er blevet læst 40.000 gange og har tiltrukket 84 kommentarer på websiden InoSmi, der er en del af Ruslands største statslige nyhedsbureau.

Et indlæg fra Marie Krarups blog på Berlingskes Politiko.dk om en kritik af EUs antipropandaenhed East StratCom er her blevet oversat af det russiske medie InoSmi under det statslige russiske nyhedbureau Rossija Segodnja. Det russiske indlæg er læst mere end 40.000 gange.  Fold sammen
Læs mere

Fra nyhedsbureauet har den danske politikers indlæg spredt sig så vidt som til russisksprogede netaviser i Kasakhstan og Aserbajdsjan. Selv de danske læserkommentarer under Krarups indlæg bliver oversat af medarbejdere hos Rossija Segodnja.

Ingen andre danske politikere får systematisk oversat deres debatindlæg hos det statslige nyhedsbureau. Og forsvarsordføreren hos Folketingets næststørste parti har da også en ganske anden holdning til Rusland end kollegerne fra tingets øvrige partier.

Ifølge Marie Krarup bør vi »se på Rusland som en kommende allieret« og straks ophæve de sanktioner, der blev indført efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og intervention i Østukraine i 2014.

Vil vise, at det hele falder fra hinanden

Oversættelsen af Krarups indlæg begyndte i juni. Siden da har forsvarsordføreren ifølge søgemaskinen Yandex Novosti, der er Ruslands svar på Google News, optrådt 31 gange i de største russiske medier. I indeværende måned nævnes Marie Krarup lige så ofte som den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Det trækker overskrifter i Rusland, når Marie Krarup udtaler, at vi bør tænke på Putin som en kommende allieret. Her er det den russiske netavis Zarubejem, der skriver, at Marie Krarup håber, at Putin og Le Pen vil hjælpe hendes parti til »begrave« EU. Fold sammen
Læs mere

Marie Krarup citeres især for sin kritik af EU, men også indlæg om islam og ønsket om et samarbejde med Rusland fænger i russiske medier.

Statsmediernes forkærlighed for Marie Krarup er helt i tråd med dækningen af de øvrige europæiske lande, siger Maksim Trudoljubov, redaktør på den uafhængige russiske erhvervsavis Vedomosti.
»Det handler om at vise, at Europa er i krise – at det hele falder fra hinanden. Det vigtigste budskab til borgere i Rusland er, at den vestlige verden vakler og slår revner, og at der ikke er noget godt at hente der,« siger han til Berlingske.

Marie Krarups politiske tilhørsforhold er underordnet, mener redaktøren. De russiske kanaler fremhæver lige så gerne debattører på den yderste venstrefløj, så længe de bekræfter en flig af Kremls budskab. Sigtet er at styrke fortællingen om, at de europæiske lande er svage, splittede og ikke særligt demokratiske, forklarer Maksim Trudoljubov.

Politikere fra fløjpartier som franske Front National, tyske AfD, ungarske Jobbik og det græske venstrefløjsparti Syriza spiller derfor en markant rolle i de russiske medier.
Det giver russerne et indtryk af, at de europæiske regeringers kritik – for eksempel af russiske bombardementer i Aleppo – ligger langt fra holdningen i den brede befolkning, mener Claus Mathissen, lektor ved Forsvarsakademiet.

»Det kunne i Rusland komme til at se ud som om, at alle i Vesten i virkeligheden mener det samme som Marie Krarup. Men at der er nogle onde regeringer, som bliver styret og truet af USA til at have en modsat holdning end den, som Marie Krarup giver udtryk for på vegne af store dele af Vesten,« siger Claus Mathiesen.

Den flittige brug af Krarups citater hører til i den milde ende af skalaen for de statslige medier, siger Maksim Trudoljubov.

De seneste uger har russisk TV hævdet, at myndighederne i Finland målrettet mishandler russisktalende familier og deres børn. Ifølge den Kreml-tro TV-kanal NTV er Finland et land plaget af »nådesløs og irrationel terror mod børn«.

I januar i år hævdede russisk stats-TV ligeledes, at en 13-årig russisk-tysk pige var blevet voldtaget og holdt som »sexslave« i Berlin af kriminelle asylansøgere, selv om både politiet og pigens familie tilbageviste historien.

Russisk TV har tidligere også beskyldt både Norge og Sverige for at være moralsk forkvaklede lande, hvor misbrug af børn hører til dagens orden.

»Det fremstilles som symptomer på en social sygelighed modsat Rusland, der er sundt,« forklarer Maksim Trudoljubov.

Kampen om at lægge EU i graven

En række europæiske partier går da også en hel del længere end Marie Krarup. Lederen af det franske Front National, Marine Le Pen, har flere gange besøgt Putin og rost den russiske leder til skyerne. Hun har også erklæret, at Frankrig formelt vil anerkende Ruslands annektering af Krim-halvøen, hvis hun vinder præsidentvalget i Frankrig i 2017.

Marie Krarup har understreget, at hun opfatter Rusland som et udemokratisk land, men samtidig som en potentiel allieret i kampen for at lægge EU-samarbejdet i graven.

»Hvis Putin eller Marine Le Pen kan hjælpe med det, så er det helt fint,« sagde Marie Krarup i august til ugebrevet Mandag Morgen.

Udenrigsordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, sammenligner Marie Krarups holdning med den yderste venstrefløjs rolle under Den Kolde Krig. Hun bliver en »nyttig idiot i Putins politiske spil,« mener han:

»For os, der er skeptiske og kritiske over for Putin, viser det, at hans taktik er lykkedes. Hans taktik er at prøve at skabe et billede af, at Europa er delt i spørgsmålet om, hvor skarpt man skal stå på forsvaret af menneskerettigheder og forsvaret af grænserne.«