De nægtede Zelenskyjs tilbud om at flygte – nu rykker russerne frem

Ifølge ukrainsk medie fortalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, søndag i et interview, at han havde givet de ukrainske forsvarere af havnebyen Mariupol lov til at flygte. Nu har russerne opskaleret de i forvejen voldsomme bombardementer af byen.

 
Der udspiller sig i øjeblikket voldsomme kampe i den sydøstukrainske by Mariupol, som er under tung russisk belejring. Video: AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den strategisk vigtige havneby i det sydøstlige Ukraine Mariupol er de seneste uger blevet billedet på Ruslands voldsomme krigsførelse.

Tusindvis af civile er ifølge flere medier blevet fragtet ufrivilligt til Rusland. Andre civile har forladt byen, der ligger i ruiner, og hvor de russiske styrker ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har begået »krigsforbrydelser og folkemord«.

Ifølge byens borgmester er 160.000 civile stadig fanget i Mariupol.

Ukrainske styrker har på trods af flere ugers belejring og heftige russiske bombardementer alligevel formået at holde stand. Men nu tyder meget på, at modstandskraften er ved at dø ud.

For en uge siden gav Rusland alle ukrainere i Mariupol muligheden for at lægge våbnene og forlade byen. Tilbuddet blev nægtet, og siden har Rusland kun skruet op for antallet af bomber.

Der er stadig mange civile lokale tilbage i den belejrede havneby Mariupol, der i flere uger har været under russisk bombardement. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix.

Og situationen har tilsyneladende udviklet sig i en dårlig retning for Ukraine. I hvert fald skriver det ukrainske medie The Kyiv Independent, at Volodymyr Zelenskyj skulle have sagt i et interview med flere russiske journalister søndag, at han havde givet de ukrainske styrker lov til at forlade Mariupol.

Et tilbud, som ifølge præsidenten blev nægtet.

»Jeg fortalte ukrainske forsvarere af Mariupol, at de kan forlade byen. De nægtede,« sagde Zelenskyj ifølge The Kyiv Independent.

Årsagen skulle være, at de ikke vil efterlade døde og sårede soldater og civile.

Mandag rapporteres der så om tiltagende hårde kampe i byen, som Zelenskyjs rådgiver fortæller til CNN bliver »tæppebombet«. Ifølge britiske efterretninger har russerne gjort fremskridt i Mariupol, hvor de lige nu forsøger at overtage byens havn.