De nye terrorister

De var uddannede til at helbrede og lindre smerte, men to læger står nu anklaget sammen med fem andre for at have været med i terrorangrebene mod Storbritannien over weekenden. Anholdelserne kan være vidnesbyrd om nye dybder i al-Qaedas indtrængen.

Der var engang, hvor den britiske efterretningstjeneste MI5 havde et signalement af den typiske terrorist i en sådan grad, at han næsten var blevet en stereotyp.

En ung, vred mand, der var opvokset i Storbritannien, men som var rejst hjem i teenageårene til eksempelvis Pakistan, hvor han var blevet radikaliseret af lokale imamer. Det var unge knægte med mere adrenalin end fornuft og for de flestes vedkommende ikke den store fremtid i det britiske samfund. Hvis ikke familieforbindelserne skaffede dem et job, havde de stor sandsynlighed for at leve et liv uden arbejde og i relativ fattigdom, mens deres bitterhed mod det britiske samfund havde tid til langsomt at vokse sig større.

Med anholdelserne i denne weekend er alle forestillinger om en typisk terroristbaggrund tilsyneladende gået op i røg sammen med den Jeep Cherokee, der lørdag bragede ind i Glasgow Lufthavn.

Læger anholdt
Mandag havde politiet i alt syv anholdte i forbindelse med bombebilerne i London og terrorangrebet i Glasgow. To af de anholdte er uddannede læger og havde begge faste jobs på britiske hospitaler.

Som alle læger var deres fornemste opgave at redde liv, at lindre smerte og helbrede sygdomme. Men på et eller andet tidspunkt forvandlede lægeløftet sig til en sort forbandelser for både doktor B. A. og doktor M. A. på 26 år.

En forbandelse, der næredes af en ideologi, hvor det tilsyneladende er forsvarligt for en læge at ville sprede død og rædsel i stedet for liv og lindring.

Den 26 årige læge blev pågrebet på motorvejen ved Cheshire sammen med sin kone og deres 18 måneder gamle baby, mens B. A. var med i den bil, der angreb Glasgow lufthavn.

M. A. tog sin lægeuddannelse i Jordan og var i Storbritannien for at studere videre inden for neurokirurgi , mens B. A. kom ankom til Storbritannien efter han blev uddannet læge i den irakiske hovedstad Bagdad 2004 og derefter søgte asyl.

Den 26-åriges far sagde i går fra Jordan, at hans søn på ingen måde kunne være forbundet til en terrorgruppe.

»Han bad regelmæssigt som enhver muslim, men han var ikke fanatiker,« sagde Jameel Abdul Qader Asha til nyhedsbureauet Reuter.

Forbindelsen til M. A. menes at være kommet efter politiet har haft lejlighed til at undersøge de to mobiltelefoner i London, der var tilsluttet som detonatorer på bilbomberne.

Bilbomberne gik aldrig af, men nogen havde forsøgt at ringe til mobilen gemt blandt benzin, søm og gasbeholdere foran natklubben Tiger Tiger to gange og fire gange til bilen, der endte i parkeringskælderen ved Park Lane.

Opdagelsen af, at terrorister kan være velfungerende medlemmer af samfundet er ikke ny for den britiske efterretningstjeneste MI5. Lederen af terrorcellen, der bombede London for to år siden Mohammed Siddique Khan var en tilsyneladende veltilpasset hjælpelærer, som ifølge bekendte var en positiv indflydelse på sine omgivelser og altid var parat med et opmuntrende ord til forsagte skolelever. Lige indtil den dag han smed masken og bekendte sig som islamistisk massemorder i Londons Underground.

Den usynlige fjende
Men arrestationerne af to læger viser hvor stort et problem de britiske myndigheder er oppe imod. Hvem ville mistænke en læge for at planlægge død?

Hvordan skal nogen nå at opdage den slags i opløbet? Det er nogle af de spørgsmål politi og efterretningstjenesten MI5, der har lagt stort set alle andre opgaver på hylden, forsøger at komme tættere på.

Én ting er at forsøge at holde et vågent øje med unge arbejdsløse mænd, der tilbringer mange timer i moskeen eller til åbenlyst radikale islamistiske sammenkomster.

Stor som denne gruppe er, er det trods alt en overskuelig gruppe. Men reglerne gælder tilsyneladende ikke længere.

Hvis hvem som helst bag et smilende ansigt og et tilsyneladende veltilpasset liv i Storbritannien kan være en del af en al-Qaeda-inspireret celle, er opgaven på forhånd næsten umulig.

Det er derfor Storbritannien er gået i allerhøjeste beredskab. Terrorcellen, der tilsyneladende stod bag både de forfejlede angreb i London og terrorangrebet i Glasgow, var ikke kendt af myndighederne. Spørgsmålet, der nu giver de fleste politikere og efterforskere søvnløse nætter, er hvor mange flere, der venter derude.

Hvor mange tilsyneladende uskyldigt parkerede biler kan pludselig eksplodere. I dag, i morgen om tre uger. Hvor mange terrorceller venter derude på et bestemt kodeord, der vil sætte endnu en dødelig mission i gang.

I weekenden var briterne heldige og undgik hvad der var planlagt til at være blodige angreb, hvor tragiske dødstal var målet i sig selv. Men heldet kan slippe op, og især når ingen kender ansigterne på den ny slags terrorister.